avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actualizare pret cu rata inflatiei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actualizare pret cu rata inflatiei

In 2004 am executat silit un imobil al uni debitor, bunul fiind adjudecat, iar pretul distribuit.
Ulterior debitorul a formulat contestatie la executare si a obtinut in recurs anularea executarii, inclusiv a actului de adjudecare.

Fostul adjudecatar a incercat in mai multe dosare sa isi pastreze proprietatea, iar in final a cerut intoarcerea executarii in contradictoriu cu mine si cu debitorul, solicitand obligarea la restituirea pretului si plata dobanzii legale.

Cererea de intoarcere a executarii a fost admisa in parte, in sensul ca am fost obligat sa restitui pretul incasat. Plata dobanzii legale a fost respinsa motivat de faptul ca adjudecatarul nu m-a pus in intarziere cu privire la plata pretului.

Am fost executat silit si am achitat pretul conform hotararii, numai ca acum adjudecatarul ma cheama in judecata si solicita actualizarea pretului in raport cu rata inflatiei pentru toata perioada.

Credeti ca as putea invoca puterea de lucru judecat / respingerea pe fond a actiunii raportat la:
- respingerea cererii anterioare privind dobanzile din celalalt dosar
- prevederile art. 1079 c.civ. care prevad necesitatea punerii in intarziere printr-o notificare prealabila adresata prin executor, aceasta fiind obligatorie indiferent de tipul de daune pe care creditorul il solicita, respectiv daune reparatorii (dobanda legala) si / sau daune compensatorii (actualizare cu rata inflatiei).

Ce alte aparari pot invoca ?

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: sxamo39_p , utilizator 22:29, 5 Martie 2010
Sa inteleg ca in aceasta situatie nu se mai aplica art. 1079 c.civ.?
Credeam ca punerea in intarziere cu privire la principal printr-o notificare prealabila adresata prin executor cf. 1079 c.civ este obligatorie indiferent de tipul de daune pe care creditorul il solicita, respectiv daune reparatorii (dobanda legala) si / sau daune compensatorii (actualizare cu rata inflatiei).

Actiunea este intemeiata pe art. 1073, 1082, 1084-1086 C. civ., prin petit solicita actualizarea sumei cu rata inflatiei.

Cu privire la faptul ca putea sa ceara prin executor actualizarea ceantei, aveti dreptate, numai ca reclamantul cere actualizarea cu rata inflatiei de la data platii pretului pana la data incasarii sumei prin executare (2005-2009) si nu de la pronuntarea sentintei - pana la data incasarii sumei prin executare (02.2009 - 05.2009).

Ar mai fi ceva, in dovada a depus o expertixa extrajudiciara dar care se refera la calculul dobanzii legale raportat la pretul respectiv si nu la actualizarea acestuia cu rata inflatiei !!!
Ultima modificare: Vineri, 5 Martie 2010
sxamo39_p, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul dobanda legala cu actualizarea creantei ionu roman ionu roman Este posibil intr-un litigiu civil ca dobanda legala sa fie cumulata cu actualizarea creantei, in conditiile in care ART. 1088 din CC civil ,, La obligaţiile ... (vezi toată discuția)
Actualizare pret dupa intoarcerea executarii sxamo39_p sxamo39_p Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat referitor la urmatoarea problema : In 2004 am executat silit un imobil al uni debitor, bunul fiind adjudecat, iar ... (vezi toată discuția)
Recalculare despagubiri? cosovici_ cosovici_ va rog sa ma \\"lumineze\\" cine stie, daca am primit despagubiri si nu au fost calculate reactualizate cu rata inflatiei ce se mai poate face dupa ce ai ... (vezi toată discuția)