avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Este posibila recuperarea TVA-ului?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Este posibila recuperarea TVA-ului?

Buna,

Am semnat antecontractul pentru achizitionarea unui apartament la inceputul anului 2008 si am virat intreaga suma de bani(+ Tva-ul de 19%) in contul firmei dezvoltatoare la sfarsitul aceluiasi an.
Desi apartamentul trebuia predat in 2008 ,ca urmare a crizei economice m-au tot amanat si in final dupa aproape 2 ani,acum in februarie 2010 am facut intabularea .
Reprezentantii firmei dezvoltatoare spun ca ei deja au platit Tva-ul de 19 % in momentul in care au fost virati banii in contul lor(adica in 2008).
In ianuarie 2009 notarul cu care lucreaza firma dezvoltatoare mi-a dat un act prin care se arata ca beneficiez de Tva 5 % .
Este posibil sa recuperez diferenta de 14 %? Cum pot sa verific daca chiar au platit Tva-ul ?(mentionez ca nu ma aflu in Romania ).
Va rog dati-mi un sfat.
Multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: gdanny , utilizator 23:40, 5 Martie 2010
TVA-ul de 5% se aplica incepand cu 1.01.2009 pentru achizitia de locuinte noi cu o suprafata de cel mult 120mp si in limita a 100.000Euro.

In masura in care dumneavoastra ati incheiat contractul definitiv de vanzare-cumparare dupa data de 01.01.2009 (ceea ce este fff probabil data fiind gartia de la notar), puteti cere o rambrusare a TVA-ului achitat in plus.

Modalitatea este promovarea unei actiuni in instanta prin care solicitati plata aceastei sume de bani ca fiind achitata in mod nedatorat prin raportare la prevederile Codului fiscal. Consultati un avocat in acest sens.:)
aveti raspunsul in urmatoarea speta, cu toate explicatiile de rigoare:

www.avocatnet.ro/content/for...

mult succes!
Multumesc pentru raspuns.
Cererea de tva 5 % se afla la dezvoltatorul imobilului iar cealalta copie la notar. Am nevoie de aceasta cerere in cazul actionarii in judecata?? Se poate sa mai primesc o copie de la notar , in cazul in care dezvoltatorul a pierdut cererea??
Multumesc anticipat.
Dumneavoastra nu solicitati plata acestei sume de la stat, ci de la dezvoltatorul imobiliar care a incasat-o pe nedrept desi el a achitat un TVA de 5%. Astfel nu aveti nevoie de acea cerere ci numai de hartia de la notar.:)
Dezvoltatorul imobiliar spune ca a achitat TVA-ul in momentul in care am virat suma in contul lor(noiembrie 2008) si ca banii sunt la stat.
Contractul de vanzare cumparare a fost facut in februarie 2010.
Cum si unde pot sa verific daca a platit TVA-ul cu adevarat??
Multumesc mult si scuze de deranj.

Alte discuții în legătură

Tva 5% rog frumos ajutati -ma! andra marco andra marco Am cumparat cu contract de vinz-cump de la o firma dezvoltatoare un apartament in 2006 (apartamentul de abia acum e gata). Pretul e ferm, in euro fara TVA. Am ... (vezi toată discuția)
Regularizari in declar.300 - tva cristian_conea cristian_conea Buna ziua, Am un client strain caruia i-am facturat fara TVA, deci in declaratia 300 am avut TVA de virat la stat 0, iar de recuperat 150 lei intr-un ... (vezi toată discuția)
Problema tva maryette maryette Am achitat in contul unui anume Birou Vamal in noiembrie 2007 o suma reprezentand tva-ului aferent unui import de marfa,suma inscrisa de pe DVI .Imediat ce ... (vezi toată discuția)