avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu de cresterea copiluiu pentru tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu de cresterea copiluiu pentru tata

viitoarea mea sotie a mai fost casatorita intre timp ea a divortat iar in decembrie i s-a terminat divortul, fostul sot al ei este in chis in italia.in hartia pe care am primit-o acasa ( 2 dec 2009 ) mi se spunea ca in 30 de zile de la anuntarea acestuia voi primi si decizia irevocabila. ei au uitat sa trimita instiintarea in italia si au trimis-o tocmai pe 2 febr 2010. intre timp viitoarea sotie a nascut adica pe 04 febr. ea fiind inregistrata in spital cu numele de fata (dinaintea casatoriei).acum de la judecatorie tot mi se spune sa astept raspunsul sa se intoarca din italia.... dar pana cand?
eu trebuie sa imi iau concediu de cresterea copilului dar nu pot deoarece fetita nu are certificat de nastere deoarece nu i-am putut face din cauza ca trebuie sa astept raspunsul din italia pt ca viit sotie sa poata sa isi schimbe buletinul.
eu nu pot sa recunosc copilul asa mi s-a spus.
intrebare:
au gresit cei de la judecatorie ca nu au trimis mai devreme instiintarea?
se poate altfel sa recunosc copilul?
in cat timp de la nastere se poate lua concediu de cresterea copilului.(eu am inteles 40 de zile de la nastere asa este?)
ce pot face pentru a intra in acest concediu.
in caz ca nu intru in acest concediu pot da pe cei judecatoria in judecata si sa le cer daune morale pentru ca nu au trimis instiintarea?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters54529 , utilizator 16:03, 3 Martie 2010
1. concediu de crestere copil este diferit de concediul medical pentru nastere. concediul de crestere copil poate fi luat si de catre tata, oricand pana la varsta de 2 ani a copilului, daca indeplineste anumite conditii.
tremenul de 42 de zile are legatura doar cu concediile medicale de care beneficiaza mama pre/post natal.

2. sincer, si fara sa mi-o luati in nume de rau, banuiesc din descrierea dvs. ca intarzierea in comunicarea judecatoriei este una dintre problemele dvs. cele mai mici.
asta pentru ca, in primul rand, eu cred ca, indiferent de data divortului, intrucat la momentul presupus al conceptiei copilului (nu la data nasterii) mama avea sot pe ex., iar legea spune ca sotul mamemi este si tatal copiilor, tatal in acte al copilului dvs. va fi domnul din Italia.
rectificarea actelor ca sa corespunda cu realitatea se poate face numai pe cale judecatoreasca, prin unele procese care vor, fi, din pacate, ingreunate de comunicarea cu Italia.

deci, si daca fetita ar avea certificat de nastere, tot nu v-ar ajuta prea mult la concediu pe dvs.. problema dvs. cea mai mare nu este cu ce nume va figura mama in certificatul fetei, ci care este tatal trecut in certificat.

3. eu consider ca nu se poate recunoaste copilul altfel decat prin instanta.

4. teoretic, daca dvs. nu ati putea intra in concediu din vina exclusiva a judecatoriei, care nu si-a indeplinit obligatia in termenul impus de lege, ati putea sa ii dati in judecata pentru prejudiciul pe care vi l-au adus (ceea ce nu v-as recomanda).

5. am uitat sa va povestesc ca, in experienta mea, comunicarile cu sistemul penitenciar din Italia au durat intre 3 si 6 luni (omul fusese mutat intre timp la alta inchisoare, etc.). Dupa care se asteapta cele 30 de zile pentru recurs.

Mult succes, si multa rabdare va doresc.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Martie 2010
smeagull, utilizator
deci sa inteleg ca pot lua concediul de cresterea copilului pana la varsta de 2 ani a copilului?
ma puteti orienta spre baza legala?
va multumesc.....
Poate lua concediu de crestere si ingrijire copil oricare dintre parinti oricand pana la implinirea varstei de 2 ani de catre copil, daca timp de 12 luni in anul anterior nasterii a relaizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit.

Baza legala este OUG 148/2005.
O puteti gasi pe [ link extern ]
va multumesc mult.
deci pot sa intru in acest concediu si dupa 6 luni de cand s-a nascut nu?
si as mai avea o intrebare
cand mi s-a nascut fetita din spital mi s-a dat un act in care este trecuta decat mama cu numele de fata de inaintea casatoriei.
dupa ce ii vine definitiva si isi schimba buletinul avand numele de inaintea casatoriei pot merge eu ca sa recunosc copilul fara a mai fi nevoie de test adn
?
va multumesc anticipat
iar concediul de cresterea copilului se poate lua numai in baza certificatului de nastere sau exista si alte metode?

Alte discuții în legătură

Problema paternitatii Rzaretcha Rzaretcha Buna ziua! Eu și prietena mea, viitoarea soție suntem fericiții părinți ai unei fetite sănătoase. Copilul a fost conceput în timp ce soția se afla ... (vezi toată discuția)
Paternitate roxana000 roxana000 Buna ziua,fratele meu a facut un copil cu o domnisoara/doamna,iar copilul nu este pe numele lui,este pe numele fostului sot al doamne/domnisoarei ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ,va rog frumos sa ne indrumati ,asteptam o fetita sa ... Bogdanelu Bogdanelu Buna ziua ,va rog frumos sa ne indrumati ,asteptam o fetita sa se nasca in urmatoarea luna..doar ca partenera este inca in proces de divort,in Romania ,cum ... (vezi toată discuția)