avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor inmormantare..
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor inmormantare..

buna seara!
Va rog sa ma lamuriti in legatura cu o problema.In ianuarie 2010 sotul meu, cadru didactic, a decedat. Conform legii 128/1997 republicata si CCM pentru ramura Invatamant, ar trebui sa primesc un ajutor de deces in cuantum de 5 salarii ale persoanei decedate.Am depus cerere la unitatea de invatamant unde lucra sotul si mi s-a acordat doar 1836 ron , ajutor de inmormantare conform legii 19/2000. Vroiam sa va stiu daca cele 5 salarii sunt suportate din bugetul asigurarilor sociale sau din fondul de 2% calculat la fondul de salarii (conform Codului Fiscal).
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 21:38, 9 Martie 2010
Ajutorul de deces si ajutorul de inmormantare reprezinta venituri neimpozabile la nivelul persoanei fizice salariate.

Cele doua notiuni, desi marcheaza acelasi eveniment, se diferentiaza in functie de sursa din care sunt suportate. Ele pot fi cumulate de persoana indreptatita a le primi, intrucat sursele de acordare sunt diferite. Daca ajutorul de deces este un drept conferit ca urmare a calitatii de asigurat, ajutorul de inmormantare se acorda de catre angajator din sursele proprii, respectand prevederile contractului de munca.

Ajutorul de deces
Cuantumul acordat este cel stabilit anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Din acest punct de vedere, ajutorul de deces este un ajutor cu destinatie speciala, suportat din bugetul asigurarilor sociale de stat, si prin urmare un venit neimpozabil in temeiul art. 42 lit. a) din Codul fiscal.

Cuantumul ajutorului de deces nu poate fi mai mic decat valoarea salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010. Pentru anul 2010, cuantumul ajutorului de deces se stabileste, in cazul:
a) asiguratului sau pensionarului, la 1.836 lei;
b) unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, la 918 lei.

Ajutorul de inmormantare
Ajutorul de inmormantare va fi venit neimpozabil atat in cazul angajatului, cat si in cazul altor persoane, daca clauzele din contractele de munca sau prevederile din legi speciale prevad acordarea acestuia.

La nivelul angajatorului, sumele respective vor reprezenta cheltuieli sociale deductibile in limita unei sume stabilite prin aplicarea unei cote de pana la 2% asupra fondului de salarii realizat anual, astfel cum este prevazut in contractul de munca.

~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de deces mililori mililori mama mea a murit acu 2 saptamani,lucra la un liceu ca ingrijitoare.mi-au cerut de la liceu o copie dupa certificatul de deces.as dori sa stiu ce bani se da ,ce ... (vezi toată discuția)
Impozitare ajutor de inmormantare acilutim acilutim care este baza legala care specifica neimpozitarea ajutorului de inmormantare? Lege, HG......... In contractul colectiv de munca la nivel de unitate, unde ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces! ContSters77328 ContSters77328 As dori sa stiu daca o societate com. poate sa acorde ajutor deces ptr parintele unui salariat in afara de cel acordat prin legea asigurarilor sociale(aj ... (vezi toată discuția)