avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Greseli contabile
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Greseli contabile

Buna dimineata, sunt noua pe forum si as avea cateva intrebari pt binevoitori:
1.In 2007 sau facut 3 facturi de avans din greseala sa trecut pe ct 704,iar acuma in aprilie se vor face facturile finale,ce sa fac acuma?Stiu ca in 2007 sa denaturat CA folosind ct 704 este vorba despre 15000 lei
2. In ct 4551 asociati ct curente avem peste 15000 euro inca nu sa declarat la Oficiul pt spal bani, sunt 4 asociati, cum se ia impreuna sau separat pt ca daca se ia separat, adica pe fiecare asociat, atunci nu am depasit 15000 euro.Cum?
Multumesc tuturor celor care imi vor raspunde
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 09:14, 15 Martie 2010
1.
Corectarea erorilor contabile
63 - (1) Erorile constatate în contabilitate se pot referi fie la exerciţiul financiar curent, fie la exerciţiile financiare precedente.
(2) Corectarea erorilor se efectuează la data constatării lor.
(3) Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni şi declaraţii eronate cuprinse în situaţiile financiare ale entităţii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultând din greşeala de a utiliza sau de a nu utiliza informaţii credibile care:
a) erau disponibile la momentul la care situaţiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obţinute în mod rezonabil şi luate în considerare la întocmirea şi prezentarea acelor situaţii financiare anuale.
Astfel de erori includ efectele greşelilor matematice, greşelilor de aplicare a politicilor contabile, ignorării sau interpretării greşite a evenimentelor şi fraudelor.
(4) Corectarea erorilor aferente exerciţiului financiar curent se efectuează pe seama contului de profit şi pierdere.
(5) Corectarea erorilor semnificative aferente exerciţiilor financiare precedente se efectuează pe seama rezultatului reportat.
(6) Erorile nesemnificative aferente exerciţiilor financiare precedente se corectează, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totuşi, pot fi corectate pe seama contului de profit şi pierdere erorile nesemnificative.
Erorile nesemnificative sunt cele de natură să nu influenţeze informaţiile financiar-contabile. Se consideră că o eroare este semnificativă dacă aceasta ar putea influenţa deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situaţiilor financiare anuale. Analizarea dacă o eroare este semnificativă sau nu se efectuează în context, având în vedere natura sau valoarea individuală sau cumulată a elementelor.
(7) În notele la situaţiile financiare trebuie prezentate informaţii suplimentare cu privire la erorile constatate.
(8) Corectarea erorilor aferente exerciţiilor financiare precedente nu determină modificarea situaţiilor financiare ale acelor exerciţii.
În cazul erorilor aferente exerciţiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informaţiilor comparative prezentate în situaţiile financiare. Informaţii comparative referitoare la poziţia financiară şi performanţa financiară, respectiv modificarea poziţiei financiare, sunt prezentate în notele explicative.
(9) Înregistrarea stornării unei operaţiuni contabile aferente exerciţiului financiar curent se efectuează fie prin corectarea cu semnul minus a operaţiunii iniţiale (stornare în roşu), fie prin înregistrarea inversă a acesteia (stornare în negru), în funcţie de politica contabilă şi programele informatice utilizate.

2.Se ia separat pe fiecare asociat in parte, ar fi bine sa evidentiati separat sumele in 455, prin crearea de analitice la acest cont pt fiecare asociat care a creditat, ca sa se vada la fiecare clar sumele cu care au creditat firma.
Andreea Voicila
Ultima modificare: Vineri, 12 Martie 2010
Andreea Voicila, Contabil
luciapap a scris:


1.In 2007 sau facut 3 facturi de avans din greseala sa trecut pe ct 704,iar acuma in aprilie se vor face facturile finale,ce sa fac acuma?Stiu ca in 2007 sa denaturat CA folosind ct 704 este vorba despre 15000 lei



Sunt si implicatii fiscale aici : impozit pe profit (micro)virat plus.
Daca ati fost micro , poate din cauza acelei sume ati depasit pragul de 100.000 eur .
Apoi profitul a fost majorat cu 15.000 lei , poate ati repartizat dividende din acel profit , care de fapt nu era real
Trebuie analiza serioasa facuta . Reveniti cu detalii : poate aveti cifra de afaceri mare si intradevar nu "conteaza " foarte mult suma


CA in 2007-510.000 lei
2008-700.000 lei
2009-620.000 lei
Nu am repartizat dividende, impozit pe profit sa virat mai mult cu 2.400 lei.
luciapap a scris:


1.In 2007 sau facut 3 facturi de avans din greseala sa trecut pe ct 704,

La acelasi client?? De ce s-a facturat avansul in 2007 si factuara finala in 2010??

2. In ct 4551 asociati ct curente avem peste 15000 euro inca nu sa declarat la Oficiul pt spal bani, sunt 4 asociati,


Contul 455 trebuie sa aiba analitic distinct pe fiecare asociat .
Ultima modificare: Vineri, 12 Martie 2010
MALAMUT, Consultant fiscal
1.Da, la acelasi client, se va face factura finala in 2010 pt ca asa a vrut seful,a fost o intelegere cu clientul.
2.La 455 am analitic dar nu stiam ca pt Oficiul spal banilor se tine cont separat pe fiecare asociat

Alte discuții în legătură

Factura de avans luciapap luciapap Incasam avans in data de 20.01.2011, eliberam chitanta, in cat termen eliberam factura de avans, in codul fiscal am gasit pana in cea de-a 15 zi lucratoare a ... (vezi toată discuția)
Monografie contabila lucrari instalatii electrice mary_catalina mary_catalina Buna ziua, Va rog sa ma ajutati. Am preluat o societate de curand care are ca obiect de activitate lucrari de instalatii electrice (mai executa si ... (vezi toată discuția)
Note contabile constructii previas previas firma se ocupa mai recent cu executarea lucrarilor de constructii si as dori sa stiu daca notele contabile sunt corecte 5121=419 avans client 411=419,4427 ... (vezi toată discuția)