avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... muzica la petreceri, nunti... ref. dreptul de autor
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

muzica la petreceri, nunti... ref. dreptul de autor

buna ziua!
Am o situatie de rezolvat si am apelat la dvs... in speranta unei rezolvari.
Stiu pe cineva care lucreaza la o firma care organizeaza nunti, botezuri. Este angajat cu carte de munca pe postul de operator calculator. bun.
La aceste evenimente (nunti, botezuri, petreceri, etc.) seful apeleaza la el pentru muzica. Are cd-uri originale - fara problema.
Patronul plateste niste drepturi de autori la niste organizatii...asta e in regula.
Dar pentru "DJ", el in ce situatie se afla? Are voie sa difuzeze aceste melodii la petrecerea respectiva sau mai trebuie platit ceva pe undeva... ?!?!?
Se fac liste de piese si se trimit undeva.... din auzite ....parca.... ???
Va rog sa ma lamuriti si pe mine.
Multumesc.

O zi buna!
Cel mai recent răspuns: just-ice , utilizator 19:55, 21 August 2007
Acele drepturi de autor se platesc doar daca acele piese sunt puse intr-un loc public,iar obligatia de a platii acele drepturi de autor...apartin firmei care se ocupa de difuzarea pieselor.Daca el este angajat sa puna acele piese,firma e obligata sa plateasca drepturile.:)
Daca el este angajat sa puna acele melodii, intra in responsabilitatea firmei care l-a angajat sa plateasca drepturi de autor pentru melodiile difuzate.Pentru informatii mai clare vezi Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.
Nu constituie o incalcare a dreptului de autor, in sensul legii nr.8/1996, reproducerea unei opere, cu exceptia partiturilor muzicale, fara consimtamantul autorului, pentru uz personal sau pentru cercul normal al unei familii, cu conditia ca opera sa fi fost adusa anterior la cunostinta publica, iar reproducerea sa nu contravina utilizarii normale a operei si sa nu il prejudicieze pe autor ori pe titularul drepturilor de utilizare.
Pentru suporturile pe care se pot realiza inregistrari sonore sau audiovizuale ori pe care se pot realiza reproduceri ale operelor exprimate grafic, precum si pentru aparatele ce permit realizarea de copii, in situatia prevazuta mai sus, se va plati o remuneratie compensatorie stabilita prin negociere, conform prevederilor legii.
Ultima modificare: Vineri, 2 Februarie 2007
Cornel Vasile, Consilier juridic



Acele drepturi de autor se platesc doar daca acele piese sunt puse intr-un loc public,iar obligatia de a platii acele drepturi de autor...apartin firmei care se ocupa de difuzarea pieselor.Daca el este angajat sa puna acele piese,firma e obligata sa plateasca drepturile.:)

Buna ziua.

Legat de partea cu firma care se ocupa de difuzarea pieselor in locuri publice (in speta vorbim de firme de sonorizari la nunti), poate cineva sa-mi spuna unde se platesc drepturile de autor sau mai precis drepturile de utilizare a muzicii in locuri publice? Adica, din toata pleiada de organisme care pretind taxe pt drepturi de autor pt muzica, care este cel abilitat de lege sa incaseze aceste taxe?

"In organigrama Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA) figureaza sapte organisme care se ocupa de colectarea si distribuirea drepturilor de autor, pe diferitele domenii specifice. Acestea sunt: Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din România - Asociatia Drepturilor de Autor (UCMR-ADA), care gestioneaza drepturile autorilor de muzica, Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti (CREDIDAM) - gestioneaza drepturile artistilor interpreti sau executanti, COPYRO - drepturile autorilor de opere literare, Uniunea Producatorilor de Fonograme din România (UPFR) - drepturile producatorilor de fonograme, Societatea pentru Drepturi de Autor în Cinematografie si Audiovizual - Societatea Autorilor Români din Audiovizual (DACIN-SARA) - drepturile autorilor de opere audiovizuale, Societatea de Gestiune Colectiva a Dreptului de Autor în domeniul Artelor Vizuale (VISARTA) - drepturile autorilor din domeniul artelor vizuale, si, in sfarsit, Uniunea Producatorilor de Film si Audiovizual din România (UPFAR), care gestioneaza drepturile producatorilor de opere audiovizuale. (ziarul "Saptamina Financiara") #-o

Eu sint putin in ceata si apelez la dvs pt un sfat pertinent, ca daca-i suni pe fiecare din cei citati mai sus, si-i intrebi de problema aceasta, fiecare in parte sustin ca la ei trebuie platite drepturile de utilizare a muzicii in locuri publice. Difera (inte institutii) doar valoarea taxei si/sau modalitatea de plata (taxa fixa pe an, procent din incasari per fiecare eveniment in parte, suma fixa per melodie utilizata, etc). Pina la urma, unde trebuie sa plateasca (cit afla acolo!), DJ-ul muritor de rind, taxa pt utilizarea in scopuri comerciale a muzicii inregistrate, ca sa poata dormi noaptea linistit? :)

Multumesc anticipat.



Acele drepturi de autor se platesc doar daca acele piese sunt puse intr-un loc public,iar obligatia de a platii acele drepturi de autor...apartin firmei care se ocupa de difuzarea pieselor.Daca el este angajat sa puna acele piese,firma e obligata sa plateasca drepturile.:)

Alte discuții în legătură

Taxa pt radio online privind drepturile de autor claudiu.ar claudiu.ar buna ziua, vreau sa fac un radio online si sa pun muzica comerciala.pe viitor o sa bag si reclame. as dori sa stiu cat ma costa taxa pe drepturile de ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor, difuzarea pieselor in public Flavio Flavio Care este ultima ordonantza de modificare a legii audiovizualului si ce taxe trebuiesc platite pentru a difuza in public prin formate media(cd-uri, vinyl-uri) ... (vezi toată discuția)
Ucmr -ada sau upfr A. Ionut A. Ionut Pentru activitatea desfasurata la un bar-club la care din cele doua organisme de gestiune colectiva a drepturilor de autor (UCMR-ADA sau UPFR) se achita taxele ... (vezi toată discuția)