avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Retrocedare legatar universal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Retrocedare legatar universal

Situaţia: Z a murit în anii 50, după ce-au intrat pădurile în proprietatea statului. Y a moştenit averea rămasă, decedând în 1999, deci fără a avea posibilitatea de a face cerere pentru legea 1/2000. Au rămas ca moştenitori un legatar universal (în baza unui testament ce precizează că-i rămâne averea mobiliară şi imobiliară aflată în posesia lui Y la data decesului) şi doi rezervatari.
Intrebare: Legatarul universal al lui Y se poate constitui parte la moştenire alături de rezervatari, in baza legii 1/2000, având ca autor pe Z ? Sau au dreptul doar descendentii să moştenească pădurile retrocedate după autorul Z, întrucât Y n-a mai avut cum să facă cererea în 2000, fiind decedat ?
Ultima modificare: Marți, 16 Martie 2010
citibeg, utilizator
Cel mai recent răspuns: citibeg , utilizator 18:50, 14 Mai 2010
Au dreptul la retrocedare doar rezervatari care au solicita reconstituirea dreptului de proprietate de pe urma autorului lor
Mulţumesc frumos pentru răspuns
Revin cu o precizare de care am aflat recent. Y a depus cerere de retrocedare la legea 18/1991, primind 1Ha de pădure prevăzut de lege. În acest caz, legatarul universal al lui Y are dreptul la retrocedarea pădurilor după autorul Z, conform legii 1/2000, respectiv 247/2005, alături de rezervatari ? Adică, se poate considera că Y a acceptat moştenirea după Z, odată cu cererea făcută la legea 18/1991, deşi a decedat în 1999 ? Menţionez că există cereri depuse la cele două legi, atât de către rezervatari, cât şi de legatarul universal. Nu se pune problema legitimităţii legatarului universal, ci doar a întinderii legatului, cred eu. Mă puteţi ajuta ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitor legatar universal badea_cirtan badea_cirtan Sint mostenitor legatar universal al d-lui CZ , la ora actuala decedat. Acesta a mostenit prin testament surorile A si M decedate inainte de 1989, fara copii ... (vezi toată discuția)
Legea 10 - succesiune noiklosa noiklosa Buna ziua, Cazul este urmatorul - exista o cerere de retrocedare pe legea 10, in echivalent si posibil partial in natura. Cererea este depusa de catre cei doi ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate cu mostenitor omis Inta Ramona Inta Ramona Parintii bunicii mele sunt decedati. Anul acesta s-a emis titlu de proprietate in care sunt trecuti fratii bunicii mele cu exceptia ei. Ce se poate face in ... (vezi toată discuția)