avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... bilet avalizat
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

bilet avalizat

in urma obtinerii unui credit de la o banca, s-a garantat cu diverse bunuri imobile insa banca a cerut si o garantie suplimentara, in sensul avalizarii unui Bilet la ordin in alb, de catre administratorul/asociatul societatii.
Cum firma respectiva a intrat in procedura insolventei si banca s-a inscris la masa credala, executorul bancar in loc sa se indrepte impotriva bunului lasat ca garantie, s-a indreptat cu o actiune in instanta, impotriva avalistului.
In ce masura se poate contesta executarea, de catre avalist, din moment ce garantia pentru care s-a acordat creditul exista faptic, ( un teren de cateva sute de metri patrati).
Cat de legala este actiunea facuta de executorul bancar? Si care ar fi temeiul legal pentru a contesta ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Lina Lupascu , Contabil 22:34, 29 Martie 2010
dati detalii cand s-a investit bo, daca e investit in timpul procedurii falimentului sau inainte.
Apoi banca e datoare sa incerce sa recupeze cat mai mult si cat mai reprede executand toate garantiile, executand inclusiv avalistul.

Pentru a primi raspuns cu privire la legalitatea actiunii executorului trebuie sa vedeti cand s-a investit BO.
Cred ca BO s-a investit in timpul procedurii insolventei, nu inainte, pentru ca era semnat in alb si s-au achitat niste rate inainte. Si aici intervine apoi si suma mentionata pe BO. Adica, daca creditul a fost de , sa zicem, 50000 lei, si in BO s-a trecut aceeasi suma. Insa cum din suma de 50.000 lei s=au achitat niste rate si deci suma fiind mai mica, cum ramane cu suma inscrisa in BO? Ca e diferenta de sume? Se poate invoca si necorespunderea sumei datorate cu suma inscrisa in BO?
Multumesc
Daca s-a investit in timpul procedurii, trebuie sa faceti o nota la judecatorul sindic sa ia act de aceasta investire si solicitati in cazul in care a fost ridicat dr de administrare sa dispuna prin incheiere ca adm/lich judiciar sa intreprinda toate demersurile in vederea anularii bo investit in maniera mai sus aratata.
Invocati prevederile art.36 din legea 36 care prevede ca orice creditor se va indestula prin inscrierea la masa credala, iar actiunile de ex silita se suspenda de drept de la data deschiderii procedurii pe letgea 85/2006
sigur in timpul procedurii s-a investit, pentru ca BO emise in martie 2008 au fost scadente abia in iulie 2009, cand firma a intrat in insolventa. Cum fac aceasta nota la judecatorul sindic si ce sa contina exact?
Multumesc pentru ajutor,
ai zis mai sus ca se poate invoca art 36 din legea 36. Din ce an e legea 36, ca sa pot sa o aduc in discutie la judecator?

Alte discuții în legătură

Contestatie la executare-partajul bunurilor comune ginacoseru ginacoseru am un bilet la ordin avalizat de catre administratorul soc x.acesta se afla in procedura falimentului. biletul a fost primit garantie si completat in luna ... (vezi toată discuția)
Ex. silita in insolventa fany22 fany22 Buna, Am primit bo in alb, drept garantie pt. plata. Nu mi s-a facut plata, si avand niste bo deja refuzate si investite, le-am pus in executare pe ... (vezi toată discuția)
Suspendare actiune dacmoto dacmoto Buna seara, As dori sa stiu daca se aplica art 36 din L85/2006 si in cazul unei cereri de investire cu formula executorie a unui BO. Debitoarea are calitate ... (vezi toată discuția)