avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... bilet avalizat
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

bilet avalizat

in urma obtinerii unui credit de la o banca, s-a garantat cu diverse bunuri imobile insa banca a cerut si o garantie suplimentara, in sensul avalizarii unui Bilet la ordin in alb, de catre administratorul/asociatul societatii.
Cum firma respectiva a intrat in procedura insolventei si banca s-a inscris la masa credala, executorul bancar in loc sa se indrepte impotriva bunului lasat ca garantie, s-a indreptat cu o actiune in instanta, impotriva avalistului.
In ce masura se poate contesta executarea, de catre avalist, din moment ce garantia pentru care s-a acordat creditul exista faptic, ( un teren de cateva sute de metri patrati).
Cat de legala este actiunea facuta de executorul bancar? Si care ar fi temeiul legal pentru a contesta ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Lina Lupascu , Contabil 22:34, 29 Martie 2010
scuze art. 36 din legea 85/2006
lenia a scris:

Invocati prevederile art.36 din legea 36 care prevede ca orice creditor se va indestula prin inscrierea la masa credala, iar actiunile de ex silita se suspenda de drept de la data deschiderii procedurii pe letgea 85/2006

Suspendarea nu operează cu privire la procedurile de executare silită contra codebitorilor, fidejusorilor sau persoanelor care au garantat prin cauţiune reală executarea obligaţiilor debitorului.
daca investirea bo se solicita dupa ce s-a dispus deschiderea procedurii bo nu mai poate fi investit tocmai din pricina art. 36 din legea 85/2006.
Eventualii avalisti nu pot fi urmariti si executati silit in temeiul unui titlu nul.
in primul rand se face opozitie in cazul in care consideri ca emiterea lui a BOa fost facuta nelegal sau daca nu indeplineste conditiile de forma prevazute de art.2 din legea cambiei si BO, inclusiv pe motivul neefectuarii protestului etc...
Second se poate face contestatie la executare in care se poate invoca beneficiul de discutiune, (in cazul in care nu s0a renuntat la acest beneficiu)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie la executare-partajul bunurilor comune ginacoseru ginacoseru am un bilet la ordin avalizat de catre administratorul soc x.acesta se afla in procedura falimentului. biletul a fost primit garantie si completat in luna ... (vezi toată discuția)
Ex. silita in insolventa fany22 fany22 Buna, Am primit bo in alb, drept garantie pt. plata. Nu mi s-a facut plata, si avand niste bo deja refuzate si investite, le-am pus in executare pe ... (vezi toată discuția)
Suspendare actiune dacmoto dacmoto Buna seara, As dori sa stiu daca se aplica art 36 din L85/2006 si in cazul unei cereri de investire cu formula executorie a unui BO. Debitoarea are calitate ... (vezi toată discuția)