avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... PV de contraventie pentru folosirea luminilor de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

PV de contraventie pentru folosirea luminilor de ceata, fata, ziua

Buna ziua! Am primit o amenda de 360 lei (180 lei in 48 ore) in ziua de 28.03.2010, in localitatea Marghita, jud Bihor pentru folosirea luminilor de ceata fata ziua. Citat proces verbal: " a condus au cu nr. ... pe str Arany Janos din Marghita si a folosit lumina de ceata in alte conditii decat cele pravazute de lege." Fapta savarsita este prevazuta de art 114 alin.1 din HG 1391/2006 Rep si sancionata de art. 101 alin 2 din OUG195/2002 Rep. - si mai scrie: " 4 puncte de penalizare conf art. 108 alin 1 lit. c. punc.4 / OUG 195 / 2002" Daca cineva poate sa ma ajute sa fac o contestatie (si daca merita facuta) pentru ca conform art 108 alin.1 lit. c. punc. 4 / OUG 195 / 2002 scrie clar:
"(1) Savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contraventii atrage, pe langa sanctiunea amenzii, si aplicarea unui numar de puncte de penalizare, dupa cum urmeaza: ...
c) 4 puncte de penalizare pentru savarsirea urmatoarelor fapte: ...
4. circulatia in timpul noptii sau ziua, pe timp de ceata, ninsoare abundenta sau ploaie torentiala, cu un autovehicul fara lumini sau fara semnalizare corespunzatoare;
Va multumesc anticipat pentru ajutor
Kun T
Cel mai recent răspuns: goodboy , utilizator 12:58, 25 Aprilie 2010
Nu vad motiv real pentru contestatie! Ati folosit sau nu luminile de ceata in conditile in care conditiile meteo erau favorabile?
Cu alte cuvinte, fapta savarsita de dvs. nu reprezinta contraventie, conform textului de lege invocat de catre agentul constatator.
Formulati contestatie impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si invocati "lipsa/inexistenta faptei retinute drept contraventie, de catre agentul constatator".
Da am folosit luminile de ceata, pe fata si doar pe fata in conditii meteo favorabile.

Pate nu m-am exprimat corect sau coerent, scuzele mele. Intrebarea mea este in continuare daca are rost sa formulez o contestatie pentru ca am parcurs si eu toate aceste hotarari si articole si in lege scrie clar ca amenda este pentru

"(1) Savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contraventii atrage, pe langa sanctiunea amenzii, si aplicarea unui numar de puncte de penalizare, dupa cum urmeaza: ...
c) 4 puncte de penalizare pentru savarsirea urmatoarelor fapte: ...
4. circulatia in timpul noptii sau ziua, pe timp de ceata, ninsoare abundenta sau ploaie torentiala, cu un autovehicul fara lumini sau fara semnalizare corespunzatoare;

Mentionez ca eu NU am vazut (sau poate nu stiu unde sa caut) in aceste articole si legi, exact articolul in care se amendeaza folosirea pe timp meteo favorabil a luminilor de ceata pe fata (pe spate erau stinse!)

Va rog daca se poate sa-mi formulati de ce nu vedeti un real motiv de contestatie pentru in conform legea sus amintita si citata, nu exista articol referitor la folosirea abuziva a luminilor de ceata pe timp meteo favorabil.

Multumesc
Inteleg ca merita sa fac o contestatie.
Poate sa ma ajute cineva cum trebuie procedat cu contestatia? Cum trebuie formulat? Ce taxe trebuie sa mai platesc si unde pot plati acele taxe?
stima
Ultima modificare: Luni, 29 Martie 2010
Kun Tibor, utilizator
Plangerea contraventionala e scutita de taxe judiciare.Termenul de 15 zile pentru a investi judecatoria in a carei raza teritoriala a fost savarsita contraventia curge de la data intocmirii sau comunicarii procesului verbal.
In raport de aceasta contraventie, poate fi aplicat avertismentul, ca sanctiune.
Trebuie verificate si aspectele de nelegalitate si netemeinicie ale procesului verbal .

Alte discuții în legătură

Puncte penalizare proiectoare ceata mariustz mariustz Bun gasit, Aseara am primit o amenda pentru ca mergeam cu proiectoarele de ceata pornite, am primit 6 puncte, adica 750 lei. Pe internet am citit ca ... (vezi toată discuția)
Am fost amendat pentru ca am circulat cu farurile de ceata aprinse mareleandrei mareleandrei In data de 16.02.2012 am fost amendat de un agent de politie ..[Editat], pentru ca am circulat cu autoturismul meu in localitate (oras Curtici judetul Arad), ... (vezi toată discuția)
Circulatia cu proiectoarele aprinse cdragus123 cdragus123 am fost amendat cu 4 puncte amenda pentru ca am circulat cu proiectoarele aprinse pe timp normal desi in lege art.108cu1 se da 2 puncte amenda (vezi toată discuția)