avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... PV de contraventie pentru folosirea luminilor de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

PV de contraventie pentru folosirea luminilor de ceata, fata, ziua

Buna ziua! Am primit o amenda de 360 lei (180 lei in 48 ore) in ziua de 28.03.2010, in localitatea Marghita, jud Bihor pentru folosirea luminilor de ceata fata ziua. Citat proces verbal: " a condus au cu nr. ... pe str Arany Janos din Marghita si a folosit lumina de ceata in alte conditii decat cele pravazute de lege." Fapta savarsita este prevazuta de art 114 alin.1 din HG 1391/2006 Rep si sancionata de art. 101 alin 2 din OUG195/2002 Rep. - si mai scrie: " 4 puncte de penalizare conf art. 108 alin 1 lit. c. punc.4 / OUG 195 / 2002" Daca cineva poate sa ma ajute sa fac o contestatie (si daca merita facuta) pentru ca conform art 108 alin.1 lit. c. punc. 4 / OUG 195 / 2002 scrie clar:
"(1) Savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contraventii atrage, pe langa sanctiunea amenzii, si aplicarea unui numar de puncte de penalizare, dupa cum urmeaza: ...
c) 4 puncte de penalizare pentru savarsirea urmatoarelor fapte: ...
4. circulatia in timpul noptii sau ziua, pe timp de ceata, ninsoare abundenta sau ploaie torentiala, cu un autovehicul fara lumini sau fara semnalizare corespunzatoare;
Va multumesc anticipat pentru ajutor
Kun T
Cel mai recent răspuns: goodboy , utilizator 12:58, 25 Aprilie 2010
AVLIL a scris:

Domnule ticut, va rog sa pastram tema initiala si sa nu deviem de la subiect.

Sunt tari in care acest fapt, de a merge cu luminile de ceata in alte conditii decat lipsa vizibilitate, este infractiune si nu contraventie.
Or fi avand si aia ceva temeiuri.
De asemenea,lampile de ceata spate au fost doua; pentru ca incomodau traficul, au fost considerate ne evitat chiar ope ceata, asa incat s-a limitat la o singura lampa, de regula pe partea soferului.
Nu va spun astea ca sofer, ci ca jurist; nu cunosc aceste lucruri ca sofer, ci ca avocat.
Daca toate tarile din Europa sunt idioate si stabilesc faptul ca acest fapt e contraventie sau, mai grav, infractiune, atunci poate o sa fim noi romanii mai Gica contra decat toti si-o sa scoatem aceasta contraventie din Codul rutier.

Pana atunci, asta e legea.


Aveti perfecta dreptate.
O afirm in calitate de .. Stan Patitul. Am fost oprit o data pe timp de noapte de un echipaj maghiar in localitatea Mako aproape de frontiera cu Romania si o data de un filtru de politie in Place d'Italie la Paris. Ziua. In ambele situatii aveam proiectoarele de ceata aprinse. Fapta constituie contraventie in legislatia rutiera europeana asa cum spuneti. Cu politete si invocand aprinderea involuntara a proiectoarelor (la Renault Megane este usor sa se intample data fiind constructia comutatorului de lumini) am primit doar un avertisment verbal) Banui ca a contribuit si imatricularea Romanesca a masinii. Daca aveam numar maghiar sau francez^probabil ca as fi fost amendat.

Dar in Romania unde aprinderea a tot felul de lumini care jeneaza (Proiectoare xenon sau stopuri de ceata) este aproape sport national faptul ca insfarsit se introduce regula elementara a neorbirii partenerilor de trafic si ... politetea rutiere implicita da ...iata, nastere la interminabile discutii . Probabil ca daca politia va continua s sanctioneze intr-un sfarsit sa ntre si soferi romani in ...Europa.
sunt conducator auto de 15 ani si fac in medie aproximativ 8000 km pe luna si din experienta mea va spun ca luminile de ceata si in special cele din fata DERANJAZA in ORICE CONDITII fie el timp vavorabil sau nefavorabil si credeti-ma ca am cam trecut prin toate conditiile meteo. luminile de ceata fata ajuta doar pe cel ce le foloseste(si-l ajuta foarte mult) dar sunt FOARTE incomode pentru cel ce vine din celalalt sens si are lumina in fata. Aceasta este parerea mea despre proiectoarele de ceata fata iar despre cei ce le folosesc in conditii meteo favorabile ..... X-(
In aceasta noapte am fost oprit, in oras, de un agent de circulatie pe motiv ca aveam proiectoarele de ceata pornite. Era ceata, insa nu densa. La 3 Km de locul unde am fost oprit si de unde veneam era ceata densa.

Am primit un avertisment verbal, insa agentul m-a legitimat si tot scria ceva.

Intrebare: se contorizeaza/cumuleaza undeva aceste avertismente verbale ? Nu am semnat nimic, doar mi-a spus sa fiu mai atent pe viitor.

PS: Tin sa mentionez ca nu am folosit niciodata abuziv aceste lumini de ceata deoarece le consider foarte obositoare in trafic.

Multumesc.


PS2:

" Art. 108. - (1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
b) 3 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
8. folosirea luminilor de ceaţă în alte condiţii decât pe timp de ceaţă;"

In acest caz nu se precizeaza daca ceata este deasa sau nu !


Ultima modificare: Duminică, 25 Aprilie 2010
Iulian1977, utilizator
Ai nimerit un agent cu minte,eu am dat peste unul care mi-a dat amenda ca a considerat dansul ca nu mergeam cu ele aprinse desi erau dar unii doresc sa fie ctitoti la achitarea noilor radare!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Puncte penalizare proiectoare ceata mariustz mariustz Bun gasit, Aseara am primit o amenda pentru ca mergeam cu proiectoarele de ceata pornite, am primit 6 puncte, adica 750 lei. Pe internet am citit ca ... (vezi toată discuția)
Am fost amendat pentru ca am circulat cu farurile de ceata aprinse mareleandrei mareleandrei In data de 16.02.2012 am fost amendat de un agent de politie ..[Editat], pentru ca am circulat cu autoturismul meu in localitate (oras Curtici judetul Arad), ... (vezi toată discuția)
Circulatia cu proiectoarele aprinse cdragus123 cdragus123 am fost amendat cu 4 puncte amenda pentru ca am circulat cu proiectoarele aprinse pe timp normal desi in lege art.108cu1 se da 2 puncte amenda (vezi toată discuția)