avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1265 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire indiviziune (casa vs teren)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire indiviziune (casa vs teren)

Este vorba despre un teren de 1000 mp pe care este construita o casa de 4 camere + dependinte si despre 2 frati care au facut succesiunea. Terenul este in forma dreptunghiulara avand pe o latime (a dreptunghiului) iesire la drumul judetean iar in partea opusa la un drum care duce la camp. Casa este construita in partea dinspre drumul judetean. Initial s-au inteles asupra impartelii, aceasta insemnand ca cel care are iesire la dumul judetean sa ia 3 camere din casa si teren mai putin iar celalalt sa ia o camera dar mai mult teren. S-a ajuns la situatia ca cel care are iesire la drumul judetean sa aiba teren in proportie de 1:2 fata de celalalt. In aceste conditii, mi s-a propus (eu fiind cel cu o camera si mai mult teren) sa mai renunt la aprox 50-100 mp (pe care e construita o magazie).
In aceste conditii sunt curios de anumite aspecte pentru ca nu stiu ce sa fac.
M-ar interesa cat de mult conteaza ca unul are 3/4 din casa, si astfel daca mi se cuvine mai mult teren. Expertul (in cazul judecatii) tine cont de faptul ca:
-cel din fata are iesitre la drumul judetean iar eu a trebuit sa fac prin spate iesire? (acum ies intr-un drum care duce la camp)
-cel din fata are 3/4 din casa si astfel mai putin teren
- ca eu a trebuit sa prestez cheltuieli utile si necesare cu partea mea de casa
-cel din fata are gard si porti in regula pe cand eu a trebuit sa imi constuiesc prin spate

Ma intereseaza si raportul dintre teren si casa, mai exact cat teren trebuie sa am eu in plus pt faptul ca el are 3 cam iar eu una singura.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ne_nicku , utilizator 19:25, 1 Februarie 2007
e clar ca o sa se tina cont de pozitionarea terenului.
dar intelegerea consfintita in instaqnta nu poate fi inlaturata:((
Expertul va incerca sa constituie loturi pe cat posibil egale VALORIC. Depinde ce inseamna casa: cocioaba ori palat? In raport de valoarea ei si valoarea terenului in zona se poate face o proprotie echitabila in ce priveste terenul liber pe care il veti obtine. (toate acestea presupunand ca intelegerea de care vorbiti nu a fost concretizata deja intr-un partaj voluntar prin act notarial).
mai degraba cum ungi expertul:))
Nu expertul face imparteala, ci judele.
Expertul doar face o schita cu terenul si ce e pe acesta, le evalueaza, si incearca sa imparta toate aceste bunuri conform celor zise de instanta; de obicei se fac mai multe variante de expertize.
Se tine seama, pe langa cotele de drept ale coproprietarilor, si de starea de fapt.

Da, ti s-ar putea da mai mult teren pt ca fratele ia mai multe camere. Insa depinde, asa cum ti s-a mai spus, de valoarea acestor bunuri - casa sau teren.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imparteala topo leusan leusan Cum s-ar proceda in cazul unui partaj succesoral: Intre 2 mostenitori ,iar terenul total este de forma unu dreptunghi( latime =10 m/lungime 40 m),casa este ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune. virgilirimia virgilirimia As dori sa stiu daca se poate face iesirea din indiviziune pentru o casa, fara a avea titlu de proprietate pentru terenul pe care se afla aceasta. (vezi toată discuția)
Acces drum aflat in coproprietatea primariei tanaru tanaru Buna seara La noi in cartier accesul se face pe un drum privat, toti locatarii au primit o cota parte din drum cand au achizitionat casa de la ... (vezi toată discuția)