O mare nelămurire apărută în spațiul public odată cu introducerea impozitării bacșișului este ce se întâmplă dacă bacșișul este mai mare de 15% din consumație? În mod normal, pentru bacșiș se datorează numai impozit, acesta fiind considerat un venit din alte surse. Însă specialiștii spun că partea de bacșiș care depășește 15% din consumație poate fi considerată venit salarial pentru care se datorează atât impozit, cât și contribuții sociale. Citește articolul
Fiscalizarea bacșișului este obligatorie, din ianuarie 2023, numai pentru serviciile prestate efectiv în restaurante și baruri. În cazul livrărilor la domiciliu, aceasta este complet opțională, iar localurile care optează pentru fiscalizare se pot răzgândi ulterior. Citește articolul
În contextul introducerii fiscalizării bacșișului pentru restaurante și baruri, se pune problema dacă și alte tipuri de afaceri în care se acordă bacșiș pot aplica benevol regulile. Răspunsul, pe scurt, este nu. Citește articolul
Din moment ce fiscalizarea bacșișului este obligatorie, mai nou, pentru restaurante și baruri, salariații care încasează direct acești bani, pentru a evita impozitarea, se expun anumitor riscuri deloc neglijabile, sunt de părere specialiștii. Angajații pot avea probleme atât în relația cu autoritățile, cât și în relația cu angajatorul. Citește articolul
Din ianuarie 2023, restaurantele și barurile sunt obligate să treacă bacșișurile pe bonul fiscal, să le impoziteze și apoi să distribuie sumele nete către salariați. În acest context, localurile care ignoră aceste prevederi riscă să atragă atenția inspectorilor din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Citește articolul
Pentru bacșișurile obținute de salariații localurilor se datorează la stat exclusiv impozitul pe venit, indiferent cât de mică sau mare este suma încasată. Deși vorbim de venituri din alte surse, pentru care în mod normal s-ar datora contribuția la sănătate (CASS) dacă se depășește un anumit plafon, această regulă nu se aplică bacșișurilor. Citește articolul
Amenda de la 2.000 la 4.000 de lei din Legea bacșișului este dată pentru nerespectarea întregii reglementări - asta poate să însemne că nu se plătește impozitul de 10%, că nu se evidențiază corect pe bon sau că nu există o notă de plată separată, care să arate într-un anume fel, ori poate să însemne că în barul sau restaurantul respectiv nu se aplică legea deloc și angajații încasează bacșișul ca-ntotdeauna. Citește articolul
În contextul introducerii impozitului pe bacșișurile încasate în localuri de la clienți, fiscaliștii atrag atenția că acesta trebuie declarat (și achitat) lunar prin formularul 100. Totodată, impozitul mai trebuie raportat anual prin formularul 205. Citește articolul
Fiscalizarea bacșișului acordat voluntar de către clienți se face indiferent dacă localul în cauză este plătitor de TVA sau nu, așa cum reiese din legea care a implementat măsura. Venim cu această clarificare în contextul în care în spațiul public a apărut informația eronată că fiscalizarea ar fi obligatorie doar pentru plătitorii de TVA. Citește articolul
Din ianuarie 2023, orice sumă primită voluntar de la clienți în localuri trebuie trecută pe bonul fiscal, impozitată cu 10% și apoi împărțită salariaților, potrivit unei noi legi. În acest fel, se reintroduc reguli pentru fiscalizarea bacșișului, cu susținerea Guvernului și a mediului de afaceri, a căror încălcare poate aduce amenzi de până la 4.000 de lei. Citește articolul