Subiect: catering
ACCES PREMIUM
Analiză Pentru activitățile HoReCa, menținerea pe o cotă redusă de TVA poate fi doar temporară. Lucrurile se pot schimba radical în toamnă
Activităților din domeniul HoReCa li se aplică în continuare o cotă redusă de TVA, creșterea fiind de doar 2%, începând din august 2025. Potrivit Guvernului, măsura este urmărită cu atenție și în toamnă urmează o nouă analiză, pentru a vedea dacă se impune o trecere la cota standard de TVA. Însă chiar și cu o creștere mică de TVA, unii reprezentanți ai acestui domeniu spun că lucrurile ar putea lua o turnură nedorită. Citește articolul
ACCES GRATUIT
Dragoș Niculescu, Redactor coordonator, avocatnet.ro
29 Ianuarie 2025 | 3 | 1645 | Timp de citire: 2 min.
Consumatorii vor putea să cumpere de la restaurant sau fast-food alimente și băuturi la pachet în propriile lor recipiente
29 Ianuarie 2025 | 3 | 1645 | Timp de citire: 2 min.
Un regulament apărut recent va permite consumatorilor din toate statele Uniunii Europene, așadar, și celor din țara noastră, să meargă cu propriile recipiente la restaurante sau fast-food-uri pentru a fi umplute cu mâncare sau băutură, astfel încât să se reducă cantitatea de ambalaje de unică folosință utilizate în domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele). Citește articolul
ACCES PREMIUM
HoReCa: La ce nereguli ar trebui să fie atente firmele în caz de control al ANPC
Criteriile în baza cărora se derulează controalele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în domeniul HoReCa au fost publicate recent pe pagina de internet a instituției, tocmai pentru a facilita conformarea operatorilor din domeniu la rigorile legislative aflate în zona de competență a Autotității. Fișele de control conțin, pe lângă amintitele criterii de control, și sancțiunile pe care le pot aplica inspectorii. Citește articolul
ACCES GRATUIT
UPDATE Este oficial: Clienții restaurantelor și cantinelor pot primi gratuit apă de la robinet, dacă este potabilă
Clienții restaurantelor și cantinelor pot cere gratuit apă de la robinet, dacă aceasta este potabilă, conform unei legi publicate recent în Monitorul Oficial. Actul normativ stabilește diverse măsuri, inclusiv creșterea gradului de conștientizare în rândul publicului, organizarea de campanii de informare referitoare la calitatea apei și instalarea de dozatoare în clădirile publice. Citește articolul
ACCES PREMIUM
UPDATE Obligația restaurantelor de a afișa ingredientele și valorile nutriționale, în vigoare din 15 martie. În ce constă, mai exact, și ce riscă cei care nu se vor conforma
Mâine intră în vigoare o nouă obligație de informare ce vizează unitățile de alimentație publică, indiferent că vorbim de cele ce servesc mâncare fizic sau de cele care onorează (și) comenzi online. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) obligă acești operatori economici să le arate consumatorilor ce intră în preparatul sau produsul servit, adică ingrediente, aditivi, dar și care sunt valorile nutriționale ale produselor/preparatelor. Ca să faciliteze cât de cât aplicarea acestei noi măsuri, ANPC a venit anul trecut și cu explicații și exemple. Totodată, am căutat să vedem care e sancțiunea pe care o pot primi cei care nu vor respecta obligația de informare. Citește articolul
ACCES PREMIUM
HoReCa: Modificările recente ale cotelor de TVA au venit cu neclarități practice. Fiscaliștii cer explicații publice de la MF
În contextul majorării cotelor de TVA, de la 1 ianuarie 2023, pentru cazarea turiștilor, serviciile de restaurant/catering și băuturile îndulcite, fiscaliștii au identificat câteva probleme practice la implementarea lor. Astfel, Camera Consultanților Fiscali (CCF) a cerut Ministerului Finanțelor (MF) să vină rapid cu clarificări oficiale pentru contribuabili. Citește articolul
ACCES PREMIUM
Simona Voiculescu, Director Editorial, avocatnet.ro
5 Ianuarie 2023 | 3 | 53071 | Timp de citire: 2 min.
UPDATE TVA 2023: Ce cote de TVA s-au modificat de la 1 ianuarie
5 Ianuarie 2023 | 3 | 53071 | Timp de citire: 2 min.
De la 1 ianuarie 2023, taxa pe valoarea adăugată (TVA) a crescut în cazul băuturilor îndulcite (de la 9% la 19%) și în cazul cazării și serviciilor de restaurant/catering (de la 5% la 9%), potrivit OG nr. 16/2022. Citește articolul
ACCES PREMIUM
Dragoș Niculescu, Redactor coordonator, avocatnet.ro
9 Decembrie 2022 | 9488 | Timp de citire: 2 min.
UPDATE Obligația restaurantelor de a afișa ingredientele și valorile nutriționale, amânată oficial până în primăvară
9 Decembrie 2022 | 9488 | Timp de citire: 2 min.
Printr-un ordin apărut în septembrie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a stabilit că unitățile de alimentație publică vor trebui să-și informeze clienții, începând din 20 decembrie, în legătură cu ingredientele produselor alimentare finite sau mâncărurilor pe care le vând, indiferent dacă acestea sunt destinate consumului pe loc sau acasă, regulile urmând să se aplice și când mâncarea se vinde online. ANPC a anunțat luni că va amâna termenul stabilit inițial, în urma discuțiilor cu structurile asociative şi patronatele din HoReCa, iar azi vedem și ordinul cu termenul modificat publicat în Monitorul Oficial. Citește articolul
ACCES PREMIUM
UPDATE Facilități pregătite pentru firmele din turism, adoptate tacit la Senat: Amânarea plății impozitului pe salarii, scutirea de TVA și alte măsuri
Pentru că sectorul turismului e unul din cele mai afectate de efectele coronavirus și de măsurile luate de stat pentru a limita răspândirea virusului, în Parlament a fost inițiat în iunie un proiect de lege prin care se dorește acordarea unor facilități pentru firmele din acest domeniu. Beneficiile propuse sunt multiple, începând cu măsuri de ordin fiscal și terminând cu măsuri de susținere a activității turistice, prin diverse modalități. Senatul nu a mai apucat să voteze proiectul și a fost adoptat astfel tacit. Citește articolul
ACCES PREMIUM
UPDATE Zece exemple oficiale pentru aplicarea cotelor reduse de TVA în cazul serviciilor de restaurant și catering
Pentru a veni în ajutorul contribuabililor obligați să aplice cotele reduse de TVA de 5% și 9% în domeniile livrărilor de mâncare și prestării serviciilor de restaurant și catering, autoritățile au venit joi cu zece exemple relevante. Acestea sunt incluse într-un act normativ al Ministerului Finanțelor, care vine în contextul în care la 1 noiembrie 2018 s-a redus cota de TVA, de la 9% la 5%, pentru serviciile de restaurant și catering. Citește articolul









