ACCES PREMIUM
De ce premium?
Analiză: Pentru activitățile HoReCa, menținerea pe o cotă redusă de TVA poate fi doar temporară. Lucrurile se pot schimba radical în toamnă
Activităților din domeniul HoReCa li se aplică în continuare o cotă redusă de TVA, creșterea fiind de doar 2%, începând din august 2025. Potrivit Guvernului, măsura este urmărită cu atenție și în toamnă urmează o nouă analiză, pentru a vedea dacă se impune o trecere la cota standard de TVA. Însă chiar și cu o creștere mică de TVA, unii reprezentanți ai acestui domeniu spun că lucrurile ar putea lua o turnură nedorită.
Articolul continuă mai jos
Recentele modificări privind cotele de
TVA, ce sunt prinse în Legea 141/2025, vizează, de la 1 august 2025, inclusiv
domeniul HoReCa. Serviciile prestate în acest domeniu
au trecut de la o cotă de 9% la o cotă de 11%, fiind vorba despre cazarea în cadrul sectorului hotelier (sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping) și serviciile de restaurant și de catering.
„După o perioadă intensă de dialoguri, poziții publice ferme și audiențe repetate, ne bucurăm să vă anunțăm că am reușit să obținem menținerea unei cote reduse de TVA de 11% pentru industria ospitalității. Desigur, asta a fost posibil și prin alăturarea forțelor cu celelalte organizații din industrie, precum Federația Patronatelor din Turismul Românesc și Federația Industriei Hoteliere din România, iar împreună am putut să evităm un colaps general al industriei. Este un rezultat important, care confirmă încă o dată că vocea noastră comună contează. Deși măsura este valabilă până în luna octombrie, rămânem activi și vigilenți pentru a asigura continuitatea acestei cote reduse, singura soluție viabilă pentru salvarea și dezvoltarea sectorului”, a
precizat Radu Savopol, Președintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România.
Autoritățile
spun că măsura
este doar temporară și că evoluția încasărilor este urmărită cu atenție timp de trei luni. În baza analizelor pentru perioada august - octombrie 2025, se va decide dacă domeniul HoReCa rămâne pe cota redusă de TVA sau trece pe
noua cotă standard de TVA de 21%. Nu știm, momentan, dacă o eventuală creștere a TVA-ului este luată în calcul chiar de la 1 noiembrie 2025 sau ulterior acestei dăți.
Alți reprezentanți din HoReCa prezintă, însă, un tablou destul de sumbru. Pe de o parte, creșterea cotei de TVA ar putea să se traducă printr-un număr semnificativ de afaceri închise, la care s-ar adăuga numeroase locuri de muncă pierdute.
„Conform estimărilor noastre, bazate pe date furnizate de Institutul Național de Statistică și Ministerul de Finanțe, creșterea TVA ar avea un efect devastator asupra industriei ospitalității. Peste 30% dintre afacerile din acest sector riscă să se închidă în primele șase-douăsprezece luni de la implementarea măsurii. Acest procent se traduce în aproximativ 330 de companii afectate direct doar dintre cele peste 1.100 membre ale organizației noastre, ceea ce ar duce la pierderea a peste 8.400 de locuri de muncă. La nivel național, extrapolând aceste cifre, vorbim despre peste 50.000 de angajați concediați, în special tineri, femei și lucrători sezonieri - categorii deja vulnerabile pe piața muncii”,
punctează cei de la Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR).
Pe de altă parte, este opinat că măsura ar putea genera rezultate mult sub așteptările pe care le au guvernanții. Dacă aceștia estimează o creștere a veniturilor, la bugetul de stat, din activitățile HoReCa, realitatea s-ar putea să însemne pierderi mult mai mari din cauza afacerilor care dispar de pe piață.
„Creșterea TVA nu ar afecta doar industria ospitalității, ci întreaga economie națională. Deși statul ar putea încasa între 300 și 400 de milioane de lei anual din majorarea taxei, pierderile ar fi mult mai mari. Estimăm că s-ar pierde peste 1,2 miliarde de lei din contribuțiile sociale și impozitul pe venit aferente locurilor de muncă desființate, plus alte 700 de milioane de lei din scăderea activității economice conexe, precum transportul, furnizorii locali și serviciile asociate. Aceste cifre demonstrează că măsura nu doar că nu ar reduce deficitul bugetar, ci l-ar agrava, generând un efect de domino asupra altor sectoare”, adaugă cei de la FPIOR.
Un
raport pus la dispoziție de sursa citată, în care sunt incluse exemple din alte țări europene, arată că reducerea TVA-ului în HoReCa are efecte benefice atât pentru acest domeniu, cât și pentru bugetul de stat. În schimb, creșterea TVA-ului are efecte contrare.
De altfel, nu doar organizațiile reprezentantive din HoReCa sunt nemulțumite de majorarea TVA-ului în domeniu. Există și alte voci, care reprezintă la modul general mediul de afaceri autohton, care atrag atenția că soluția pentru reducerea deficitului bugetar ar trebui să fie reducerea cheltuielilor statului, nu împovărarea antreprenorilor de bună-credință.
„Ne opunem categoric majorărilor de taxe și considerăm profund nedrept ca sectorul privat să plătească din nou pentru iresponsabilitatea guvernelor din ultimii ani. Este profund nedrept când știm că România pierde enorm la colectarea TVA - o treime din acest impozit nu ajunge în bugetul de stat. Știm că există rețele sofisticate de eludare a TVA-ului, susținute de demnitari care ar trebui să apere interesele publice. Și, cu toate acestea, noi discutăm despre creșterea TVA exact pentru cei care îl plătesc onest”, a
subliniat Dan Șucu, Președintele Confederației Patronale Concordia.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.