ACCES GRATUIT
Acordarea unor ajutoare de stat in zone libere si defavorizate
Pentru zonele defavorizate, România intenþioneazã sã solicite o perioadã de tranziþie pentru scutirea de la plata impozitului pe profit pe toatã durata existenþei zonei defavorizate.
Articolul continuă mai jos
Dl. Vasile Puºcaº, Ministru Delegat, Negociator ªef cu Uniunea Europeanã, a avut mai multe consultãri cu reprezentanþii Consiliului Concurenþei, ai Ministerului Finanþelor, Ministerului Transportului ºi Ministerului Afacerilor ºi Internelor privind acordarea unor ajutoare de stat în zonele libere ºi defavorizate. România doreºte sã solicite, la capitolul Concurenþa, douã perioade de tranziþie pentru zonele libere ºi, respectiv, pentru zonele defavorizate.
„Trebuie sã argumentãm foarte bine de ce avem nevoie de o perioadã mai îndelungatã pentru ajutoarele de stat în zonele libere ºi defavorizate, ce oportunitãþi reprezintã acestea pentru economia României ºi de ce sunt acestea necesare. De asemenea, este necesar sã arãtãm modul în care ajutoarele de stat oferite companiilor care activeazã în aceste zone vor fi compatibilizate cu acquis-ul comunitar. Negocierile nu sunt simple. Trebuie sã urmãrim compatibilizarea ajutoarelor de stat, dar avem în vedere ºi consecinþele investiþiilor în aceste zone ºi, nu în ultimul rând, relaþiile contractuale în derulare. Timpul rãmas este scurt. Am avut nevoie de cadrul legislativ, care va fi definitivat foarte curând. Trebuie sã realizãm documente ºi argumentãri bune, care sã fie prezentate Comisiei Europene ºi statelor membre ºi care sã serveascã în primul rând interesul naþional, dar fãrã a afecta interesul comunitar ori a distorsiona Piaþa Internã”, a arãtat dl. Vasile Puºcaº, Ministru Delegat, Negociator ªef cu Uniunea Europeanã”.
În calcularea ajutoarelor de stat, se va þine cont de Regulamentul Consiliului Concurenþei privind ajutorul de dezvoltare regionalã, intrat în vigoare în data de 2 ianuarie 2003. Acesta stabileºte, printre altele, cã intensitatea maximã a ajutorului de stat pentru dezvoltare regionalã nu poate depãºi 50% pentru întreprinderile mari ºi 65% din întreprinderile mici ºi mijlocii din costurile eligibile cu investiþia realizatã.
România doreºte sã cearã o perioadã de tranziþie dupã data aderãrii, pe parcursul cãreia companiile care activeazã în zonele libere sã beneficieze de o scutire de la plata redevenþei cãtre administraþiile zonelor libere. Nivelul ajutorului de stat nu poate sã depãºeascã 50%, respectiv 65% din investiþia realizatã. În calculul intensitãþii ajutorului de stat se vor lua în considerare doar ajutoarele primite dupã 2 ianuarie 2003, data intrãrii în vigoare a Regulamentului Consiliului Concurenþei.
Pentru zonele defavorizate, România intenþioneazã sã solicite o perioadã de tranziþie pentru scutirea de la plata impozitului pe profit pe toatã durata existenþei zonei defavorizate. În 2008, conform actelor normativ care au stabilit modul de funcþionare a zonelor defavorizate, îºi vor înceta existenþa 3 zone defavorizate, în 2009, alte 22, iar în 2010, ultimele 3 zone defavorizate. ªi pentru acestea, ajutorul de stat nu poate depãºi 50% pentru întreprinderile mari ºi 65% pentru IMM-uri din costurile eligibile cu investiþia realizatã.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)