Desi Romania este pe primul loc in UE in privinta numarului de proiecte aprobate, la capitolul atragere de fonduri europene ne situam la coada clasamentului UE.
“Ne laudam ca Romania e pe primul loc in U.E in privinta numarului de proiecte aprobate, numai la Ministerul Mediului si Padurilor sunt semnate 22 de contracte mari cu o valoare de 2,2 miliarde de euro, dar nu putem sa ne laudam si cu absorbtia fondurilor. Trebuie sa clarificam problemele, sa va ascultam care sunt punctele dumneavoastra de vedere si motivele privind intarzaierile pornind de la semnarea contractelor si pana la licitatii sau cheltuirea banilor. Vom avea intalniri periodice pentru a rezolva toate aceste probleme”, a subliniat Ministrul László Borbély, in cadrul unei conferinte sustinute marti cu beneficiarii de astfel proiecte.
Ministrul Mediului si Padurilor a prezentat beneficiarilor proiectelor schimbarile aduse in legislatie si conditiile mai restrictive incluse in Contractul de Finantare, incepand cu data de 29 iulie.
„Am adus modificari in legislatie pentru a veni in sprijinul dumneavoastra. A fost modificata legislatia in domeniul achizitiilor publice pentru a rezolva problema contestatarilor de profesie. Orice firma este libera sa depuna contestatie, dar de acum trebuie sa depuna o garantie de 2% din valoarea contractului, bani pe care ii va pierde daca nu ii este admisa contestatia. Asadar, dupa solutionarea contestatiilor la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, puteti semna contractele si lansa licitatiile. Asumati-va aceasta responsabilitate altfel vom pierde aceste fonduri daca veti continua sa stati pana cand se pronunta instantele de judecata. Aveti acum cadrul legal necesar pentru acest lucru”, a declarat ministrul László Borbély.
De asemenea, ministrul Mediului si Padurilor a prezentat modificarile aduse in Contractele de Finantare. Astfel, valoarea prefinantarii nu va mai fi de 30%, ci de 15% din valoarea eligibila, in prima transa, urmand ca urmatoarea transa de 15% sa fie alocata doar daca beneficiarul demonstreaza ca a cheltuit 80% din prima.
Beneficiarii vor avea obligatia de a transmite Cerere de Rambursare in maxim 30 zile de la efectuarea fiecarei plati. De asemenea, acestia vor trebui ca, in primul an de la semnarea contractului, sa transmita minimum 4 Cereri de Rambursare, iar valoarea Cererilor de Rambursare sa fie egala cu cel putin 10% din valoarea contractelor semnate pana la acea data.
O alta modificare consta in faptul ca, in cazul in care intr-un interval de 4 luni de la primirea primei transe a prefinantarii, Beneficiarul nu transmite la Organismul Intermediar nicio Cerere de Rambursare care sa indeplineasca conditiile impuse, Autoritatea de Management va putea incepe recuperarea sumei reprezentand prefinantarea acordata. De asemenea vor fi aplicate si sanctiuni privind nerespectarea clauzelor contractuale.
“in ceea ce priveste atitudinea dumneavoastra fata de aceste proiecte, va rog sa nu stati si sa asteptati sa vina altcineva sa va rezolve problemele. Sunt beneficiari care au lansat licitatiile din fonduri proprii, castigand astfel timp. Cand stiti ca s-a ajuns la semnarea contractelor nu stati luni de zile pentru lansarea licitatiilor”, a avertizat ministrul.
Vasile Puscas, fostul negociator-sef al Romaniei cu UE, considera ca performanta scazuta in absorbtia fondurilor europene in Romania nu este cauzata de probleme tehnice, ci de abordarile politicilor si de management.
Vasile Puscas declara, citat de Mediafax, ca ar fi nevoie de o vointa politica reala de a utiliza si investi fondurile europene "in bunuri publice si private care sa genereze o crestere economica si o dezvoltare reala a Romaniei si, astfel, sa sustina interesul dezvoltarii de durata al tarii".
Potrivit lui Puscas, autoritatile publice din Romania ar trebui "sa urmareasca politicile de dezvoltare pentru Romania si nu doar pe cele clientelare", iar managementul ar trebui "sa se orienteze dinspre formula ultra-birocratica spre managementul proiectelor".
Pe de alta parte, la finalul lunii iulie, premierul Emil Boc anunta faptul ca firmele care vor sa obtina fonduri europene, in regim de co-finantare, vor putea contracta credite garantate de stat sau vor putea sa gajeze imprumutul cu bunul european,
De asemenea, o alta decizie a Comitetului pentru absorbtia fondurilor europene a a fost aceea de rezilia contractele firmelor care intarzie implementarea proiectelor europene mai mai mult de 6-9 luni.
“Am luat decizia ca firmele care au restante in graficul de implementare a proiectului, de sase-noua luni de zile, dupa ce, initial, au semnat acest grafic, sa le reziliem contractele. Nu putem sa ne permitem sa pierdem banii europeni, pentru ca unele firme, datorita mecanismului propriu de lucru, nu sunt interesate de absorbtia banilor europeni”, a mai declarat primul-ministru la acea data.
Comentarii articol (11)