„Prin aceasta noua lege se asimileaza faptele de infractiune fiscala cu crima în sensul ca pedepsele cu închisoarea aplicate evazionistilor - în special pentru faptele care au la baza prejudicii de sute de mii de euro - sunt la fel de mari ca si în cazul infractiunilor asupra vietii si integritatii persoanei (de exemplu, omorul)”, a aratat Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu în cadrul declaratiei de presa de astazi, dupa sedinta de guvern.
Totodata, prezenta lege sanctioneaza nu numai faptele propriu-zise de evaziune ci si fapte care, chiar daca nu constituie evaziune prin ele însele, aduc grave prejudicii bugetului de stat. Astfel, este sanctionata cu închisoarea punerea în circulatie a formularelor tipizate cu regim special.
Noua lege este mult mai bine structurata decât reglementarile actuale si prevede în mod expres ca numai faptele savârsite cu intentie sunt incriminate. În acest fel se elimina posibilitatea sanctionarii penale a celor care, de exemplu, completeaza gresit o declaratie de impunere. Stabilirea vinovatiei - intentie sau culpa - o fac organele de urmarire penala, iar instanta este cea care în final decide aplicarea sanctiunii.
Pentru rambursarile ilegale de taxe si impozite, pedeapsa este de pâna la 15 ani închisoare, iar asocierea în vederea savârsirii unei astfel de fapte se pedepseste cu pâna la 18 ani închisoare.
Pedepsirea penala a punerii în circulatie a tipizatelor cu regim special (facturilor) va fi dublata de un Ordin al Ministrului Finantelor privind inactivii, inclusiv cei din vama. Astfel, cheltuielile înregistrate în contabilitate în baza unor facturi emise de inactivi - adica de firme fantoma care ridica de la imprimeria nationala facturi pe care le vând ulterior - vor fi nedeductibile fiscal.
Printre infractiunile prevazute în proiectul de act normativ, se regasesc:
- Nerefacerea arhivelor distruse în termenul dispus de organele competente, desi contribuabilul putea sa o faca (amenda de la 50 milioane lei la 300 milioane lei) - Refuzul nejustificat al unei persoane, dupa ce a fost somata, în scris, de trei ori, de a prezenta, conform legii, organelor competente, documentele legale si bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale (închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda) - Împiedicarea, sub orice forma, a organelor competente, de a intra în sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, în conditiile legii (închisoare de la 6 luni la 3 ani) - retinerea si nevarsarea, cu intentie, în cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentând impozite sau contributii cu retinere la sursa (închisoare de la 1 la 3 ani sau amenda) - punerea în circulatie sau detinerea, fara drept, a formularelor tipizate cu regim special (închisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi) - tiparirea sau punerea în circulatie cu stiinta, de formulare tipizate cu regim special, falsificate (închisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi) - stabilirea cu rea credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor, în scopul obtinerii, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari cu sume datorate bugetului general consolidat, chiar daca fapta nu a avut ca urmare efectuarea de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori de compensari cu sume datorate bugetului general consolidate (închisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi) iar asocierea în vederea savârsirii acestei fapte se pedepseste cu închisoare de la 5 la 18 ani si interzicerea unor drepturi.
Se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 8 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte:
- sustragerea de la îndeplinirea obligatiilor fiscale prin exercitarea de activitati fara autorizatia prevazuta de lege; - ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligatiilor fiscale; - omisiunea, în tot sau în parte, a evidentierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; - evidentierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale sau evidentierea altor operatiuni fictive; - alterarea sau distrugerea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau alte mijloace de stocare a datelor; - executarea de evidente contabile duble, folosind înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor; - sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva sau declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate; - sustragerea, substituirea, degradarea sau înstrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala si a Codului de procedura penala.
Pentru un prejudiciu mai mare de 10.000 euro, în echivalentul monedei nationale, cauzat de infractiunile enumerate anterior, pedeapsa cu închisoarea va fi de la 3 la 10 ani, peste 100 000 euro prejudiciu, de la 4 la 12 ani, iar în cazul unui prejudiciu de peste 500 000 euro pedeapsa va fi de la 5 la 16 ani. Pentru un prejudiciu mai mare de 1 milion de euro, pedeapsa cu închisoarea va fi între 12 si 20 de ani.
Proiectul de Lege mai prevede faptul ca persoanele care au fost condamnate pentru infractiunile prevazute în acesta nu vor mai putea fi fondatori, administratori, directori sau reprezentanti ai societatii.
Legea este foarte detaliata, acest lucru fiind cerut în mod expres de catre mediul de afaceri în scopul evitarii eventualelor abuzuri.
La redactarea proiectului de Lege au participat, pe lânga reprezentantii Ministerelor implicate (Ministerul Finantelor, Ministerul Justitiei si Autoritatea Nationala de Control) si reprezentanti de la Parchetul General.
Proiectul de Lege va fi transmis Parlamentului spre dezbatere în procedura de urgenta si aprobare. Dupa adoptarea sa în Parlament, Legea va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicarii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
La data intrarii în vigoare a acestei legi, se abroga Legea nr. 87/ 1994, art. 280 din Legea 53/ 2003 si art. 188 din OG nr. 92/ 2003.
Comentarii articol (0)