ACCES GRATUIT
Stagiu de cotizare - partea a-III-a
Aºa dupã cum se poate uºor deduce, în sistemele de asigurãri sociale se face referire la un stagiu minim (stagiu necesar) de cotizare, cel care condiþioneazã accesul la prestaþiile de asigurãri sociale.
Articolul continuă mai jos
Categorii de stagii În sistemul asigurãrilor de ºomaj, stagiul minim este de 12 luni în ultimele 24, calculat în condiþiile prevãzute de lege.
In sistemul asigurãrilor sociale de stat, stagiul minim depinde de tipul de drept care este solicitat. Spre exemplu, pentru a beneficia de indemnizaþia de concediu medical, stagiul minim este de 6 luni în ultimele 12. Pentru a beneficia de pensie însã, stagiul minim trebuie coroborat cu vârsta standard de pensionare (cu anumite excepþii prevãzute de lege)Din punct de vedere al Legii 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncã ºi boli profesionale, nu existã un stagiu minim prevãzut ca atare, dar se poate presupune cã el este de cel puþin o lunã, astfel încât sã existe o bazã de calcul a indemnizaþiei.
Conform OUG 150/2002 privind organizarea ºi funcþionarea sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate nu putem vorbi propriu-zis de un stagiu minim. Aceasta ºi pentru cã, în fapt, o persoanã nu este niciodatã în situaþia de a nu putea beneficia de servicii medicale. Ne referim la serviciile medicale de urgenþã, care sunt acordate tuturor, fãrã îndeplinirea unor condiþii prealabile. Condiþia de stagiu minim se pune, implicit, atunci când este vorba de celelalte servicii medicale furnizate conform Contractului-cadru. În acest caz este vorba de acea dovadã a faptului cã persoana este asiguratã - ceea ce înseamnã existenþa unui contract de muncã sau a unui contract de asigurare, încheiat înaintea momentului în care se solicitã serviciile medicale.
În afara stagiului minim, care condiþioneazã accesul la obþinerea drepturilor de asigurãri sociale, Legea 19/2000 mai prevede alte câteva categorii de stagii:
1. Stagiul complet de cotizare reprezintã stagiul în raport cu care se acordã diferite reduceri ale vârstei standard de pensionare. De asemenea stagiul complet este folosit la determinarea punctajului mediului anual. Stagiul complet se stabileºte prin lege.
2. Stagiul asimilat se referã la perioadele necontributive care sunt incluse în stagiul minim ºi stagiul complet de cotizare, în vederea obþinerii prestaþiilor de asigurãri sociale (cu unele excepþii prevãzute de lege). Se considerã stagii asimilate, conform art.38 din lege perioadele în care asiguratul:
- a beneficiat sau beneficiazã de drepturi de asigurãri sociale, cu excepþia pensiei pentru limitã de vârstã, pensie anticipatã, pensie anticipatã parþialã, pensie de urmaº;
- a urmat cursurile de zi ale învãþãmântului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normalã a studiilor respective, cu condiþia absolvirii acestora;
- a satisfãcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilitã, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.
3. Stagiul potenþial reprezintã diferenþa între stagiul complet de cotizare ºi stagiul de cotizare realizat efectiv pânã la data încadrãrii într-un grad de invaliditate. În cazul asiguraþilor care au realizat cel puþin jumãtate din stagiul minim de cotizare, stagiul potenþial se determinã ca diferenþã între stagiul complet de cotizare ºi stagiul minim. Stagiul potenþial rezultat din calcul nu poate fi mai mare decât stagiul de cotizare pe care asiguratul l-ar fi putut realiza de la data ivirii invaliditãþii pânã la împlinirea vârstei standard de pensionare. Stagiul potenþial se adaugã la stagiul efectiv în vederea determinãrii pensiei de invaliditate.
4. Stagiul efectiv reprezintã perioada în care asiguratul a contribuit la sistemul de asigurãri sociale, determinat conform reglementãrilor legale.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (1)