ART. 1 (1) Terenurile proprietate privatã, indiferent de destinaþia ºi titularul lor, sunt ºi rãmân în circuitul civil. Ele pot fi înstrãinate ºi dobândite liber prin oricare din modurile prevãzute de lege, cu respectarea dispoziþiilor prezentei legi.
ART. 2 Terenurile cu sau fãrã construcþii, situate în intravilan ºi extravilan, indiferent de destinaþia sau de întinderea lor, pot fi înstrãinate ºi dobândite prin acte juridice între vii, atestate de catre notarul public sau de catre avocat, sub sancþiunea refuzului înscrierii în cartea funciarã a dreptului dobândit.
(2) În cazul în care prin acte juridice între vii se constituie un drept real asupra unui teren cu sau fãrã construcþie, indiferent de destinaþia sau întinderea acestora, dispoziþiile alin.(1) se aplicã în mod corespunzãtor.
ART. 3 În cazul schimbului de terenuri cu sau fãrã construcþii, situate în intravilan ºi extravilan, indiferent de destinaþia sau de întinderea lor, acesta nu va aduce nici o atingere drepturilor ºi sarcinilor legal constituite ºi, eventual, conservate, în condiþiile legii, fãrã acordul expres al titularilor acelor drepturi sau sarcini, dupã caz.
ART. 4 Persoanele fizice care au cetãþenie românã ºi persoanele juridice române pot dobândi terenuri în România, prin oricare din modurile prevãzute de lege.
(2)Cetãþenii strãini ºi apatrizii nu pot dobândi, în nici un mod, dreptul de proprietate asupra terenurilor în România, în afara exceptiilor prevãzute de lege.
ART. 5 (1) Cetãþenii strãini pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor prin moºtenire legalã, precum ºi în condiþiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeanã ºi din alte tratate internaþionale la care România este parte, pe bazã de reciprocitate, cu respectarea dispoziþiilor prezentei legi. Ei pot dobândi orice alte drepturi cu privire la terenuri ºi pot dispune, în mod liber, inclusiv prin înstrãinare, de terenurile dobândite în mod valabil înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi.
(2) Incapacitatea de a dobândi terenuri este aplicabilã ºi în privinþa nudei proprietãþi, precum ºi a oricãrui drept care, potrivit legii, acordã titularului dreptul de a dispune de bun, prin înstrãinare ori grevarea lui cu sarcini.
ART. 6 - (1) Cetãþeanul unui stat membru al Uniunii Europene, precum ºi persoana juridicã constituitã în conformitate cu legislaþia unui asemenea stat pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor, în aceleaºi condiþii cu cele prevãzute de lege pentru cetãþenii români ºi pentru persoanele juridice române.
(2) Prin derogare de la dispoziþiile alin.(1), dreptul de proprietate nu poate fi dobândit decât :
a) la împlinirea unui termen de 5 ani de la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, în privinþa terenurilor necesare pentru înfiinþarea de reºedinþe secundare, respectiv de sedii secundare;
b) la împlinirea unui termen de 7 ani de la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, în privinþa terenurilor agricole, pãdurilor si terenurilor forestiere;
c) cu toate acestea, persoanele fizice care desfãºoarã activitate agricolã în vederea realizãrii de produse agricole vegetale ºi/sau animale, precum ºi de depozitare ºi prelucrare a acestor produse, pot dobândi terenuri în România cu începere de la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, în aceleaºi condiþii cu cele aplicabile cetãþenilor români, dacã îºi stabilesc reºedinþa în România.
(3) Cetãþeanul strãin, apatridul ºi persoana juridicã aparþinând statelor care nu fac parte din Uniunea Europeanã pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor, în condiþiile reglementate prin tratate internaþionale, pe bazã de reciprocitate.
(4) Persoanele menþionate la alin.(3) nu pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor în condiþii mai favorabile decât cele aplicabile cetãþeanului unui stat membru al Uniunii Europene, respectiv persoanei juridice constituite în conformitate cu legislaþia unui asemenea stat.
ART. 7 - Nerespectarea dispoziþiilor art. 4 - 6 atrage nulitatea absolutã a actului e dobandire.
ART. 8 (1) Existenþa unui litigiu privitor la un teren cu sau fãrã construcþii nu împiedicã înstrãinarea acestuia ºi nici constituirea altor drepturi reale sau de creanþã , dupã caz; în asemenea cazuri, sunt aplicabile dispoziþiile legale privind retractul litigios.
(2) În cazul notãrii litigiului, anterior înstrãinãrii terenului cu sau fãrã construcþii, în cartea funciarã ori, dupã caz, în registrul de inscripþiuni-transcripþiuni, cel care a cerut notarea îºi va putea face opozabil dreptul sãu ºi faþã de terþul dobânditor, care nu va putea opune buna sa credinþã; în acest din urmã caz, dreptul real sau de creanþã înscris în folosul terþului dobânditor va fi radiat din oficiu pe baza hotãrârii judecãtoreºti rãmase irevocabile, chiar dacã nu a fost chemat în judecatã de partea care a câstigat procesul.
ART. 9 Statul român, reprezentat prin autoritatea publicã centralã care rãspunde de silviculturã, poate dobândi terenuri, indiferent de destinaþia lor, in conditiile legii speciale.
ART. 10 Regimul juridic al terenurilor proprietate publicã este reglementat prin lege specialã.
ART. 11 Înstrãinãrile realizate sub orice formã, în temeiul prezentei legi, nu valideazã titlurile de proprietate al înstrãinãtorilor ºi dobânditorilor, dacã acestea erau lovite de nulitate, ca urmare a încãlcãrii dispoziþiilor legale în vigoare la data încheierii lor.
Daca dupa incheierea unui ante-contract cu privire la teren, cu sau fara constructii, una dintre parti refuza ulterior sa incheie contractul, partea care si-a indeplinit obligatiile poate sesiza instanta competenta care poate pronunta o hotarare care sa tina loc de contract.
ART. 12 Dispoziþiile prezentei legi se completeazã cu prevederile dreptului comun.
ART. 13 - Actele de schimb efectuate in scopul comasarii parcelelor si loturilor de teren apartinand aceluiasi proprietar, prin constituirea unor corpuri de proprietate mai mari care sã cuprindã suprafeþe continue indiferent de destianþia lor, sunt scutite de taxa de timbru si timbru judiciar.
ART. 14 Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abrogã art. 9 din Legea arendãrii nr. 16/1994, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 91 din 7 aprilie 1994, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, Legea nr.54 din 1998 privind circulaþia juridicã a terenurilor publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.102 din 4 martie 1998, Ordonanþa de Urgenþã a Guvernului nr.226/2000 privind circulaþia juridicã a terenurilor cu destinaþie forestierã, aprobatã cu modificãri prin Legea nr.66/2002, precum ºi orice alte dispoziþii contrare.
Comentarii articol (0)