Proprietarii salilor de culturism si de fitness au nevoie de un certificat eliberat de Agentia Nationala Anti-Doping (ANAD) pentru a-si putea desfasura in continuare activitatea, potrivit unui act normativ publicat in Monitorul Oficial. Certificatul este obligatoriu si pentru cei care vor sa obtina o autorizatie de a deschide noi sali de acest tip.
Hotararea Guvernului nr. 956/2011 privind aprobarea
normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 104/2008 privind prevenirea si combaterea producerii si traficului ilicit de substante dopante cu grad mare de risc a fost publicata in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 704, din 5 octombrie 2011.
Potrivit actului normativ, activitatea in salile de culturism si/sau de fitness se va desfasura pe baza unui
certificat eliberat de Agentia Nationala Anti-Doping (ANAD),
valabil pe o perioada de 3 ani. Actul normativ va intra in vigoare la 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.
Titularul certificatului este orice persoana juridica, intreprindere individuala sau intreprindere familiala pentru care a fost eliberat certificatul.
"Autorizarea este procedura de abilitare a persoanelor juridice, intreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale pentru a desfasura activitati in salile de culturism si/sau de fitness, care se materializeaza prin eliberarea de catre Agentia Nationala Anti-Doping a certificatului de functionare din punctul de vedere al reglementarilor antidoping", potrivit reglementarilor. Prelungirea perioadei de valabilitate a certificatului emis de Agentia Nationala Anti-Doping se realizeaza prin depunerea unei cereri de catre solicitant in termen de 30 de zile de la data expirarii termenului.
O copie a certificatului se va afisa la sala de culturism si/sau fitness, intr-un loc accesibil si vizibil publicului.
Cum se obtine certificatul
Pentru a obtine certificatul, persoana juridica, intreprinderea individuala sau intreprinderea familiala trebuie sa depuna o
cerere de autorizare adresata Agentiei Nationale Anti-Doping, insotita de anumite documente:
a) copia certificata pentru conformitate cu originalul a certificatului unic de inregistrare sau a altui document echivalent stabilit prin actele normative in vigoare;
b) certificatul de cazier judiciar al administratorilor sau reprezentantilor;
c) declaratia pe propria raspundere a persoanei autorizate de catre persoana juridica, intreprinderea individuala sau intreprinderea familiala sa semneze cererea, prin care se atesta ca datele prevazute in aceasta si in documentele anexate corespund realitatii si ca are cunostinta ca falsul in declaratii se pedepseste potrivit legii penale;
d) copia certificata pentru conformitate cu originalul a statutului de functionare si, dupa caz, a actelor modificatoare ale acestuia, din care sa rezulte ca desfasoara activitati sportive de culturism si/sau de fitness;
e) dovada achitarii taxei de autorizare;
f)
lista actualizata cu suplimentele alimentare distribuite in sala, care va cuprinde urmatoarele specificatii:
1. denumirea comerciala a produsului;
2. denumirea societatii producatoare si/sau distribuitoare;
3. lista ingredientelor;
4. copia certificatului de notificare emis de institutia competenta;
g) copia atestatului de absolvire a cursului de instruire organizat de catre Agentia Nationala Anti-Doping.
In situatia in care intervin
modificari ale elementelor de identificare a persoanei juridice, intreprinderii individuale sau intreprinderii familiale autorizate, aceasta este obligata, sub sanctiunea suspendarii certificatului, sa le notifice in scris Agentiei Nationale Anti-Doping, in termen de 15 zile de la data producerii lor, potrivit hotararii Guvernului publicate.
Pentru eliberarea certificatului se va plati o
taxa de autorizare al carei cuantum va fi stabilit prin
ordin al presedintelui ANAD.
Cand se suspenda sau se retrage certificatul de functionare?
Actul normativ publicat mentioneaza ca "suspendarea certificatului are ca efect sistarea temporara a desfasurarii activitatii de catre titularul sau, pe perioada dispusa prin ordinul de suspendare." De asemenea, reluarea activitatii dupa suspendarea certificatului se face numai la cererea scrisa a titularului acestuia si numai dupa ce personalul abilitat al Agentiei Nationale Anti-Doping constata ca au fost inlaturate cauzele care au condus la suspendarea acestuia, se mai precizeaza in HG.
"La expirarea perioadei de suspendare, persoanele juridice, intreprinderile individuale sau intreprinderile familiale solicita in termen de 10 zile lucratoare, in scris, Agentiei Nationale Anti-Doping verificarea, prin personalul abilitat, a remedierii deficientelor care au determinat suspendarea," potrivit HG.
Daca persoanele juridice, intreprinderile individuale sau intreprinderile familiale nu solicita constatarea remedierii acestor deficiente si reluarea activitatii, in termenul stabilit, Agentia Nationala Anti-Doping va dispune retragerea certificatului.
In actul normativ se mentioneaza ca membrii ANAD pot realiza controale pentru verificarea documentelor. Certificatul de functionare al salilor de culturism si/sau fitness poate fi suspendat sau retras in urmatoarele situatii:
• Comercializarea si detinerea substantelor cu grad mare de risc
• Comercializarea de suplimente alimentare care contin substante dopante cu grad mare de risc, in salile de culturism si fitness
• Comercializarea de suplimente alimentare care sunt contaminate cu substante dopante cu grad mare de risc, in salile de culturism si fitness, rezultate in urma analizelor de laborator
• In cazul condamnarii definitive pentru o infractiune in legatura cu substante dopante cu grad mare de risc a unui angajat al persoanei juridice intreprinderii individuale autorizate sau a unui membru al intreprinderii familiale autorizate, in salile de culturism si fitness.
In actul normativ se mai mentioneaza ca "persoanele juridice, intreprinderile individuale sau intreprinderile familiale carora le-a fost retras certificatul pot solicita autorizarea activitatilor de culturism si/sau fitness, cu conditia indeplinirii procedurilor de autorizare prevazute de normele metodologice, inclusiv achitarea taxei de autorizare corespunzatoare."
Curs antidoping pentru proprietari
Persoana juridica, intreprinderea individuala sau intreprinderea familiala care solicita autorizarea activitatilor desfasurate in salile de culturism ori de fitness trebuie sa faca dovada detinerii de catre unul dintre angajatii acesteia a atestatului de absolvire a
cursului de instruire antidoping.
Cursul de instruire antidoping prevazut vizeaza cunoasterea legislatiei nationale si internationale care reglementeaza activitatea antidoping, cunoasterea substantelor dopante cu grad mare de risc, precum si cunoasterea efectelor secundare ale utilizarii substantelor dopante cu grad mare de risc.
Teste doping pentru practicantii de culturism si fitness
Agentia Nationala Anti-Doping are dreptul sa efectueze
teste doping in randul practicantilor de culturism si de fitness, cu scopul stabilirii gradului de utilizare a substantelor dopante cu grad mare de risc in sportul respectiv.
Testarea doping se efectueaza numai cu acordul expres, in scris, al practicantului de culturism si fitness si cu respectarea principiului confidentialitatii datelor acestuia.
Comentarii articol (5)