În vederea inscrierii în Registrul general de la Banca Nationala a României /BNR/ sunt necesare în principal scrisori din partea institutiei de credit la care a fost varsat capitalul social, dar si lista cu actionarii semnificativi, inclusiv cu cei care de tin în mod indirect participatii de cel putin 10 la suta din capitalul social al institutiei respective.
În vederea inscrierii în Registrul general de la Banca Nationala a României /BNR/ sunt necesare în principal scrisori din partea institutiei de credit la care a fost varsat capitalul social, dar si lista cu actionarii semnificativi, inclusiv cu cei care de tin în mod indirect participatii de cel putin 10 la suta din capitalul social al institutiei respective.
Institutiile trebuie sa prezinte si un exemplar original sau o copie legalizata a actului constitutiv, copia de pe certificatul de înregistrare eliberat de registrul comertului, lista participatiilor institutiei financiare nebancare si ale actionarilor semnificativi, conducatorilor sau administratorilor în alte societati comerciale. Este necesar si un studiu de fezabilitate, o declaratie privind existenta normelor interne, iar pentru auditorul financiar se va remite documentul eliberat de Camera Auditorilor Financiari din România care atesta autorizarea în calitate de auditor financiar.
Pentru registrul de evidenta, casele de ajutor reciproc trebuie sa depuna urmatoarele documente: declaratie pe proprie raspundere, copie de pe actul de identitate pentru conducatori, o copie a statutului si una a actului constitutiv, precum si copii ale certificatului de înscriere în registrul asociatiilor si copia certificatului de înregistrare fiscala.
Pentru casele de amanet sunt necesare:declaratie pe proprie raspundere, copie de pe actul de identitate al conducatorilor, copii ale actului constitutiv si ce a certificatului de înmatriculare.
Institutiile financiare nebancare vor fi obligate sa se înscrie în Registrul general de la Banca Nationala a României /BNR/, conform normelor adoptate de BNR.
La rândul lor, institutiile financiare se înscriu si în Registrul special al BNR. Casele de ajutor reciproc si casele de amanet vor fi înscrise în Registrul de evidenta. Cele trei registre vor fi împartite în doua parti: una care cuprinde institutiile financiare nebancare care au fost atestate pentru inscriere si institutiile financiare nebancare a caror înregistrare a fost radiata.
Fiecare parte din Registrul general si din registrul special este împartita în sectiuni, pe categorii de activitati de creditare astfel: credite de consum, credite ipotecare si/sau imobiliare, microcreditare, finantarea tranzactiilor comerciale, factoring, scontare, forfetare, leasing financiar, emitere de garantii, alte forme de natura creditului, activitati multiple de creditare, case de ajutor reciproc apartinând sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala, casele de amanet.
Înscrierile în Registre se vor face de catre Directia Reglementare si Autorizare, care va si actualiza aceste date în urma comunicarilor fiecarei institutii în parte.
Banca Nationala a României /BNR/ a elaborat si a aprobat un prim set de reglementari aplicabile institutiilor financiare nebancare, în temeiul prevederilor art.72 din Titlul I al Ordonantei Guvernului nr.28/2006 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale.
Noile reglementari emise de BNR sunt Norma privind capitalul minim al institutiilor financiare nebancare; Norma privind Registrul general, Registrul special si Registrul de evidenta; Norma privind procedura de notificare si înregistrarea în registre a institutiilor financiare nebancare.
Reglementarile aprobate parcurg, în prezent, procedura de publicare în Monitorul Oficial al României, forma definitiva a acestora putând fi consultata pe website-ul Bancii Nationale a României (www.bnro.ro).
Comentarii articol (0)