ACCES GRATUIT
Artistii pot beneficia de indemnizatie lunara pentru activitatea artistic-interpretativa
Artistii interpreti sau executanti, cetateni români, care au desfasurat activitate artistic-interpretativa în regim de liber-profesionist, în perioada l ianuarie 1950-27 septembrie 1999, pe teritoriul României sau în strainatate, pot beneficia de îndemnizatie lunara, în conformitate cu Legea 109/2005 privind dreptul la indemnizatie al artistilor, informeaza un comunicat emis joi de Casa de Pensii.
Articolul continuă mai jos
Artistii interpreti sau executanti, cetateni români, care au desfasurat activitate artistic-interpretativa în regim de liber-profesionist, în perioada l ianuarie 1950-27 septembrie 1999, pe teritoriul României sau în strainatate, pot beneficia de îndemnizatie lunara, în conformitate cu Legea 109/2005 privind dreptul la indemnizatie al artistilor, informeaza un comunicat emis joi de Casa de Pensii.
Pentru activitatea artistic-interpretativa se poate beneficia de o îndemnizatie lunara daca sunt îndeplinite urmatoarele conditii: beneficiarii au vârsta standard de pensionare prevazuta în anexa nr. 3 la Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare; au realizat o perioada de activitate artistic-interpretativa de minimum 10 ani; realizeaza venituri nete lunare sub nivelul pensiei medii anuale pentru limita de vârsta si stagiul complet de cotizare, din sistemul public de pensii, comunicata de Institutul National de Statistica, aferenta anului anterior acordarii indemnizatiei.
Atestarea calitatii de beneficiar al indemnizatiei si stabilirea perioadei de activitate artistic-interpretativa se fac la cererea artistului liber-profesionist interesat sau a Uniunii Artistilor Liber-Profesionisti din România, denumita în continuare UALPR, pe baza actelor oficiale eliberate de catre Societatea Româna de Radiodifuziune, Societatea Româna de Televiziune, ARTEXTM, ELECTRECORD, precum si de catre orice alta institutie publica sau persoana juridica de profil la care artistii interpreti sau executanti liber-profesionisti au prestat activitati în regim de colaborare.
În sensul prezentei legi, prin artisti interpreti sau executând liber-profesionisti se întelege actorii, cântaretii, muzicienii, dansatorii si alte persoane care prezinta, canta, danseaza, recita, declama, joaca, interpreteaza, dirijeaza, exprima ori executa în orice modalitate o opera literara sau artistica, un spectacol de orice fel, inclusiv folcloric, de varietati, de circ ori de marionete si care au desfasurat activitati în institutii publice de stat sau persoane juridice de profil, în regim de colaborare, ca liber-profesionisti.
De indemnizatia pentru activitatea artistic-interpretativa beneficiaza, indiferent le vârsta, si artistii interpreti sau executanti liber-profesionisti care, urmare a unei boli profesionale, nu au mai putut desfasura activitatea artistica si care dovedesc aceasta situatie, precum si faptul ca au realizat o perioada de activitate artistic-interpretativa în regim de liber-profesionist de minimum 5 ani.
Cuantumul indemnizatiei lunare, în suma fixa, acordata pentru activitatea artistic-interpretativa este de 300 RON pentru artistii interpreti sau executând cu atestat categoria I, de 225 RON pentru artistii interpreti sau executanti cu atestat categoria a II-a
si de 175 RON pentru artistii interpreti sau executanti cu atestat categoria a III-a. Cuantumul indemnizatiei pentru activitatea artistic-interpretativa se actualizeaza anual, prin hotarâre a Guvernului, în functie de evolutia indicelui preturilor de consum. Persoanele care nu au avut atestatele sau nu au desfasurat activitatile prevazute nu pot beneficia de prevederile acestei legi.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)