Dând vina pe nivelul salariilor, nu pe dobânzi ºi garanþii, bancherii recunosc cã circa 90% dintre români nu-ºi permit sã cumpere un apartament printr-un credit bancar.
Potrivit societãþii de consultanþã TASC, mai puþin de 10% din români au acces la creditele ipotecare. Aceleaºi rezultate au reieºit ºi din calculele companiei Domenia Credit, potrivit cãrora peste 90% din tranzacþiile imobiliare de pe piaþa româneascã se fac cu banii jos. Din datele Uniunii Naþionale a Notarilor Publici reiese cã anul trecut au fost înregistrate 450.000 de contracte de vânzare-cumpãrare ºi alte tipuri de înstrãinãri, dintre care doar 6 % s-au realizat prin credit imobiliar sau ipotecar.
Preºedintele UniCredit, Rãsvan Radu, crede cã, pe lângã problema veniturilor, un rol important îl joacã piaþa imobiliarã. "Problema o reprezintã într-adevãr nivelul salariilor, pentru cã acces are oricine, dar dacã te califici pentru un împrumut de 3000 de euro nu ai ce sã faci cu ei. Doar cã eu consider cã existã încã o discrepanþã între real-estate ºi salarii. Pânã când nu va fi o corecþie ºi la real estate nu vãd o explozie la acest tip de credit", susþine Radu.
Preºedintele Asociaþiei Române a Bãncilor, Radu Graþian Gheþea, considerã însã cã existã suficient de mulþi clienþi eligibili pentru acest tip de împrumut. "Oferta de credite este destul de bogatã. E adevãrat cã nu toþi cetãþenii se calificã ca urmare a veniturilor. Existã însã destul de multe persoane care se calificã, dar nu vor sã acceseze un credit bancar. De exemplu, ºi eu pot sã iau un împrumut, dar nu am contractat pânã acum, pentru cã am deja o casã", spune Gheþea.
Cât despre explozia creditului ipotecar/ imobiliar, anunþatã de unii bancheri, analiºtii financiari considerã cã mai avem de aºteptat ceva timp. "Legat de concluziile studiilor, tind sã le dau dreptate. Bãncile vor mai scãdea dobânzile, dar nu spectaculos. Dacã ne raportãm la ce s-a întâmplat pânã acum, cred cã ritmul va încetini. Când pleci de la un nivel foate scãzut e uºor sã ai o creºtere mare. Cam aceasta a fost situaþia pânã acum", susþine Radu Crãciun, analistul ºef de la ABN Amro.
Pe de altã parte, el considerã cã situaþia trebuie vãzutã în dinamica sa. "Salariile vor continua sã creascã. În plus, faptul cã preþul caselor este în creºtere înseamnã cã din ce în ce mai mulþi oameni vor avea posibilitatea sã vinã cu garanþii mari", subliniazã Crãciun. În ceea ce priveºte ritmul de creºtere, dar ºi evoluþia dobânzilor la aceste credite, bancherii nu anticipeazã miºcãri spectaculoase. "Existã suficientã cerere nesatisfãcutã ca sã ne facem probleme pentru a reduce dobânzile", crede Gheþea. "Creditul ipotecar va creºte uºor în urmãtoarea perioadã, dar în nici un caz ca ºi împrumuturile pentru consum", susþine ºi Rãsvan Radu.
Comentarii articol (0)