Conform noilor reglementari, rata pentru creditul de consum nu poate depasi 30% din veniturile ramase dupa achitarea cheltuielilor curente.
Rata dobânzii de politica monetara se mentine la nivelul de 8,75% pe an, a hotarat, ieri, Consiliul de Administratie al BNR. Decizia confirma previziunile analistilor economici, care au estimat ca scaderea inflatiei ar putea determina banca centrala sa nu ia masuri noi de politica monetara. Totodata, BNR a anuntat ca va continua sa exercite un control ferm al lichiditatii pe piata monetara interna prin intermediul operatiunilor de piata si ca va mentine masurile prudentiale de temperare a expansiunii creditului neguvernamental. Pe de alta parte, tot ca urmare a deciziei BNR, popularul "credit doar cu buletinul" va mai exista doar pana la sfarsitul acestei luni. Din septembrie, BNR introduce reguli mult mai drastice pentru creditele de consum.
Banca centrala a stabilit, ieri, tinta de inflatie pentru anul 2008 la nivelul de 3,8% +/- 1 punct procentual. Conform institutiei, "aceasta tinta este un obiectiv realizabil si raspunde necesitatii continuarii dezinflatiei în vederea atingerii unui nivel al inflatiei sustenabil pe termen mediu".
Potrivit BNR, indicatorii macroeconomici releva continuarea dezinflatiei, mai pronuntata decât prognoza anterioara, pe fondul temperarii dinamicii preturilor administrate si a preturilor alimentare volatile.
Mai trebuie spus ca datele statistice indica mentinerea unor ritmuri înalte de expansiune ale consumului si creditului neguvernamental. De asemenea, cresterea economica s-a situat peste asteptari, iar deficitul de cont curent a continuat sa se adânceasca.
Banca Nationala reafirma ca va monitoriza cu vigilenta evolutiile economice si monetare interne si influenta factorilor externi, astfel încât prin adecvarea instrumentelor sale sa asigure atingerea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu si consolidarea procesului de convergenta cu UE.
Urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie al BNR, dedicata politicii monetare, va avea loc pe 27 septembrie.
Avans de 25% pentru cumparaturile din magazine
Din septembrie, cei care vor dori sa faca un imprumut direct in magazine vor trebui sa plateasca un avans de 25%. Exista si alternativa: clientul poate aduce, in loc de avans, garantii. O alta restrictie care va fi impusa de BNR este cea legata de calcularea veniturilor lunare: se va tine cont si de alte credite, de cheltuielile pentru energia electrica, pentru intretinere si telefon. Conform noilor reglementari, rata pentru creditul de consum nu poate depasi 30% din veniturile ramase dupa achitarea cheltuielilor curente. Membrii familiei care au deja credite nu vor mai fi luati in calcul la stabilirea venitului total, iar persoanele care au credite mari nu se mai pot gira reciproc.
Institutiile nebancare, care dadeau credite doar cu buletinul, recunosc ca vor inregistra pierderi, dar, in acelasi timp, sustin ca normele BNR vor diminua gradul de risc. Reprezentantii EFG Retail Service, fostul Euroline, sustin ca singura modificare care va fi operata o data cu intrarea in vigoare a noilor norme BNR este aceea ca cei care doresc sa obtina un credit vor trebui sa aduca acte suplimentare. "Singura modificare este faptul ca va trebui sa cerem clientilor documente justificative ale veniturilor", au declarat reprezentantii institutiei. Acestia sunt de parere ca "nivelul creditelor va fi afectat, insa nu prea mult. Partea buna a schimbarii normelor este ca se diminueaza riscul".
Mai mult decat atat, institutiile de credit s-au gandit deja cum sa "depaseasca" aceste inconveniente care ar putea duce la reducerea numarului de clienti. Reprezentantii Cetelem, fosta Credisson, spun ca au si gasit solutia pentru ca numarul clientilor sa ramana constant.
"Vom continua sa ne largim portofoliul de parteneri pentru creditul de consum, urmand sa ne lansam si alte directii de business - carduri de credit, imprumuturi pentru nevoi personale". Acestia sunt de parere ca "evaluarea mai atenta a solicitantilor in vederea acordarii creditului are efecte benefice asupra acestora, prin pastrarea confortului financiar si evitarea supraindatorarii".
Comentarii articol (0)