Angajatorul va trebui să ofere lucrătorilor informațiile necesare pentru ca aceștia să poată evalua dacă sunt discriminați salarial sau nu, în comparație cu alți angajați care prestează aceeași muncă sau o muncă de aceeași valoare, pentru a se respecta dreptul la egalitatea de remunerare, dacă este necesar.
Angajatorul va avea obligația de a informa anual toți lucrătorii cu privire la dreptul lor de a primi date legate de nivelul lor individual de remunerare și de nivelurile medii de remunerare, împărțite pe sexe, pe categorii de lucrători și de a furniza informațiile solicitate într-un termen rezonabil și accesibil pentru lucrătorii cu handicap, la cererea acestora.
Salariații vor putea să ceară aceste informații și prin intermediul reprezentanților lor sau prin intermediul unui organism de promovare a egalității, în situația în care se tem că vor atrage pedepse din partea angajatorului.
Angajatorii mari, cu peste 250 de lucrători, publici sau privați, vor trebui să facă publice o serie de informații, precum diferența de salariu dintre bărbați și femei, inclusiv cele legate de prime, compensații pentru ore suplimentare, carduri de călătorie sau mașini oferite de firmă, decontarea unor sume pentru chirii, indemnizații pentru formarea profesională, plăți compensatorii în caz de concediere, indemnizații medicale sau pensii ocupaționale.
Mai exact, informațiile ce vor trebui furnizate de angajatorii mari vor fi:
- diferența de salariul dintre angajați și angajate, inclusiv la nivelul beneficiilor salariale și extrasalariale;
- diferența mediană de salariu dintre toți angajații (femei/bărbați), inclusiv la nivelul beneficiilor salariale și extrasalariale;
- proporția dintre salariați și salariate care primesc beneficii;
- proporția dintre femei și bărbați din fiecare interval de remunerare de tip cuartilă (statistică ce delimitează cele mai mici 25% din date, mediana și cele mai mari 25% din date, n.red.);
- diferența de salariu dintre angajate și angajați pe categorii de lucrători, defalcate în funcție de salariul de bază obișnuit și beneficiilor salariale și extrasalariale.
Citește și: Confidențialitatea salariului va fi eliminată de o viitoare directivă europeană
Informațiile din ultima categorie enunțată sunt specifice fiecărui angajator și nu vor trebui să fie făcute publice, deoarece nu sunt comparabile între angajatori. Totuși, ele vor trebui să fie puse la dispoziția tuturor salariaților și reprezentanților acestora, iar inspectoratele de muncă și organismele de promovare a egalității ar trebui să poată obține aceste informații la cerere.
Această statistică și evoluția ei din ultimii patru ani anteriori raportării vor trebuie să fie disponibile și accesibile, la cerere.
Informațiile despre diferența de salarii între femei și bărbați, bazate pe categorii de lucrători, vor fi esențiale pentru stabilirea unei politici salariale echitabile de către angajator, dar și solicitarea respectării principiului egalității de remunerare de către salariați și reprezentanții acestora.
Pentru a nu pune mai multă presiune asupra acestor angajatori, statele membre vor putea să acorde unei instituții deja existente sarcina de a compila aceste informații pe baza datelor administrative, cum ar fi cele furnizate de angajatori autorităților fiscale sau de securitate socială, și de a pune informațiile respective la dispoziția publicului, în locul angajatorilor.
Pe baza statisticii privind salarizarea, vor putea fi cerute clarificări și explicații privind eventualele diferențe de salarii dintre femei și bărbați de către angajați, inclusiv reprezentanții acestora, de inspectoratele de muncă și organismele de promovare a egalității. Angajatorul va avea obligația de a răspunde acestor solicitări, printr-un răspuns argumentat, într-un termen rezonabil.
Deși nu este prevăzută o sancțiune pentru nerespectarea acestei obligații, leguitorul român va avea libertatea, conform proiectului de directivă, de a alege propriile amenzi în funcție de gravitatea și durata încălcării, intenția sau neglijența gravă a firmei sau orice alt factor agravant sau atenuant aplicabil contravenției. Proiectul prevede că printre sancțiunile specifice se vor putea număra și revocarea beneficiilor publice sau excluderea temporară de la orice atribuire de stimulente financiare.
"În cazul în care diferențele de remunerare dintre femei și bărbați nu sunt justificate de factori obiectivi și neutri din punctul de vedere al genului, angajatorul are obligația de a remedia situația în strânsă cooperare cu reprezentanții lucrătorilor, cu inspectoratul de muncă și/sau cu organismul de promovare a egalității", se mai indică în proiectul de directivă.
Astfel, dacă, în urma raportării statisticii salariale, există diferențe a salariilor medii între femei și bărbați de 5% pentru orice categorie de lucrători care prestează aceeași muncă sau o muncă de aceeași valoare, diferență care nu va fi justificată de factori obiectivi, angajatorul va avea obligația de a realiza o evaluare a salariilor. Ulterior evaluării, diferențele vor trebui remediate de angajator.
"Măsurile ar trebui să fie luate în strânsă cooperare cu reprezentanții lucrătorilor, cu inspectoratul de muncă și/sau cu organismul de promovare a egalității și ar trebui să includă stabilirea unor sisteme de evaluare și clasificare a locurilor de muncă neutre din punctul de vedere al genului pentru a se asigura că este exclusă orice discriminare salarială directă sau indirectă pe criterii de sex", se stipulează în document.
Atenție! Proiectul de directivă europeană nu este în vigoare momentan. El trebuie să fie adoptat de Parlamentul și Consiliul European. Ulterior publicării în Jurnalul Oficial al UE, statele membre, printre care și România, vor trebui să transpună prevederile în legislație prin acte normative în termenul-limită stabilit prin directivă pentru transpunere.