Menționăm că este vorba despre populația ocupată, nu despre salariați.
Există diferențe notabile între diferitele statele membre, iar o analiză publicată de Institutul Sindical European (European Trade Union Institute – ETUI), arată că, în ceea ce privește ponderea pe piața muncii, industria este cel mai important domeniu din Cehia (15%), urmată de Slovacia (13%), Slovenia (13%), Ungaria (12%) și România (12%), Polonia (12%), Bulgaria (12%) și Germania (11%).

Industria este mult mai importantă decât sectorul serviciilor în Europa Centrală și de Est (12% în medie în statele care au aderat la Uniune după 2004), decât în statele membre mai vechi (8%).
Statele în care industria scade pe piața muncii – plutonul nordicilor
Dintre statele devenite membre ale UE înainte de 2004, Germania și Italia au în continuare cele mai mari cote de ocupare a forței de muncă în industrie (11%). Germania a consemnat o ușoară scădere, pe când în Italia, ponderea salariaților din industrie în totalul forței de muncă din economia privată a continuat să crească.
Pe pe de altă parte, locurile de muncă din industrie au cunoscut un recul ca importanță în Luxemburg (2% din totalul ocupării), Cipru (4%) și Țările de Jos (5%), urmate de Malta (6%), Norvegia (6%), Grecia (6%), Suedia (6%), Islanda (6%) și Irlanda (7%).
Diferențele de trend reflectă măsura în care acestea se concentrează pe industrie sau servicii.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)