ACCES GRATUIT
Inovația în economia românească, un tablou de 8,8%. Industria auto, abia pe locul 9, iar comerțul bate IT-ul
Ponderea întreprinderilor inovatoare în totalul societăților a scăzut cu 1,9 puncte procentuale în perioada 2020-2022, faţă de anii 2018-2020, conform unei analize INS. Astfel, din totalul de 26.986 întreprinderi cuprinse în ancheta de profil a INS, un număr de 2.380 întreprinderi au desfășurat activități inovatoare, din care 2.297 sunt inovatori de succes, implementând cel puțin o inovație de produs și/sau proces de afaceri.
Articolul continuă mai jos
Menționăm că sfera de cuprindere a anchetei a fost reprezentată de întreprinderi cu mai mult de 9 salariaţi din întreaga industrie şi o parte a serviciilor (comerţ cu ridicata, transport şi depozitare, informaţii şi comunicaţii, intermedieri financiare şi asigurări, de arhitectură şi inginerie; activităţi de testări şi analiză tehnică,
cercetare-dezvoltare şi publicitate şi activităţi de studiere a pieţei).
Unul din principalii indicatori, ce caracterizează activitatea inovatoare, este raportul dintre întreprinderile inovatoare şi numărul total de întreprinderi din populaţia statistică. Pentru perioada 2020-2022, calculul acestui indicator ne arată că,
ponderea întreprinderilor inovatoare a fost de 8,8%, iar a întreprinderilor non-inovatoare de 91,2%, arată INS.
Inovație de produs, inovație de procese de afaceri
Din totalul întreprinderilor:
- 4,1% au introdus sau implementat numai produse noi sau îmbunătăţite semnificativ
- în timp ce 1,3% dintre acestea au implementat numai procese de afaceri noi sau îmbunătăţite semnificativ.
- Ponderea întreprinderilor care au avut atât inovaţii de produse cât şi inovaţii de procese de afaceri a fost de 3,1%.
- Dacă clasificăm întreprinderile inovatoare, după fiecare tip de inovaţie, din total întreprinderi, 7,2% au fost întreprinderi cu cel puţin o inovaţie de produs şi 4,4% întreprinderi cu cel puţin o inovaţie de procese de afaceri.
- Din totalul întreprinderilor, 1,0% au fost întreprinderi cu activităţi de inovare nefinalizate sau abandonate
Citește integral articolul pe cursdeguvernare.ro.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)