Noul ghid al programului Rabla stabilește detaliile desfășurării acestuia în următoarea perioadă, respectiv conține prevederi legate de sursa de finanţare şi durata de aplicare a acestuia, cuantumul şi condiţiile de acordare a ecotichetului, dar și categoriile de persoane eligibile ori criteriile de eligibilitate.
În primul rând, în ghid este prevăzut faptul că un solicitant, indiferent dacă despre o persoană fizică sau una juridică, beneficiază, în cadrul unei sesiuni de înscriere, de unul sau mai multe ecotichete, în schimbul predării spre casare a unui număr echivalent de autovehicule uzate (autoturism, microbuz, autoutilitară sau autospecială uşoară).
Persoanele fizice pot solicita cel mult două ecotichete în cadrul unei sesiuni de înscriere, câte unul pentru fiecare autovehicul nou care urmează a fi achiziționat. Ca excepție, instituţiile publice şi primăriile pot beneficia de cel mult 25 de ecotichete în cadrul unei sesiuni de înscriere, fără a preda spre casare un autovehicul uzat.
Valoarea ecotichetului ce va putea fi solicitat, după lansarea sesiunii de înscriere în program, este de:
- 10.000 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă, inclusiv motorizare GPL/GNC) sau a unei motociclete;
- 12.000 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid;
- 15.000 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou plug-in hibrid sau a unei motociclete electrice;
- 37.000 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen;
- 120.000 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou plug-in hibrid sau pur electric, pentru instituțiile publice și primării.
Înscrierea celor interesați nu e posibilă deocamdată, Administrația Fondului pentru Mediu anunțând azi că, în perioada 30 aprilie – 7 mai 2025, se deschide sesiunea de înscriere în vederea validării producătorilor în cadrul Programului Rabla Auto 2025, iar ulterior se vor putea înscrie și cei interesați să-și cumpere mașină nouă cu bani de la stat.
Cei ce primesc bani de la stat pentru cumpărarea unui vehicul nou, mai puțin poluant, nu-l vor putea vinde timp de 18 luni, chiar dacă autovehiculul a fost achiziționat prin leasing financiar.
De asemenea, beneficiarul unei finanțări prin programul Rabla va fi obligat să menţină şi să întreţină autocolantul aplicat de producător pe autovehiculele noi în bună stare până la finalizarea perioadei de monitorizare a proiectului, care este de cel puțin 18 luni de la emiterea facturii pentru achiziția mașinii.
Comentarii articol (3)