ACCES GRATUIT
Analiza comparativa intre Legea pietei de capital si Legea societatilor comerciale din perspectiva principiului specialia generalibus derogant
Diversificarea dreptului in materia societatilor comerciale impune un tratament legislativ apropriat de natura sa asigure o balanta echilibrata intre regimul de drept comun, aplicabil oricarei societati comerciale, pe de o parte, si regimul special, aplicabil societatilor comerciale ce actioneaza intr-un sector economic determinat, cum este cazul normelor ce vizeaza piata de ...
Articolul continuă mai jos
... capital, situatie in care legea societatilor comerciale reprezinta legea generala, iar legea privind piata de capital (Legea nr. 297 din 28 iunie 2004, asa cum a fost modificata de Legea nr. 97 din 25 aprilie 2006), este o lege speciala.
In urma noilor modificari introduse prin Legea nr. 441 din 27 noiembrie 2006 regimului juridic de ordin general aplicabil societatilor comerciale, astfel cum acesta este continut in Legea nr. 31/1990, s-a constatat ca exista anumite materii unde actuala lege a societatilor comerciale nu este intru totul in acord cu normele aplicabile pietei de capital.
Pe temeiul principiului specialia generalibus derogant, intr-o analiza comparativa asupra celor doua legi mentionate, ce vizeaza efectele legii nr. 441/2006 asupra regimului juridic al societatilor comerciale care presteaza servicii specializate pe piata de capital (societati de servicii de investitii financiare si societati de administrare a investitiilor), sau asupra regimului societatilor de investitii, s-a constatat ca cele doua legi sunt, in principiu, complementare si compatibile.
Totusi, in aplicarea celor doua legi mai exista inca riscul unei interpretari care nu s-ar dovedi in acord deplin cu spiritul si cu scopul celor doua legi: a se vedea, mai ales, normele privind actele constitutive, sediul social, administrarea si conducerea acestor societati, ori transmiterea dreptului de proprietate asupra actiunilor, s.a. Este evident ca instituirea unui regim juridic coerent aplicabil unei anumite materii nu constituie o munca usoara, dar este o opera legislativa necesara, impusa mai ales de buna functionare a mediului de afaceri din Romania, insa si de actualul statut al Romaniei, ca membru al Uniunii Europene din 1 ianuarie 2007.
Autor: Cristiana I. Stoica
Doctor in drept
Avocat, Baroul Bucuresti
___________________________________

Mai multe detalii puteti gasi in Revista romana de Drept Privat, care va fi lansata saptamana aceasta. Revista isi propune sa constituie un cadru adecvat, deschis oricaror analize, discutii si comentarii aprofundate si deopotriva critice ale problemelor actuale sau viitoare din sfera dreptului privat, care sa se situeze la nivelul exigentelor teoretice si practice ale secolului XXI si sa raspunda astfel nevoilor de perfectionare sau de reforma a institutiilor dreptului privat, de adaptare sau unificare a practicii judiciare, dar si de elaborare a unor noi constructii teoretice care sa fundamenteze politicile de reforma eco
nomica, sociala ori institutionala, dupa caz.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)