Salariatii din Romania vor contribui mai mult la fondul de pensii pentru a acoperii cresterea punctului de pensie anuntata de anul viitor. Modificarea legii pensiilor, aprobata ieri de Parlament, prevede ca vor fi impozitate cu 9,5 la suta veniturile brute, adica si primele sau sporurile. Cei mai efectati vor fi cei cu salarii mari.
Si aceasta deoarece a fost eliminat plafonul de cinci salarii medii brute ca baza de colectare a contributiilor pentru bugetul pensiilor.
Premierul Calin Popescu Tariceanu, a precizat la randul sau ca este nevoie de cresterea veniturilor bugetare pentru a asigura plata pensiilor majorate. Conform noii legi, pensiile din sistemul public vor fi majorate în doua etape începand cu ianuarie 2007.
Punctul de pensie pe baza caruia se calcuzeaza indemnizatia lunara va ajunge la 37,5 la suta din salariul mediu pe economie în 2008, iar din ianuarie 2009, valoarea urmeaza sa creasca la 45 la suta.
Efortul bugetar ar fi de peste 2 miliarde de euro pe an, adica aproximativ 2 la suta din Produsul Intern Brut, bani care vor fi taiati de la investitii si se vor regasi direct în consum.
"O majorare atat de abrupta se va resimti destul de mult în buget, undeva peste 2 miliarde euro, aproximativ 2% din PIB, si efortul va fi pe termen lung, iar pana la urma sumele vor fi luate de la investitii."
"Se încearca paleative pentru resursele necesare, chiar prin schimbarea filosofiei fiscale de pana în prezent", a declarat Sebastian Vladescu.
Fostul ministru de finante nu este de acord cu o presiune atat de mare pe bugetul de pensii, în conditiile unui sistem care este deja în dezechilibru, avand în vedere ca beneficiarii depasesc cu mult numarul contribuitorilor, a celor care muncesc.
El a aratat ca o contributie mai mare din partea celor cu venituri ridicate ar contraveni filosofiei fiscale de pana acum, cota unica fiind introdusa tocmai pentru a încuraja munca si a scoate la suprafata salariile mari.
Ce cred oamenii de afaceri
Impozitarea veniturilor brute va avea efecte pe termen lung asupra economiei nationale, considera presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru.
Domnul Pogonaru mai spune ca cei cu cu salarii mai mari de 7 mii de lei vor gasi, probabil, solutii - mai mult sau mai putin legale - pentru a evita impozitarea.
"Cei cu salarii mari vor face diverse aranjamente perfect legale pentru ca aceste salarii sa nu se mai vada si asta e logic si se întampla peste tot, nu au inventat-o romanii, este un comportament economic rational, dar ceea ce se va întampla pe termen lung este ca se va întari aceasta lipsa de încredere în consecventa masurilor de politica economica."
"Nimeni nu va mai vrea sa aiba salarii mari transparente cu gandul ca va beneficia si de pensii ca atare", a mai spus Florin Pogonaru.
O varianta ar fi asa-numitele contracte pentru dreptul de autor si care ar diminua salariul impozitabil din cartea de munca fara sa afecteze veniturile.
Ce cred analistii economici
Ca impozitarea ar putea avea efecte negative asupra economiei, e de parere si analistul economic Liviu Voinea de la Grupul de Economie Aplicata. Liviu Voinea spune ca cheltuielile mai mari preconizate ar putea duce la cresterea ratei inflatiei
Sindicaltele, de cealalta parte, afirma ca efectele majorarii pensiilor trebuie asumate atat de stat cat si de cetatenii care platesc contributiile sociale.
Vicepresedintele Cartel Afla, Petru Dandea, e de parere ca ar trebui sa existe un echilibru între salariul mediu si pensia medie din Romania.
Ca urmare a majorarii punctului de pensie - pe baza caruia se calculeaza indemnizatia lunara - pensia medie în Romania se va majora de la 400 la 568 de lei noi.
Comentarii articol (0)