avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Activitate andra carola

Activitate andra carola

Buna seara!
As dori sa va intreb care este perioada maxima de timp in care se pot lua cele 5 zile libere in urma casatoriei.
Concret, eu m-am casatorit in 8 august şi pana in 31 august am fost in concediu de odihna (lucrez in invatamant). As fi dorit sa imi iau cele 5 zile libere aferente casatoriei din 7 pana in 11 sept. Directorul insa nu stie daca se mai acorda dupa atata timp, spunand ca aceste zile libere s-ar lua teoretic imediat dupa eveniment, iar atunci eu era in concediu de odihna.
As dori daca se poate un raspuns avizat in aceasta problema si ar fi ideal daca mi-ati putea indica si baza legala.
Multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Valabilitatea actelor legalizate
Eu am fost luna aceasta la notar pt niste legalizari de acte (diplome de studiu, foile matricole si certificat de nastere). Pt unele din actele astea aveam niste legalizari mai vechi (de prin 2001). Dna notar mi-a spus insa ca nu mai sunt valabile, caci au "expirat" dupa 6 luni de la legalizare, conform unei noi legi care a intrat in vigoare din vara sau toamna asta.
Sa inteleg ca nu este adevarat ce mi-a spus si le putem folosi?
Răspuns la discuția spor doctorat 2012
Am si eu o nelamurire.
Lucrez în invatamantul preuniversitar din 01.10.2011. Am obtinut titlul de doctor in 2011. Anul scolar trecut (2011 - 2012) la scoala unde am fost incadrata nu mi s-a acordat sporul de doctor. Stiu ca este abrogat in actuala lege a salarizarii. Dar in unitatea respectiva de invatamant exista un profesor care avea titlul de doctor si primea si sporul aferent de 15%. Atunci ar fi trebuit sa il primesc si eu conform legislatiei din primul mesaj sau nu ?

As mai avea o intebare: in unitatea in care lucrez acum secretara a considerat ca fiind angajata in unitatea respectiva din 01.09.2012 sunt personal nou incadrat si mi-a acordat acest spor. Am dreptul sa il primesc sau nu?
buna seara!
mama mea este nascuta in 30. 03. 1956. din 1 sept. 1980 este angajata in invatamant, fara grade didactice, doar definitivatul, fara intreruperi in munca. pana acum are vechime de 30 ani si 1 luna. sufera de ulcer varicos activ din octombrie 2007 si hipertensiune arteriala.
1. as dori sa va intre daca se poate pensiona pe caz de boala daca nu a fost spitalizata niciodata, ci doar a avut cateva concedii medicale de la medicul de familie? este posibil ca mediul de familie sa ii dea o trimtere care o comisie de expertiza in vederea incadrarii intre-un anumnit grad de handicap fara sa fie internata in prealabil sau este necesar ca mai intai sa fie spitalizata si un medic specialist sa ii dea trimitere la comisia de expertiza?
2. as mai dori sa va intreb din punct de vedere al cuamtumului pensiei, aproximativ bineinteles, daca ar fi mai mare cea de invaliditate sau o pensie anticipat partial (avand in vedere noile diminuari care se vor aplica acesteia din urma in noua lege)?
va multumesc!
tudorvaleriu a scris:

1. Asa este, potrivit art. 127, alin. (3) din Legea nr. 128/1997, "personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani inainte de limitele de varsta prevazute de legislatia in vigoare, daca are o vechime in invatamant de cel putin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani barbatii."
2. Noua lege a pensiilor abroga aceasta prevedere.


aceasta prevedere era inclusa in statutul personalului didactic si nu in legea pensiilor. asadar, daca ea se regeseste si in noua lege a educatiei, este totusi abrogata de noua lege a pensiilor? va intreb pt ca am gasit totusi aceasta prevedere in proiectul noii legi a educatiei si in plus in noua lege a pensiilor se specifica ca se abroga 2 articole din statutul personalului didactic (cel in vigoare acum, nu cel din noua lege a educatiei) dar nici unul dintre ele nu se referea la pensionarea cu 3 ani mai repede
va multumesc!
va multemesc pentru raspuns!
as mai avea o intrebare. mi-a mai spus cineva ca daca un profesor (femeie) se pensioneaza anticipat partial cu 5 ani mai repede fata de vârsta standard si are 25 de ani vechime in invatamant atunci diminuarea pensiei se aplica inmultind procentul lunar de diminuare nu cu 60 de luni (5 ani) cu doar cu 24 (doi ani) dat fiind faptul ca profesorii beneficiaza de reducerea varstei standard cu 3 ani. este adevarat? si daca da, acest lucru ramane valabil si dupa intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor si a noii legi a educatiei nationale?
multumesc anticipat!
buna seara!
pensia anticipata parţial se recalculează la împlinirea vârstei standard prin eliminarea diminuării şi adăugarea anilor de facultate? ªtiu că momentan sunt blocate pensionările anticipate dar am întrebat pentru că mama mea cred că ar putea anul viitor să se pensioneze anticipat partial şi o colegă i-a spus că va rămâne cu pensia diminuată toată viaţa. Colega respectivă susţine că ei aşa i s-a spus la un cabinet de consultanţă pentru pensii.
Vă mulţumesc!
Răspuns la discuția succesiune
multumesc de raspuns!
cineva care a facut recent succesiunea imi spunea ca nu a platit nimic, si ca actele si toata procedura s-a facut la primarie. este posibil?
legat de pretul intabularii ve referiti la 2-3 milioane de lei vechi, nu?
multumesc
Discuție succesiune
buna seara!
1. este adevarat ca succesiunea este gratuita daca se face in termen de 6 luni? care sunt actele necesare deschiderii succesiunii? bunica mea a decedat in 25 nov. iar tata este unicul mostenitor.
2. ati putea sa imi spuneti un pret estimativ pentru intabularea unui teren intravilan cu suprafata mai mica de un hectar?
Va multumesc!
Răspuns la discuția pensie anticipata partial
Imi cer scuze ca va deranjez din nou. dumneavoastra spuneati ca mama nu se poate pensiona anticipat partial in septembrie 2010 pt ca nu va implini 55 de ani. dar conform anexei 3 din lega 19/2000, varsta standard de pensionare pt femei in perioada august 2010 - noiembrie 2010 este de 58 de ani si 11luni, iar stagiul complet de cotizare este de 27 de ani si 10 luni. mama in septembrie 2010 ar avea 54 de ani si 6 luni, deci ar avea mai putin de 5 ani pana la implinirea varstei standard (conditie ceruta pt pensionarea anticipata partiala) si stagiul de cotizare este complet, chiar mai mult de 27 de ani si 10 luni. deci, totusi, nu se poate pensiona in septembrie 2010.
Va multumesc!