avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 182 soluții astăzi
Forum Activitate diandra_m

Activitate diandra_m

Multumesc de sugestie. Am sa vad la ITM ce zic doamnele de acolo, desi dansele l-au invatat pe seful meu ce sa faca, fiind o firma mica, a apelat la ajutorul lor. Si cei de acolo i-au sugerat sa faca un preaviz cu 20 de zile, sa le plateasca (ca pe niste zile de concediu neefectuate). Se vede in cartea de munca, completat de cei de la ITM: reluarea activitatii cu data de 15 mai, si tot cu 15 mai incetarea activitatii conform art.xx din codul muncii. Si apoi mi-am putut face dosarul pentru somaj. Eu nu am avut de unde sa stiu ca trebuie neaparat sa efectuez cele 20 de zile de preaviz dupa reluarea contractului, nici seful meu de altfel, caci am fi procedat in consecinta.
Nu stie nimeni nimic? Cum sa o fac pe doamna de la pensii sa imi dea hartia? Vreau sa imi depun dosarul pentru indemnizatie. Iar daca o fi vreo problema si se vor sesiza cei de la asisenta sociala sa imi ceara ceva bani inapoi, o sa ii dau. Dar acum vreau sa fiu cu actele in regula pentru acest dosar de CIC
Buna ziua.
Am un copil de 2 luni jumate si pentru completarea dosarului pentru indemnizatie am nevoie si de stagiul de cotizare de la pensii. Am fost la casa de pensii si doamna de la ghiseu s-a sesizat ca in luna mai 2009 apar mai multe zile pe stagiul de cotizare decat zilele lunii respective. In luna respectiva baiatul cel mare a implinit 2 ani pe data de 14, pana atunci am beneficiat de indemnizatie, pe data de 15 mi-am reluat in acte activitatea la munca si tot cu 15 am intrat in somaj. Si pe stagiul de cotizare apar platite si indemnizatia, si somajul, si 20 de zile la locul de munca. Am vorbit cu doamna contabila de la firma si mi-a spus ca pe decizia de dare in somaj se specifica ca s-a dat preaviz de 20 de zile, care sunt platite. Dar practic eu nu le-am efectuat acele zile.
Acum, intrebarea mea e cum sa procedez cu doamna de la pensii? I-am explicat ca pe mine ma intereseaza stagiul de cotizare pentru ian-dec 2011, pentru dosarul de indemnizatie, dar ea sustine sus si tare ca nu poate sa mi-l dea pana nu se rezolva treaba asta din 2009. Eu mai am putin pana imi expira cele 60 de zile in care mai pot depune dosarul, asa ca va dati seama ca intru deja in panica, nu stiu ce sa fac sa le rezolv.
Multumesc mult, m-ati linistit!
Buna ziua!
De la inceputul acestei luni sunt incadrata la un nou loc de munca cu timp partial de munca de 1 ora pe zi. Din cate stiu eu nu exista nici o problema in acordarea indemnizatiei pentru crestere a copilului (voi naste in decembrie), deoarece lucrez din octombrie 2010. Insa acum am gasit pe un site un simulator de calcul salarii de la brut la net, si la 90 de lei salariul brut (cat am eu), apare "impozit pe venit = 0". Asta ce inseamna, ca nu se impoziteaza? Si atunci imi intra la venituri supuse impozitarii lunile acestea, ca sa beneficiez de CIC? Mi-a cam dat de gandit lucrul acesta, de aceea apelez la ajutorul dvs. si a acestui forum.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Multumesc! In concluzie, ma pot angaja pe perioada 01.08 - 31.12 cu 2 ore pe zi si voi primi toate drepturile.
Buna ziua!
Voi scrie la acest subiect, intrucat este vorba in final tot de obtinerea CIC.
Sunt insarcinata in 4 luni urmand sa nasc pe la jumatatea lui decembrie. Lucrez la actualul loc de munca din octombrie 2010 si in 31 iulie mi se termina contractul pe durata determinata. Momentan sunt in risc maternal. Din 1 august intentionez sa ma angajez cu 2 ore/zi la o firma, pentru a putea beneficia in viitor de indemnizatia de crestere a copilului. Si acum intrebarea: este in regula daca ma angajez pe un contract pe durata determinata pana la sfarsitul lui decembrie? Chiar daca la sfarsitul acestui contract eu voi fi in concediu de maternitate (cele 126 de zile). Din cate stiu eu pentru indemnizatia de crestere a copilului trebuie sa ai cele 12 luni lucrate inainte de nasterea copilului (11 luni + decembrie partial), si faptul ca mi se termina contractul de munca la sfarsitul lunii nu influenteaza primirea indemnizatiei. Ma intreb insa cum si de la cine voi primi indemnizatia de maternitate. Prin luna februarie eu va trebui sa primesc indemnizatia de maternitate pentru luna ianuarie. De la cine primesc acesti bani, daca eu nu mai figurez ca si angajata? Normal stiu ca plateste angajatorul, si acesta se regleaza cu casa de asigurari, dar daca eu nu mai figurez la angajator, imi vor intra banii direct de la casa de asigurari?
Sper ca ati inteles cazul meu si imi cer scuze daca am fost cam alambicata. Vreau sa merg din timp sa imi caut un loc de munca pentru aceasta perioada ramasa (august-decembrie) si vreau sa fiu informata. M-am batut de cazuri in care patronii habar nu aveau de lege, si ramanea la latitudinea contabililor.
Si inca ceva, daca tot va intreb: Pentru un loc de munca la 2 ore pe zi, atat contributiile angajatului cat si ale angajatorului sunt pentru acele 2 ore, nu? Am auzit pe cineva ca angajatorul trebuie sa cotizeze ca pentru un salariu minim la 8 ore, chiar daca angajatul este cu norma partiala, si mie sincer nu imi vine a crede.
Va multumesc!
Multumesc de raspuns! Asa ma gandeam si eu, dar totusi aveam nevoie de confirmare din partea unui specialist.
Sunt la a doua prelungire a CIM, in 19.04. mi l-a prelungit pana pe 31.07, si apoi zicea doamna de la RU ca cel mai probabil de la 01.08 se va face contract pe nedeterminata. Totusi, nu pot sa nu ii anunt, pentru ca pana atunci se va vedea sarcina. Asa macar, daca nu vor vrea sa imi continui activitatea acolo, voi avea timp sa imi caut o firma sa ma angajez cu 2 ore/zi.
Buna ziua!
Sunt insarcinata in 5 saptamani si am contract pe durata determinata pana la 31.07.2011. Daca anunt in scris la serviciu ca sunt insarcinata, se poate sa ma concedieze? Stiu ca in cazul in care contractul e pe durata nedeterminata, angajatorul nu are voie sa concedieze gravida. Dar daca e pe determinata? E obligat sa ma tina? Stiu ca acest contract inceteaza de drept pe 31.07., si daca nu imi va face prelungire asta e..gasesc eu o solutie...insa vreau sa stiu daca pot sa ma bazez in continuare pe acest job actual, pana imi expira contractul.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Răspuns la discuția impozite neplatite
Tocmai m-a sunat sotul meu ca a fost anuntat de catre banca la care isi primeste salariul ca i s-a blocat contul de catre cei din primarie, datorita neplatii impozitului pe cladiri pe anul 2010. au dreptul sa faca acest lucru, fara macar sa ne anunte? stiu ca trebuie sa imi platesc acel impozit, si urma sa il platesc cat mai repede posibil, cu penalitatile de rigoare, nu sunt de rea credinta sa nu imi achit datoriile. Insa nu mi se pare normal sa te trezesti cu contul blocat, fara sa fim anuntati in prealabil, nici scris, nici verbal. Anul trecut am primit o somatie pentru o diferenta de impozit pe venit de vreo 4 lei, acum cand e vorba de vreo 220 de lei, nu au putut sa faca somatie? Sa stiu clar ca am la dispozitie "n" zile sa imi achit impozitul, altfel mi se blocheaza conturile? Asa mi se pare cel putin civilizat si de bun simt.