avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatie de crestere a copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatie de crestere a copilului

Un barbat dintr-o comunitate de romi a dorit sa intre in concediu de crestere a copilului in locul sotiei care nu are vechimea ceruta de OUG 148/2005. Angajatorul, profitand de faptul ca salariatul nu stia sa citeasca, in loc sa ii dea adeverinta care dovedeste vechimea de 12 luni il pune sa semneze lichidarea (nu sunt sigura daca preaviz de concediere sau demisie...urmeaza sa aflu). E reversibila situatia acum ca a semnat in necunostinta de cauza? ce poate face omul pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de crestere a copilului la care avea tot dreptul daca nu ar fi fost pacalit de angajator?
Cel mai recent răspuns: diandra_m , utilizator 22:44, 27 Iunie 2011
Poate sa-l dea in judecata pe angajator pentru anularea deciziei de incetare a raportului de munca ...
Multumesc. Ma gandesc ca poate angajatorul nu a platit contributiile catre stat si pentru ca sa nu fie descoperit a sabotat dreptul legal al omului de a beneficia de indemnizatie de crestere a copilului....
Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de plata contributiilor catre stat.
1. Poate intra in CCC pana la 2 ani pentru ca sunt luate in calcul cele 12 luni premergatoare nasterii copilului nu perioada dupa nasterea acestuia.
2. Adica chiar daca i-a incetat CIM dupa nasterea copilului tot poate intra in CCC.
Buna ziua!
Voi scrie la acest subiect, intrucat este vorba in final tot de obtinerea CIC.
Sunt insarcinata in 4 luni urmand sa nasc pe la jumatatea lui decembrie. Lucrez la actualul loc de munca din octombrie 2010 si in 31 iulie mi se termina contractul pe durata determinata. Momentan sunt in risc maternal. Din 1 august intentionez sa ma angajez cu 2 ore/zi la o firma, pentru a putea beneficia in viitor de indemnizatia de crestere a copilului. Si acum intrebarea: este in regula daca ma angajez pe un contract pe durata determinata pana la sfarsitul lui decembrie? Chiar daca la sfarsitul acestui contract eu voi fi in concediu de maternitate (cele 126 de zile). Din cate stiu eu pentru indemnizatia de crestere a copilului trebuie sa ai cele 12 luni lucrate inainte de nasterea copilului (11 luni + decembrie partial), si faptul ca mi se termina contractul de munca la sfarsitul lunii nu influenteaza primirea indemnizatiei. Ma intreb insa cum si de la cine voi primi indemnizatia de maternitate. Prin luna februarie eu va trebui sa primesc indemnizatia de maternitate pentru luna ianuarie. De la cine primesc acesti bani, daca eu nu mai figurez ca si angajata? Normal stiu ca plateste angajatorul, si acesta se regleaza cu casa de asigurari, dar daca eu nu mai figurez la angajator, imi vor intra banii direct de la casa de asigurari?
Sper ca ati inteles cazul meu si imi cer scuze daca am fost cam alambicata. Vreau sa merg din timp sa imi caut un loc de munca pentru aceasta perioada ramasa (august-decembrie) si vreau sa fiu informata. M-am batut de cazuri in care patronii habar nu aveau de lege, si ramanea la latitudinea contabililor.
Si inca ceva, daca tot va intreb: Pentru un loc de munca la 2 ore pe zi, atat contributiile angajatului cat si ale angajatorului sunt pentru acele 2 ore, nu? Am auzit pe cineva ca angajatorul trebuie sa cotizeze ca pentru un salariu minim la 8 ore, chiar daca angajatul este cu norma partiala, si mie sincer nu imi vine a crede.
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Contract de munca terminat inainte de incheierea postnatalului MadaCal MadaCal Buna ziua! eu sunt profesor suplinitor la 2 scoli de 3 ani. De fiecare data contractul meu de munca a fost pe perioada determinata de munca (1 an) si ... (vezi toată discuția)
Posibilitati de a intra in prenatal? va rog ajutati-ne cu un raspuns concret afmatei1981 afmatei1981 Buna ziua, sotia mea este insarcinata in 10 saptamani, momentan este angajata cu contract pe perioada determinata care expira pe 15 iulie 2014, contractul la ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate si contract de munca pe perioada determinata AncutaGLAV AncutaGLAV Situatie: data nasterii estimativa 02.2016 Perioada lucrata: 2009 - 31.12.2015 (ultimul loc de munca este cu CIM pe perioada determinata) Concediul de ... (vezi toată discuția)