avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Activitate ramona75

Activitate ramona75

Buna seara!

Este vorba de concediu de maternitate, nu de concediu medical in general.
In codul fiscal, la articolul 42 am gasit referiri la veniturile care nu se impoziteaza.
ART. 42

Venituri neimpozabile

În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:

a) ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specială, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice, precum şi cele de aceeaşi natură primite de la alte persoane, cu excepţia indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă. Nu sunt venituri impozabile indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;

Norme metodologice:

Art. 42

3. În categoria veniturilor neimpozabile se cuprind veniturile obţinute de persoanele fizice, potrivit legii, cum sunt:

........

- indemnizaţia de maternitate;

- indemnizaţia pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani şi, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani, precum şi stimulentul acordat potrivit legislaţiei privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului;

...........

S-a mai schimbat ceva?


Va multumesc!
Va multumesc mult!
Ati putea sa imi spuneti care este legea dupa care se calculeaza indemnizatia ca sa-i pot arata contabilei?

Buna ziua!

Sunt insarcinata si din 23 martie am intrat in concediu prenatal. Pe fluturas apare impozitata si suma aferenta celor 7 zile in care am fost in concediu prenatal. Se impoziteaza sau nu concediul prenatal si postnatal?

Va multumesc!
As mai avea o intrebare: indemnizatia este 85% din baza de calcul pe intreaga perioada de 126 zile? Nu mai este valabil ca minim 6 saptamani este 100%?

Multumesc!
Va multumesc.
Pe mine ma derutat alineatul 5 din lege:

(5) Perioadele prevazute la alin. (4) se asimileaza stagiului de cotizare numai daca in aceste perioade asiguratul nu a realizat stagii de cotizare potrivit prezentelor norme.
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati sa clarific niste nelamuriri legate de calculul indemnizatiei pentru concediul prenatal. Sunt insarcinata si saptamana viitoare o sa intru in concediu prenatal. De cand am ramas insarcinata am intrat in concediu medical. Am fost la serviciu numai 8 zile in decembrie. In rest toate lunile din octombrie pana acum am fost in concediu medical. Intrebarea mea este daca lunile in care am fost integral in concediu medical se pun la cele 6 luni pentru calcularea indemnizatiei pentru concediu prenatal sau se iau lunile dinainte?
Va multumesc!