avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... calcul indemnizatie concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

calcul indemnizatie concediu prenatal

Buna ziua!

Sunt insarcinata si din 23 martie am intrat in concediu prenatal. Pe fluturas apare impozitata si suma aferenta celor 7 zile in care am fost in concediu prenatal. Se impoziteaza sau nu concediul prenatal si postnatal?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:48, 16 Aprilie 2010
Concediul de risc maternal nu se impoziteaza, singura retinere fiind CAS(600*10.5%=63 lei,adica ac suma /nr zile lucratoare* nr zile lucr de CM)
Scuze, concediul de maternitate am vrut sa scriu
Va multumesc mult!
Ati putea sa imi spuneti care este legea dupa care se calculeaza indemnizatia ca sa-i pot arata contabilei?

1. Codul fiscal spune:
Art. 55. - (1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.
Art. 57. - (1) Beneficiarii de venituri din salarii datoreaza un impozit lunar, final, care se calculeaza si se retine la sursa de catre platitorii de venituri.

2. Cine stie altfel sa-mi spuna si mie unde scrie ca nu se impoziteaza indemnizatiile de concediu medical.
3. Poate ma insel eu. Ar fi bine.
Buna seara!

Este vorba de concediu de maternitate, nu de concediu medical in general.
In codul fiscal, la articolul 42 am gasit referiri la veniturile care nu se impoziteaza.
ART. 42

Venituri neimpozabile

În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:

a) ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specială, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice, precum şi cele de aceeaşi natură primite de la alte persoane, cu excepţia indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă. Nu sunt venituri impozabile indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;

Norme metodologice:

Art. 42

3. În categoria veniturilor neimpozabile se cuprind veniturile obţinute de persoanele fizice, potrivit legii, cum sunt:

........

- indemnizaţia de maternitate;

- indemnizaţia pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani şi, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani, precum şi stimulentul acordat potrivit legislaţiei privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului;

...........

S-a mai schimbat ceva?


Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Concediul medical se impoziteaza? elig elig Concediul medical, Prenatalul si Postnatalul se imPoziteaza? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Indemnizatie maternitate 2010 daniellem daniellem Buna ziua!sunt in concediu de maternitate din ianuarie 2010 si din cate stiu acest tip de concediu nu se impoziteaza.Eu am fost platita ca si pe un concediu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu de risc maternal gabrielaando gabrielaando Buna ziua, ma aflu in concediu de risc maternal iar angajatorul mi-a oprit din indemnizatie: 1. somaj 0,5% 2. CAS 10,5% 3. Impozit Din cate m-am ... (vezi toată discuția)