avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 386 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... calcul indemizatie concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

calcul indemizatie concediu prenatal

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati sa clarific niste nelamuriri legate de calculul indemnizatiei pentru concediul prenatal. Sunt insarcinata si saptamana viitoare o sa intru in concediu prenatal. De cand am ramas insarcinata am intrat in concediu medical. Am fost la serviciu numai 8 zile in decembrie. In rest toate lunile din octombrie pana acum am fost in concediu medical. Intrebarea mea este daca lunile in care am fost integral in concediu medical se pun la cele 6 luni pentru calcularea indemnizatiei pentru concediu prenatal sau se iau lunile dinainte?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:06, 18 Martie 2010
1. Normele de aplicare a OUG 158/2005 spun:
Art.12
... (4) Se asimilează stagiului de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi perioadele în care asiguratul:
a) a beneficiat de concediile şi de indemnizaţiile reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005;
...
2.Asadar perioadele de concediu medical intra in cele 6 luni de cotizare la Sanatate.
Ultima modificare: Joi, 18 Martie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc.
Pe mine ma derutat alineatul 5 din lege:

(5) Perioadele prevazute la alin. (4) se asimileaza stagiului de cotizare numai daca in aceste perioade asiguratul nu a realizat stagii de cotizare potrivit prezentelor norme.
As mai avea o intrebare: indemnizatia este 85% din baza de calcul pe intreaga perioada de 126 zile? Nu mai este valabil ca minim 6 saptamani este 100%?

Multumesc!
1. Indemnizatia pentru concediul de maternitate este de 85% din media pe 6 luni,sume platite integral de Casa de Sanatate.
2. Ce stiti dvs., cu 100% pe timp de minim 6 saptamani este altceva. Este vorba de prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.66. - (1) In cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
(3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate yildiz yildiz sunt insarcinata in 16 sapt educatoare, vechime 9 ani, grad did 2 si as dori sa stiu cand pot sa imi iau concediu prenatal, care sunt formalitatile, si care ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal/ de crestere a copilului EvaB EvaB Buna ziua, daca ma puteti ajuta cu o lamurire. Sunt insarcinata in saptamana a 10a si sunt in concediu medical incepand de saptamana aceasta pana in prenatal ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate tina1990 tina1990 eu anul trecut am terminat facultatea,am intrat in somaj,dupa care am ramas insarcinata,in luna ianuarie anul acesta ca sa ma pot incadra in cele 126 de zile ... (vezi toată discuția)