avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Activitate sonia1978

Activitate sonia1978

Buna ziua! Sunt PFA traducator, in sistem real. Pentru aceasta categorie este obligatorie transmiterea facturilor prin E-factura sau nu? Multumesc.
Sunt PFA traducator, desfasor activitatea la domiciliu. Nu decontez pe PFA utilitatile. In aceste conditii, trebuie platit vreun impozit separat, in afara de cel pe care-l platesc pentru apartamentul in care locuiesc? Trebuie completata vreo declaratie? Multumesc.
Buna ziua! In afara declaratiei unice, mai trebuie completata vreo declaratie in anul 2021? Sunt PFA traducator, in sistem real, neplatitor de TVA. Multumesc.
Sunt PFA traducator. Am cont bancar deschis pe PFA. Doresc sa cumpar online un toner si sa-l platesc cu cardul. Ce voi inregistra in Reg.de Plati si Incasari? Ordinul de plata din extrasul bancar? De asemenea, daca nu am bani suficienti pe cardul PFA, pot alimenta din contul personal? Aceasta operatiune se inregistreaza?
Sunt PFA traducator, sistem real, neplatitor tva. Mi-am deschis cont bancar pe PFA. Lunar trebuie platita o taxa de administrare pt. acest cont. Daca nu am mai avut incasari in cont, pot alimenta acest cont din contul meu personal? Ce trec la detalii plata?
Sunt PFA traducator. Am primit o imprimanta folosita de la un prieten. O inregistrez in R.Inventar cu valoarea 0? Pentru a putea cumpara un toner pe PFA, cred ca trebuie sa apara la obiectele de inventar.
Buna ziua,
In urma decesului bunicului meu, care a fost cetatean roman si german, bunica primeste pensie de urmas din Germania (in Romania nu a solicitat).
Bunica locuieste in Romania, primeste pensie de drept (aprox. 900 lei). Intrebarea este daca pentru aceasta pensie de urmas trebuie platit impozit in Romania. Nu vreau ca la un moment dat sa aflam de la ANAF ca avem de platit diverse sume. Multumesc.
Buna ziua! In afara declaratiei unice, mai trebuie completata vreo declaratie in anul 2020? 392B? Sunt PFA traducator, in sistem real, neplatitor de TVA. Multumesc.
Am primit urmatorul raspuns de la ANAF:
"In conformitate cu prevederile Legii 227/2015 privin Codul fiscal, in vigoare din 2016, art.118, alin.2 lit.b:
(2) Pt. veniturile prevazute la art.61 lit.a si a^1, la determinarea venitului anual impozabil, contribuabilul stabileste:
b)venitul net anual impozabil care se determina prin insumarea tuturor veniturilor nete anuale recalculate prevazute la lit.a, din care se deduce contributia de asigurari sociale datorata potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii.
Avand in vedere prevederile legale mentionate, in opinia noastra, contributia de asigurari sociale de sanatate nu este o cheltuiala deductibila."

Nu inteleg. Cum adica "contributia de asigurari sociale de sanatate nu este o cheltuiala deductibila."?
Am trimis o solicitare la ANAF si am primit raspuns ca trebuie sa platesc aceste sume conform prevederilor art.2 din OUG 31/2019. Mi s-a mentionat faptul ca baza de calcul pentru determinarea CASS a fost venitul net realizat de mine din activitati independente.
Prin urmare, am platit si am intrebat la Trezorerie daca aceste sume pot fi trecute ca si cheltuieli deductibile in anul 2019. Persoana de la ghiseu nu a stiut sa-mi raspunda, asa ca am trimis din nou o solicitare la ANAF.
Se pot trece aceste sume platite ca regularizari CASS pt. 2014-2016 ca si cheltuieli deductibile in anul 2019?