avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Activitate alex_c

Activitate alex_c

Buna ziua,
As dori sa stiu ce conditii trebuie indeplineite pentru a beneficia de indemnizatia de crestere copil, in conditiile in care singurele venituri pe care le realizez sunt in baza unui contract de cesiune drepturi de autor, ca persoana fizica (nu sunt PFA).
Din pacate, am fost gresit informata cand s-a dat legea conform careia cei care obtin venituri din dda sunt obligati la lpata contributiilor. La firma cu care colaborez mi s-a spus atunci ca mi se retin automat si contributiile la sanatate, ca si cele pentru sistemul de pensii si somaj. Asa ca, pana la data aceasta nu am incheiat un contract cu casa de asigurari de sanatate. In rest, am toate contributiile platite.
Fiindca am ramas insarcinata, as dori sa sa stiu cum trebuie sa procedez pentru a beneficia de dreptul la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului.
Pe langa problema asigurarii la sanatate, am auzit cum ca ar trebui sa mai platesc retroactiv si 6% impozit pe venit, pe langa cei 10% platiti de firma. Este adevarat ?
Va multumesc,
Alexandra
Multumesc pentru raspuns si as mai avea o intrebare. Este legal ca patronul sa-mi impuna luarea zilelor de concediu cuvenite pe anul acesta in perioada de preaviz, ca sa evite plata concediului la incheierea contractului? Mie, din punct de vedere al angajatului, nu mi se pare normal, din moment ce eu in perioada de preaviz am dreptul sa lucrez jumatate de norma, dar sa fiu platit integral. Oricum as face socoteala, eu ies in pierdere. Mentionez ca e vorba de dreptul la concediu pe jumatate de an. Deci, dupa ce ca imi da un preaviz de 15 zile, si nu de 20, vrea ca 5 sa le lucrez, iar 10 sa-mi iau concediu.
Daca se dispune concedierea din motive care nu tin de angajat, iar in contractul individual de munca e prevazuta o perioada de preaviz de 15 zile lucratoare in cazul concedierii, se aplica aceasta prevedere sau cea din CCM, de 20 de zile lucratoare?
Multumesc mult.
Multumesc pentru raspuns. Va fi destul de greu sa obtin aceasta compensatie prevazuta de lege, tinad cont de mentalitatea celor cu care lucrez. Banuiesc ca pentru asta am nevoie oricum de un act semnat. Cum se procedeaza? Trebuie sa inaintez eu o cerere sau trebuie prevazut in preavizul dat de ei?
Va multumesc foarte mult pentru raspuns si mai am o intrebare. Stiu sigur ca postul nu se desfiinteaza, ci pur si simplu activitatea respectiva se va muta in alt oras. Nu mi s-a dat inca preavizul, intrucat au vrut sa mi-l dea imediat ce am intrat in concediu, iar eu nu am acceptat sa-l semnez, fiind in concediu. Ce mai voiam sa va spun e ca, in prima faza, mi-au propus sa incetam contractul cf art 55 b, ceea ce iar nu am acceptat, deoarece eu nu voiam sa plec, iar astfel mi-as pierde niste drepturi. Acestea sunt doar cateva exemple din felul in care se procedeaza la firma respectiva, de aceea am nevoie de ajutor. Intrebarea mea acum e: cum ar trebui sa se procedeze in acest caz? Imi dau seama ca nu pot ramane acolo, dar nu vreau nici sa-mi pierd drepturile doar ca sa stea ei linistiti, si mai ales dupa tratamentul acesta.
Va multumesc foarte mult.
Buna ziua,
Am fost instiintat ca voi primi un preaviz de 15 zile lucratoare, deoarece postul meu va fi relocat. As dori sa stiu daca in acest caz, cand nu este vorba de desfiintarea postului, am dreptul la salariul compensatoriu prevazut in CCMUN si daca firma se poate eschiva cumva de la plata acestuia.
De asemenea, cum se va proceda daca am lucrat in baza a doua contracte, respectiv un contract individual de munca si unul de drepturi de autor, venitul lunar fiind insa fix? In cazul in care am dreptul la salariul compensatoriu, acesta va fi corespunzator doar cu suma inscrisa in CIM?
Mentionez ca nu mi s-a oferit alt post in cadrul unitatii.
Va multumesc.