Daca se dispune concedierea din motive care nu tin de angajat, iar in contractul individual de munca e prevazuta o perioada de preaviz de 15 zile lucratoare in cazul concedierii, se aplica aceasta prevedere sau cea din CCM, de 20 de zile lucratoare?
Este valabila prevederea din CCMN referitoare la perioada de preaviz in cazul concedierii, si anume : In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
De asemenea, in perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Multumesc pentru raspuns si as mai avea o intrebare. Este legal ca patronul sa-mi impuna luarea zilelor de concediu cuvenite pe anul acesta in perioada de preaviz, ca sa evite plata concediului la incheierea contractului? Mie, din punct de vedere al angajatului, nu mi se pare normal, din moment ce eu in perioada de preaviz am dreptul sa lucrez jumatate de norma, dar sa fiu platit integral. Oricum as face socoteala, eu ies in pierdere. Mentionez ca e vorba de dreptul la concediu pe jumatate de an. Deci, dupa ce ca imi da un preaviz de 15 zile, si nu de 20, vrea ca 5 sa le lucrez, iar 10 sa-mi iau concediu.
Perioada preaviz
mitrache_v
Buna ziua! Imi puteti da si mie reglementarea legala prin care perioada de preaviz in cazul concedierii individuale este de 20 de zile calendaristice? Va ... (vezi toată discuția)