avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 144 soluții astăzi
Forum Activitate snic

Activitate snic

Buna seara,

La negocierea contractului colectiv de munca in cadrul unei companii, liderii de sindicat si reprezentantii administratiei decid ca angajatilor care nu sunt membri de sindicat sa li se retina din venitul brut o contributie de 1% egala cu cotizatia platita de angajatii care sunt membri de sindicat. Sumele retinute sunt varsate intr-un fond destinat acordarii de ajutoare financiare angajatilor companiei si este gestionat de catre administratie si sindicate.
Este legala aceasta decizie ?

Multumesc.
Buna ziua,

Pentru drepturi salariale neplatite la timp, conform prevederilor contractului colectiv de munca, instanta obliga un angajator sa plateasca salariatilor sai dobanda legala aferenta sumelor datorate, calculata de la data scadentei la data platii efective.
Ce dobanda se aplica in acest caz, dobanda remuneratorie sau dobanda penalizatoare (conform prevederilor Ordonantei nr. 13/2011)?

Multumesc

Buna seara.

Avem un contract de comodat care are ca obiect imprumutul unui utilaj. Contractul prevede ca reparatia capitala a utilajului este obligatia comodantului dar, din motive diverse, comodantul nu-si indeplineste aceasta obligatie. Legea interzice utilizarea utilajului fara efectuarea reparatiei capitale dar, desi comodantul nu-si indeplineste obligatia, comodatarul nu reziliaza contractul si utilizeaza in continuare utilajul.
Cine se face raspunzator in fata legii pentru orice accident care se poate intampla in timpul utilizarii utilajului?

Multumesc
Buna seara.
Suspendarea contractului de munca pentru incapacitate temporara de munca sau pentru concediu fara plata afecteaza stagiul de cotizare pentru pensie ?
Multumesc
Pe o scara de bloc sunt 12 apartamente care au toate montate repartitoare de costuri de mai multi ani. Dintre cei 12 locatari 8 vor sa se renunte la repartitoare si sa se revina la sistemul pausal. Ce posibilitati au ceilalti 4 locatari de a se opune acestei actiuni?
Discuție evacuare
Cum se poate rezolva situatia in care proprietarul unei locuinte, vanduta la licitatie pentru datorii la banca, la fisc sau la asociatia de proprietari, refuza sa paraseasca locuinta ?
Buna ziua.
Detin in proprietate doua locuinte, una in care domiciliez eu si una in care domiciliaza mama care nu detine in proprietate nicio locuinta. Pentru a nu plati taxa care a intrat in vigoare de la 1 iulie trebuie sa inchei contract de inchiriere cu mama? Daca trebuie sa inchei contract de inchiriere pot sa stabilesc ca valoarea chiriei este zero lei? Multumesc.