avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Activitate Pagubit2010

Activitate Pagubit2010

Răspuns la discuția Neplata sporuri
Va multumesc pentru raspuns.

Intrebarea e daca am castig de cauza, nu vreau sa imi dau singur foc la valiza fara a avea niste argumente, motiv pentru care am deschis si subiectul.

Saptamana viitoare voi confrunta angajatorul pentru a mi se explica modul calcularii orelor respective.
Discuție Neplata sporuri
Buna ziua,

Supun atentiei dvs. urmatorul caz:

In luna aprilie, am lucrat 11 ture consecutive (12-22 aprilie) in schimbul doi si o tura in schimbul trei (noaptea). Pe fluturasul lunii respective, am vazut 32 de ore suplimentare, insa nicio ora de noapte. Am cerut de la firma CCM, insa mi s-a spus ca nu exista, astfel incat nu pot sa imi dau seama in ce baza au fost acordate cele 32 de ore suplimentare. Este corect calculat? Mentionez ca am avut 21 de zile lucratoare si 9 zile libere in luna respectiva.

In luna mai, am lucrat 7 ture in schimbul trei, insa pe fluturas am vazut 24 ore suplimentare si 8 ore de noapte. La fel, nu inteleg cum au fost calculate aceste ore.

As mai avea o intrebare, daca in CIM nu se mentioneaza alte sporuri, pot cere sa mi se acorde un spor in cazul in care lucrez mai mult de 5 zile consecutiv? De exemplu, am avut situatii in care am beneficiat de 3 zile libere in 21 de zile, lucrand 6 zile din 7 sau 10-11 zile consecutive, insa salariul nu a avut mari diferente.

Detalii CIM:
- program de lucru 8 ore/zi, 40 ore/saptamana, repartizate inegal in ture succesive, astfel incat sa acopere si zilele de sambata, duminica si sarbatori legale (program 24x7)
- programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului intern / CCM aplicabil
- salariul nu are alte elemente constitutive precum sporuri sau indemnizatii
- orele suplimentare prestate in afara programului normal de lucru sau in zilele in care nu se lucreaza ori in zilele de sarbatori legale se compenseaza cu ore libere platite sau se platesc cu un spor la salariu, conform CCM aplicabil sau L53/2003 - Codul Muncii - republicata
- in conformitate cu Art. 126 lit. b) din L53/2003 republicata, pentru ora prestata de noapte (23-7) se acorda spor 25% din salariul de baza

Am vazut in Codul Muncii ca repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, iar in cazul in care se acorda alte zile, se ofera un spor stabilit prin CCM sau CIM. Continuand, zilele de repaus se pot acorda cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, salariatii beneficiind de dublul compensatiilor conf. Art. 123 (2).

Va multumesc anticipat pentru ajutorul acordat!
La multi ani! Imi cer scuze pentru raspunsul tarziu, dar am avut destule pe cap in ultima vreme.

Vizavi de intrebarea legata de ceea ce a spus judecatorul, nu ma pot pronunta din moment ce nu am fost de fata. Mama nu a putut sa inteleaga mare lucru, atat datorita faptului ca s-au folosit termeni juridici, cat si pentru ca era prea in spate pentru a asculta clar cele discutate. Conform site-ului MJ, la data respectiva este trecuta urmatoarea observatie:

Solutie: pentru când se va lua cunoştinţă de înscrisurile depuse astăzi la dosar

Inscrisurile respective au fost adaugate cateva replici mai sus si pot fi consultate.

Mentionez ca inainte de sarbatori a venit si raspunsul de la primarie (cu toate ca a depasit termenul legal de raspuns, trecand aproximativ 6 luni de la data depunerii sesizarii respective), acesta stipuland faptul ca din moment ce am dat in judecata asociatia, primaria nu poate face altceva decat sa respecte ceea ce va hotari instanta, intr-un fel spalandu-se pe maini. Cu toate acestea, s-a retinut faptul ca locatarii nu au fost instiintati de existenta respectivelor penalitati, asa cum si la proces s-a recunoscut, noi nestiind nimic de acele penalitati pana in aprilie 2012.

Personal, daca instanta va spune ca trebuie sa platim penalitatile respective, o vom face. De fapt, reformulez, o voi face, ca nu vreau ca ai mei sa fie nevoiti sa scoata suma respectiva din propriul buzunar. Insa, conform HG. 1588/2007, art. 17, alin. 9, vreau ca responsabilii sa plateasca si ei, iar la aceasta pretentie nu voi renunta. Ca vor primi o amenda, un avertisment, nu ma intereseaza, dar prostia TREBUIE sa se plateasca. Altfel, cine imi va garanta ca episodul nu se va repeta pe viitor?

Saptamana viitoare este urmatorul termen si sper ca toata treaba asta va ajunge la final.
Buna ziua,

Sa va spun ce s-a mai intamplat intre timp. Am dat asociatia in judecata, de curand a avut loc al treilea termen, avocatul asociatiei adaugand o serie de documente, pe care le puteti consulta la adresa:
[ link extern ] /

Imi cer scuze daca ordinea documentelor nu este corecta.

Pe scurt, cateva idei:
- asociatia a recunoscut ca nu a afisat nimic vizavi de penalitati pana in luna martie a.c.
- organul de control a primariei a dispus asociatiei sa ceara penalitati mai vechi de trei ani => este posibil asa ceva?
- parintii au fost acuzati, citez "[...] reclamantele din prezenta cauza au achitat cheltuielile de intretinere la intervale mari de timp, chiar si dupa un an de zile"; din cate am inteles de la ai mei, avem facturi lunare
- confom HG. 1588/2007, art. 17, alin 9, membrii comitetului executiv pot fi trasi la raspundere pentru neindeplinirea atributiilor de serviciu => cum se poate face asta?

Repet, din cauza faptului ca ei nu au fost in stare sa afiseze o simpla lista cu penalitatile, s-a ajuns in situatia prezenta. Daca le-am facut, le platim, dar nu din 1900 toamna pentru ca niste cascati n-au stiut sa ne anunte, cu toate ca au fost intrebati verbal si, mai mult, cand am tras gaze in toamna trecuta nu au fost niciun fel de probleme.

In fine, daca instanta hotaraste sa platim, vom plati. Singura mea pretentie ar fi sa plateasca si ei, pentru ca asa ar fi corect, nu-i asa?

Cine doreste informatii despre proces: 15045/233/2012 Judecatoria Galati.

Astept cu interes mesajele dumnevoastra.
@elga50

Inainte de toate, doua completari. Nu stim ce este acea hartie prezentata la avizier, dar am ales sa o adaug la "probe", ca poate aveti dumnevoastra o idee. Eu ce pot intelege este faptul ca asociatia are de platit o suma insemnata si penalizari de doua ori pe atat.

Reactia presedintelui nu o cunosc in afara de cateva intamplari povestite de ai mei, eu nediscutand personal cu dansul. El sustinea ca toata lumea stia de penalizari, desi mi se pare hilara situatia. *editare* El nu ne-a instiintat, ca trebuia sa stim noi de penalizari si a adaugat ulterior ca nu trebuie sa ne facem probleme, ca le putem achita in rate.

Revenind la penalizari, acum ce este de facut? Oalele se sparg tot in capul nostru si persoanele care au pus umarul la aceasta situatie vor scapa nepedepsite? Nu se poate face ceva impotriva lor? Chiar nu au nicio raspundere, nicio parte din vina? Desigur, avem de gand sa cerem schimbarea lor, ca daca se intampla o data, cine poate garanta ca nu se va repeta aceasta experienta de vis? Insa in afara de asta, ce-am mai putea face impotriva lor? Mi se pare o neglijenta prea mare. Pe banii nostri.

Imi mentin ideile mentionate anterior, sa cerem foaia de calcul, sa vina apoi control de la primarie si eventual sa dam asociatia in judecata, ca mi se pare singura varianta pe care o (mai) avem.

Daca aveti alte sfaturi care ne-ar fi de folos, le asteptam cu interes.

Va multumesc.
@adriantot

Domnul meu, eu nu ma supar pe dumnevoastra, din contra, consider ca purtam o discutie constructiva (cel putin pentru mine, ca mai invat ceva nou) si ma voi stradui sa va raspund cat mai bine din ceea ce imi transmit ai mei.

Am avut cativa vecini care au mers la administrator in scurta perioada in care era valabila legea aceea a penalizarilor ca sa intrebe daca au asa ceva si sa le achite, ea raspunzandu-le ca nu este cazul si sa nu-si faca griji. Prin urmare, am aflat si noi de situatie si am avut incredere.

Mai mult, noi am fost ultimii care am tras gaze anul trecut. Majoritatea vecinilor au avut instalatia facuta in anul 2009, avand aceleasi hartii doveditoare vizavi de lipsa datoriilor la intretinere. Daca este nevoie, pot scana o hartie cand voi da de o vecina.

Eu vreau sa subliniez ca noi nu ne sustragem de la plata si nu am vrut sa fentam cumva sistemul. Pur si simplu nu am stiut de penalizari, ca ne-ar fi fost mult mai usor sa le fi achitat din fasa, cand erau mici, fata de acum cand avem mii de lei.

Asadar, din punctul meu de vedere, vina o poarta atat presedintele asociatiei/seful de scara (ca e aceeasi persoana) pentru ca nu a afisat la avizier situatia, cat si administratorul asociatiei, care la randul sau nu ne-a informat atunci cand am fost sa platim intretinerea luna de luna. La care se adauga episodul gazelor, iar aici chiar avem documente, nu doar vorbe.

Noi ce vina avem in toata treaba asta? Suntem intre ciocan si nicovala si ne vedem nevoiti sa ajungem in tribunal, ca nu vad cum se poate rezolva situatia altcumva, noi fiind momentan buni de plata. Am dreptate?

Recapituland, noi am fost deja la asociatie si la presedinte, cerand hotararea si sa ni se demonstreze penalizarile respective. A aparut foaia aceea cu datoriile pe care le are asociatia, asa ca vom merge din nou si vom cere expres sa ni se arate foaia de calcul a penalizarilor din 2005 pana in prezent. La primarie deja am fost si am obtinut numar de inregistrare, intuind ca respectivii vor incerca sa traga de timp.

Urmatorul pas ar fi actionarea in judecata, dupa ce primim raspunsurile de la administrator si presedinte, insa exista un termen-limita pentru predarea respectivelor cereri? 10 zile, 30 de zile sau eu stiu? Sa nu ne trezim ca a expirat termenul si sa nu dea curs cererilor noastre. Am inteles din paginile respective ca termenul de raspuns ar fi de 7-10 zile.

Totodata, ne gandim ce sa facem in situatia in care respectivii refuza sa ne lamureasca. Daca ne lovim de un refuz (caz ipotetic, dar nu strica sa stim), putem suna la primarie si sa reclamam acest abuz?

Va multumesc inca o data pentru ajutor.
Sunt aceleasi persoane de ani de zile, cel putin administratorul si presedintele asociatiei, care este si seful nostru de scara. Nu stiu cine este cenzorul, ma voi interesa.

Gazele le-am tras anul trecut, vara am facut proiectul, iar toamna s-au pus tevile. Administratorul si presedintele au dat cu subsemnatul pe foaia respectiva, care a fost anexata la dosar. O voi scana maine dupa ce vin parintii si imi vor da dosarul respectiv.

Asociatia s-a format de mai mult timp, nu cunosc exact data. Voi aduce maine completarile de rigoare, nu sunt in masura sa-mi dau cu parerea. Imi amintesc ca seful de scara a venit la fiecare pentru a semna ceva document si lumea a semnat ca primaru'.

Tin sa spun ca s-au facut destule chestii urat mirositoare aici: izolarea blocului cu o firma fantoma (nu am fost scutiti de impozite si nu avem factura), lucrari de reabilitare la subsol si acoperis, tot fara factura. De aceea avem motive ca sa ne punem intrebari, fiind patiti.

Am fotografiat evidenta din februarie, atat cat s-a putut la avizier. Rog a se observa faptul ca penalizarile respective nu au existat. Asa au fost si restul hartiilor.

[ link extern ]

Acolo am vazut o alta hartie pusa azi dimineata, conform careia asociatia are datorii la furnizorul de energie termica, acesta cerand penalizari. Dar de ce noi aflam abia astazi? Hartia dateaza de la inceputul lui martie.

[ link extern ]

Bun, asociatia are niste datorii imense. Probabil ca furnizorul nu vrea sa radieze respectivele sume, ca la noi in Galati s-a blocat un proiect de lege conform carora penalizarile sa dispara daca se plateste suma datorata, dar noi de ce nu am stiut nimic? Mi-e greu sa cred ca nu au fost alte demersuri din partea agentului de termoficare (auzisem ceva ca ar fi dat asociatia in judecata - si probabil ca a castigat, acum vrand banii - insa voi aduce maine alte detalii, usor-usor se contureaza situatia), insa administratorul si presedintele nu au nicio scuza pentru faptul ca ne-au tinut in bezna. Mai ales la treaba cu gazele.

Va multumesc inca o data pentru faptul ca incercati sa ne luminati si pe noi.

EDIT Interventie moderator
Va rog sa nu mai citati mesajul intreg al unui alt utilizator daca acesta se poate citi.
In cel mai rau caz citati numai fragmentul la care va referiti.

@elga50

Nu noi figuram in poza din link-ul al doilea (nu am primit nicio somatie, ci vecina, asa cum am mai mentionat). Ne-am edificat asupra faptului ca datoriile respective sunt legale si somatia este indreptatita. Insa nu am primit raspuns la celelalte intrebari, care ne afecteaza.

Daca asociatia stia de existenta acestor penalizari, de ce ni s-a aprobat sa tragem gaze si am primit adeverinte care dovedesc faptul ca nu figuram cu restante? Nu era mai corect sa nu ne aprobe si sa ne spuna ca avem datorii, respectiv penalizarile acelea?

Cum vine asta, mai mult de jumatate de scara a tras gaze individual si are astfel de hartii si apoi ne-am trezit cu totii ca vai, nu este asa, avem penalizari de platit, desi au scris cu manuta lor ca nu este cazul. Mai mult, la asociatie troneaza o hartie conform careia persoanele care doresc sa traga gaze individual nu trebuie sa figureze cu datorii sau penalizari la intretinere - banc: noi avem gaze + hartia aferenta SI TOTUSI avem de dat bani.

Momentan, vom astepta sa primim raspuns la contestatiile depuse si vom vedea pe urma ce este de facut. Insa va trebui sa cada niste capete pentru ca miroase a incompetenta.
Am facut contestatie la asociatie si am vorbit la primarie pentru a se dispune un control.

Daca dorim sa dam in judecata asociatia, in cat timp trebuie sa efectuam acest demers pentru a putea fi luat in considerare? Ar fi bine sa asteptam raspunsul oficial al asociatiei sau rezultatul expertizei de la primarie, ca sa avem ceva documente la indemana?

Ce sanse de reusita am avea, tinand cont de faptul ca:
1) nu am stiut de aceste penalizari din 2005 pana acum o saptamana (nu ni s-a comunicat in niciun fel existenta lor)
2) anul trecut cand am tras gaze nu ni s-a adus la cunostinta ca avem astfel de penalizari, noi primind documente conform carora nu figuram cu datorii la intretinere

Care ar fi durata unui astfel de proces si ce costuri orientative ar presupune un astfel de demers? Ne putem uni mai multi locatari la dosar, sau trebuie actionat individual?

Va multumesc inca o data pentru ajutorul acordat.
@adriantot

Dumnevoastra nu ati observat coloana Pen. Aug 2005 - Mar 2012 din primul link? Eu de acele penalizari vorbesc.

Exista trei chestiuni de lamurit:
1. Pe ce baza se cer penalizari vechi de patru-sapte ani?
2. De ce acele penalizari nu au fost afisate la avizierul scarii la momentul respectiv? Nu contest faptul ca au fost sau nu facute, dar cum sa stie oamenii de ele si sa le achite din timp (la cateva luni distanta de exemplu) daca nu s-a anuntat? Au trecut atatia ani, de ce s-a mers pe burta ca sa se adune sume de ordinul miilor de lei?
3. Cum este posibil sa apara aceste penalizari acum, in conditiile in care anul trecut am tras gaze separat alaturi de alti vecini din scara si avem hartii care atesta faptul ca NU figuram cu datorii la intretinere?

Ceea ce am pus in al doilea link este o somatie primita de o vecina. E adevarat ceea ce ati scris vizavi de acele sume, insa mai avem vecini care au primit astfel de somatii si sumele sunt mult mai mari, singura diferenta fiind in ceea ce priveste sumele, formularea fiind identica. Nu am avut alte somatii la indemana si am pus-o pe aceea.

Va multumesc pentru ajutor.