avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata sporuri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata sporuri

Buna ziua,

Supun atentiei dvs. urmatorul caz:

In luna aprilie, am lucrat 11 ture consecutive (12-22 aprilie) in schimbul doi si o tura in schimbul trei (noaptea). Pe fluturasul lunii respective, am vazut 32 de ore suplimentare, insa nicio ora de noapte. Am cerut de la firma CCM, insa mi s-a spus ca nu exista, astfel incat nu pot sa imi dau seama in ce baza au fost acordate cele 32 de ore suplimentare. Este corect calculat? Mentionez ca am avut 21 de zile lucratoare si 9 zile libere in luna respectiva.

In luna mai, am lucrat 7 ture in schimbul trei, insa pe fluturas am vazut 24 ore suplimentare si 8 ore de noapte. La fel, nu inteleg cum au fost calculate aceste ore.

As mai avea o intrebare, daca in CIM nu se mentioneaza alte sporuri, pot cere sa mi se acorde un spor in cazul in care lucrez mai mult de 5 zile consecutiv? De exemplu, am avut situatii in care am beneficiat de 3 zile libere in 21 de zile, lucrand 6 zile din 7 sau 10-11 zile consecutive, insa salariul nu a avut mari diferente.

Detalii CIM:
- program de lucru 8 ore/zi, 40 ore/saptamana, repartizate inegal in ture succesive, astfel incat sa acopere si zilele de sambata, duminica si sarbatori legale (program 24x7)
- programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului intern / CCM aplicabil
- salariul nu are alte elemente constitutive precum sporuri sau indemnizatii
- orele suplimentare prestate in afara programului normal de lucru sau in zilele in care nu se lucreaza ori in zilele de sarbatori legale se compenseaza cu ore libere platite sau se platesc cu un spor la salariu, conform CCM aplicabil sau L53/2003 - Codul Muncii - republicata
- in conformitate cu Art. 126 lit. b) din L53/2003 republicata, pentru ora prestata de noapte (23-7) se acorda spor 25% din salariul de baza

Am vazut in Codul Muncii ca repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, iar in cazul in care se acorda alte zile, se ofera un spor stabilit prin CCM sau CIM. Continuand, zilele de repaus se pot acorda cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, salariatii beneficiind de dublul compensatiilor conf. Art. 123 (2).

Va multumesc anticipat pentru ajutorul acordat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:11, 30 Iunie 2016
Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Ultima modificare: Joi, 30 Iunie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspuns.

Intrebarea e daca am castig de cauza, nu vreau sa imi dau singur foc la valiza fara a avea niste argumente, motiv pentru care am deschis si subiectul.

Saptamana viitoare voi confrunta angajatorul pentru a mi se explica modul calcularii orelor respective.
Cam greu de spus ce sanse aveti, intrucat situatia exacta o stiti dvs si angajatorul.

Noi va spunem care sunt modalitatile legale de a actiona pentru recuperarea drepturilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore lucrate in week-end oana72 oana72 Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca sunt obligata la plata unui spor pentru orele lucrate sambata, sau duminica ( 8 ore / zi) , in conditiile in care ... (vezi toată discuția)
Plata orelor lucrate noaptea papic papic Buna, as dori sa stiu cum se platesc orele de munca prestate noaptea,daca un angajat lucreaza doar in ture de noapte a cate 12 ore, tot a doua noapte ( adica o ... (vezi toată discuția)
Care este sporul daca lucrezi in tura continua? robertdin robertdin Buna ziua! La mine la serviciu a inceput sa se lucreze 2 zile schimbul 1, 2 zile schimbul 2, doua zile schimbul 3 si doua zile libere. Pentru asta primim ... (vezi toată discuția)