avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Activitate ccip

Activitate ccip

Răspuns la discuția Retinere la sursa sau nu ?
Multumesc.
Totusi, nu este dubla impunere in situatia in care pfa-ul plateste o suma de 16% pe estimativa, platitorul de venit retine 10%, ulterior urmand se se faca rectificativa ?
Buna ziua, am avut colaboratori (pfa-uri) cu contracte de comisionare/mandat comercial(sau nu, avocatii acuma incearca sa le cadreze)...ideea este ca in urma controlului de la finante au dispus impunerea cu 10% + majorari, intarzieri de neplata.

In contract este specificat foarte clar, ca toate impozitele si le suporta pfa-ul, si nu eu platitorul de venit.

Intrebari :
- se aplica in cazul pfa-urilor aceasta retinere la sursa sau doar in cazul pf-urilor ? PFA-urile au contabilitate simpla si fac plati conform legii. Au CUI, unele platesc TVA, altele nu...acelasi contract il am si in cazul srl-urilor?

- in cazul in care se aplica si totusi nu am retinut, in consecinta nu am platit, dar pfa-urile au facut-o (platind 16%, conform declaratiei lor), cum poate fi interpretata legea ? Mai trebuie sa platesc cei 10%, sau doar penalitati de intarziere ? Sau doar amenda contraventionala ?

Multumesc mult !

Răspuns la discuția Evaziune fiscala?
Am schimbat contabila, si a recunoscut ca a gresit inregistrarea fata de cei de la finante + alte multe erori facute. Colaborarea cu ea s-a facut prin intermediul firmei ei personale, deci nu a fost contabil angajat. In ceea ce priveste expertul contabil - ea este...si "expert" contabil.

Banii scosi din firma au stat intr-un cont personal, nu i-am folosit. I-am scos doar pentru ca erau la momentul respectiv prea multi bani in firma si cumva a fost o decizie de preventie...in perioada respectiva am facut multe investii care in 2009 s-au dovedit a fi o povara f mare...si i-am pierdut. In schimb am folosit aceeasi bani in 2010 pt a relansa activitatea firmei.
Răspuns la discuția Evaziune fiscala?
Finantele sunt in control. Inca nu au finalizat controlul, dar au spus ca intentioneaza sa faca plangere penala.
Buna, am o intrebare si as avea nevoie de un raspuns si o indrumare/recomandare - casa de avocatura.

- In anul 2008, am ridicat din firma 210.000RON. Pe op s-a trecut dividente, dar acestea erau deja ridicate din firma, in consecinta nu mai aveam dreptul de a ridica altele. Contabila a inregistrat aceste dividente prin contul de dividente, ulterior facand unele modificari, dar istoria ramanand. La sfarsitul lui 2008, as fi putut ridica aceste dividente, firma inregistrand profit, deci oarecum am ridicat dividente in avans.

Nu s-au platit nici un fel de impozite pe acei bani.
La un control de fond s-a descoperit aceasta eroare si in timpul controlului am returnat banii in firma (2010).

Din cate inteleg se doreste sa se mearga pe legea 31 soc comerciale:

Art. 272^1

Se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 8 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care:
1. ...
2. incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite, in lipsa de situatie financiara sau contrarii celor rezultate din aceasta.

Nu a existat nici cea mai mica intentie de a frauda sistemul, in 2008 firma platind taxe peste 1mil Euro, deci o suma de aprox 10.000Euro la momentul respectiv nu ar fi reprezentat nici o problema.

Care este solutia ? Exista una prin care s-ar putea evita o amenda penala sau chiar inchisoarea ? Ati putea sa imi recomandati o casa de avocatura/avocat care are experiente in problematica aceasta ?

Multumesc.