avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Retinere la sursa sau nu ?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Retinere la sursa sau nu ?

Buna ziua, am avut colaboratori (pfa-uri) cu contracte de comisionare/mandat comercial(sau nu, avocatii acuma incearca sa le cadreze)...ideea este ca in urma controlului de la finante au dispus impunerea cu 10% + majorari, intarzieri de neplata.

In contract este specificat foarte clar, ca toate impozitele si le suporta pfa-ul, si nu eu platitorul de venit.

Intrebari :
- se aplica in cazul pfa-urilor aceasta retinere la sursa sau doar in cazul pf-urilor ? PFA-urile au contabilitate simpla si fac plati conform legii. Au CUI, unele platesc TVA, altele nu...acelasi contract il am si in cazul srl-urilor?

- in cazul in care se aplica si totusi nu am retinut, in consecinta nu am platit, dar pfa-urile au facut-o (platind 16%, conform declaratiei lor), cum poate fi interpretata legea ? Mai trebuie sa platesc cei 10%, sau doar penalitati de intarziere ? Sau doar amenda contraventionala ?

Multumesc mult !

Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 13:00, 31 Mai 2011
stopajul la sursa se aplica numai pentru impozitul pe venit, iar srl-urile sunt platitoare de impozit pe profit, deci nu vorbim despre acelasi lucru.
dvs. trebuia sa retineti si sa virati cota de 10% din venitul platit pana pe data de 25 a lunii urmatoare.
trebuie sa platiti cei 10% si dobanzi si penalitati, ira PFA-ul depune o rectificativa a decl. 200, pentru a-si diminua astfel impozitul final de plata.
Multumesc.
Totusi, nu este dubla impunere in situatia in care pfa-ul plateste o suma de 16% pe estimativa, platitorul de venit retine 10%, ulterior urmand se se faca rectificativa ?
nu, nu este dubla impunere intrucat codul fiscal din romania se bazeaza pe sistem declarativ, iar daca PFA-ul respectiv a declarat un venit, fara sa tina cont de cota ce trebuia retinuta de catre dvs., nu e problema fiscului.
In primul rand trebuie retinut ca nu conteaza ce se specifica in contract daca contravine legii. Se poate specifica si ca toate taxele sa fie platite de mama lui Stefan cel Mare, prevederea e nula, legea spune clar cine si ce obligatii de plata are.

Iar codul fiscal Art 52 spune foarte clar:

ART. 52
Reţinerea la sursă a impozitului reprezentând plăţi anticipate pentru unele venituri din activităţi independente.
(1) Plătitorii următoarelor venituri au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, din veniturile plătite:
...
c) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;


Deci e evident ca ar fi trebuit sa retineti si sa virati cota de 10% din venitul platit.
Ultima modificare: Marți, 31 Mai 2011
grandanat, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa-masura 141 MARIA_O MARIA_O In cazul PFA-urilor deschise pentru masura 141 care sunt registrele si documentele ce trebuie completate? In ceea ce priveste arenda pentru terenurile ... (vezi toată discuția)
Pfa- retinere impozit la sursa pentru intermediere? teodor-andrei teodor-andrei Buna seara, Incerc sa gasesc raspunsul la urmatoarea intrebare, pana acum am primit trei raspunsuri diferite (da, nu si mai intreaba :) ). Voi incerca sa ... (vezi toată discuția)
Rugaminte pfa danyda8 danyda8 Buna ziua, Va rog daca ma puteti ajuta cu urmatoarea problema, firma unde lucrez ne desface contractul de munca si ne obliga sa ne facem pfa cod 4619 ( ... (vezi toată discuția)