avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Activitate Cristian Raduta - Birou de Mediator

Activitate Cristian Raduta - Birou de Mediator

Răspuns la discuția Divort pe cale amiabila
Puteti tranzactiona divortul si la mediator. Adica puteti sa va intalegeti pe toate aspectele divortului la mediator, iar cu acordul de mediere obtinut mergeti in instanta. Instanta v-a da o hotarare care sa consfinteasca acordul. Hotararea se va da in camera de consiliu. Mediatorul poate sa fie si din Bucuresti si din Calarasi sau de oriunde altundeva.
Cu acordul sau imputernicire( notariala si speciala) de la celalalt sot, custode. Din pacate nu puteti iesi din tara fara acordul lui. Puteti cere custodia, pentru aceasta trebuie sa discutati cu un avocat, dar dureaza.
Durata suspendarii dureaza pana la perimare sau pana la indeplinirea sarcinilor puse in vedere. Dupa care, cel putin pe vechiul cod, se percepe o taza de 1/2 din valoarea taxei de timbru si se repune pe rol. Mai bine faceti recurs.
Somatia de plata nu este o procedura civila? Intradevar prevederea va intra in vigoare la 01.08.2013, insa pana atunci ramane la latitudinea judecatorului daca trimite sau nu la mediere, adica nu este obligatorie informarea, se pare ca in cazul dumneavoastra judecatorul a considerat ca este necesara.
Conform legii 192 din 2006:
1. Alineatului (1) al art. 2 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„Art.2 – (1) Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege.
(11) Dovada participării la şedinţa de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Dacă una dintre părţi refuză în scris participarea la şedinţa de informare, nu răspunde invitaţiei prevăzute la art. 43 alin (1) ori nu se prezintă la data fixată pentru şedinţa de informare, se întocmeşte un proces-verbal, care se depune la dosarul instanţei.
(12) Instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecată, sau după declanşarea procesului până la termenul dat de instanţă în acest scop, pentru litigiile în materiile prevăzute de art.601 lit. a) – f).

Deci conform legii toate procesele in materie civila inclusiv somatia de plata.

Conform Og 4 din 2013 aceste prevederi intra in vigoare la 01.08.2013, pana atunci insa noul cod civil lasa la latitudinea judecatorului daca face sau nu trimitere la mediere. Mai mult se poate aplica si o amenta de la 100 la 1000 lei in cazul refuzului de participare.

Cat despre taxa de timbru si timbru daca nu o depuneti in original la tremenul specificat in comunicare, sau in cazul in care ati depus actiunea pe vechea procedura, pana la primul termen, instanta se va dezinvesti, pe noul cod sau va anula actiunea pe vechiul cod.

Cat despre sedinta de informare e gratuita.
Răspuns la discuția recuperare bani imprumatati
Sa va adresati instantei de judecata. Dar daca aveti doar un singur martor, drumul va fi lung si anevoios.
Răspuns la discuția Dezmembrare teren
Treaba se intregeste la instanta.
De ce este nevoie de o expertiza tehnica daca partile s-au intales, de ce trebuie dovedit ceva ce nu se vrea?
Credeam ca discutam argumentat dar se pare ca dumneavoastra, doar vreti sa va expuneti superioritatea doctrinei juridice, pai credeam ca ati intales ca e vorba de vointa legala si morala a partilor.
Daca imaginatia va joaca feste, nu poate sa joace feste in mintea tuturor partilor, iar daca este asa, partile isi asuma acest aspect.

Ca sa nu mai lungim vorba cva supun atentiei un post asemanator: www.avocatnet.ro/content/for...
Răspuns la discuția Dezmembrare teren
Nu ma supar pe dumneavoastra, de loc. Imi pare bine ca imi dati ocazia sa lamuresc unele lucruri. Bineintales ca studiile juridice ajuta pe oricine in viata de zi cu zi si adevarat este ca ar ajuta mult un mediator, insa acestea nu sunt o conditie, mediatorul poate angaja avocati, consilieri, poate face parteneriate cu traducatori, notari etc, pentru rezolvarea problemelor juridice, sau de alta natura din speta. Ce conteaza este produsul finit, si daca produsul finit, corect intocmit, este mai ieftin decat in alta parte, atunci treaba este mai mult decat rezolvata.

Dezlipirea ce este, dar nu din punc de vedere juridic, caci asa cum am zis in mediere nu se gandeste juridic, dezlipirea ce este daca nu o imparteala. Cine decide in primul rand cu privire la dezlipire? Pai cine daca nu proprietarii.

Ok dupa ce intalegerea are loc si lucrul este impartit, partile pot merge in instanta si pot obtine numar cadastral in baza hotararii emisa in instanta.

Un exemplu in acest sens este urmatoarea speta:

\" Eu am avut de impartit o casa, care a fost construita de mine pe un teren detinut in cota parte cu o alta persoana, m-am intales cu persoana cum impartim casa si cand am ajuns, in cadrul altei proceduri, ghiciti ce nii s-a spus, ca nu se poate sa impartim cum vrem noi, de parca partea cealalta nu are dreptul sa renunte la un drept. Nu domnule este in autorizatia de constructie deci trebuie sa impartiti casa dupa cota parte ca asa prevede legea si altfel nu se poate.\"

Acum sa-mi spuneti dumneavoastra de ce mediatorul ar trebui sa dea numere cadastrale?

Cat despre exemplul dat, a fost solutionat la mediator si ulterior in instanta.

aa sa nu uit mediatorul poate si trebuie sa faca numai exact ce vor partile.


Nu eu fac imparteala, imparteala o fac partile, si da, o pot face din imaginatie este bunul lor.
Judecati dumneavostra, noi nu facem asta.
Cat despre studile mele cred ca sunt suficiente.

Răspuns la discuția Dezmembrare teren
Nu contest ce spuneti dumneavoastra si nu am contestat. Ce vreau eu sa arat, este ca se poate si altfel, si nu implica neaparat costuri mai ridicate. Partile in functie de acest aspect vor alege unde se duc si ce fac. Da, si corect, de preferat sa existe un conflict dar nu e o conditie.Cat despre daca partile vor apela la notar sau la instanta dupa acord, ramane de vazut, nu este obligatoriu sa se prezinte la un notar chiar daca este amiabil. Nu cred ca e corect spus ca e vorba de o inducere in eroare, ca nu este asa, intaleg ca nu va convine interventia mea dar asta este realitatea.
Răspuns la discuția Dezmembrare teren
(4) În cazul în care conflictul mediat vizează ]transferul dreptului de proprietate privind bunurile imobile, precum şi al altor drepturi reale, partaje şi cauze succesorale, sub sancţiunea nulităţii absolute, acordul de mediere redactat de către mediator va fi prezentat notarului public sau instanţei de judecată, pentru ca acestea, având la bază acordul de mediere, să verifice condiţiile de fond şi de formă prin procedurile prevăzute de lege şi să emită un act autentic sau o hotărâre judecătorească, după caz, cu respectarea procedurilor legale. Acordurile de mediere vor fi verificate cu privire la îndeplinirea condiţiilor de fond şi de formă, notarul public sau instanţa de judecată, după caz, putându-le aduce modificările şi completările corespunzătoare cu acordul părţilor.

Art. 59. - (1) Părţile pot solicita notarului public autentificarea, în condiţiile legii şi cu respectarea procedurilor legale, a înţelegerii lor.
(2) Părţile acordului de mediere se pot înfăţişa la instanţa judecătorească pentru a cere, îndeplinind procedurile legale, să se dea o hotărâre care să consfinţească înţelegerea lor. Competenţa aparţine fie judecătoriei în a cărei circumscripţie îşi are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, sediul oricare dintre părţi, fie judecătoriei în a cărei circumscripţie se află
locul unde a fost încheiat acordul de mediere. Hotărârea prin care instanţa încuviinţează înţelegerea părţilor se dă în camera de consiliu şi constituie titlu executoriu în condiţiile legii. Dispoziţiile art. 438-441 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător.

Dupa cum puteti vedea orice fel de transfer de drepturi reale se poate face la mediator, cu respectarea conditiilor de prezentare a acordului la notar sau la instanta, pentru autentificare sau emiterea unei hotarari, notarul sau instanta putandu-le modifica doar cu acordul partilor.
Mai mult, de rezolvarea corecta a problemei din punct de vedere juritic se ocupa notarul sau instanta, mediatorul rezolva o cu totul alta parte din aceasta procedura.
Nu a zis nimeni ca mediatorul poate da numere cadastrale, dar nici nu are nevoie de ele pentru a intocmi corect acordul.
Cat despre bani, ce vreti sa va spun, cred ca pretul este incomparabil mai mic decat in celelalte proceduri.
Daca din punct de vedere juridic partajul si dezmembrarea sunt doua proceduri diferite, si nu neg asta, din punctul de vedere al medierii, tot o imparteala este, si cred ca nici dumneavoastra nu puteti nega acest aspect.
Ca sa ne lamurim noi nu gandim juridic. #-oTocmai de acea sunt profesii diferite.
Pai, sa va explic, de ce credeti ca mediatorul ar acea nevoie de o schita, ca sa imparta un bun, cind partile declara si toate sunt de acord ca declaratia este corecta, credeti ca partile au interesul sa-si saboteze acordul?
Ce face schita, intareste declaratile partilor, corect? Cat despre intabulare, da se poate face o schita cadastrala conforma cu vointa partilor si nu una de dezmemvrare care presupune costuri mai mari.
De ce credeti ca alti pot decide mai bine in baza unor hartii cu privire la imparteala decat partile insele.