puteti cere decaderea din drepturile parintesti. dar pt asta va trebui sa demonstrati faptul ca riscurile la care este supus copilul in prezenta lui sunt majore.
plata trebuie facuta din 2010, este adevarat, de la momentul introducerii actiunii, insa pana in februarie 2010 suma va fi procent din salariul minim pe economie (daca tatal nu era angajat), iar incepand cu luna februarie 2011 suma care a fost fixata prin hotararea judecatoreasca. pana la momentul la care va ajunge cu platile la zi, tatalui i se va retine 1/2 din salariu, asta in cazul in care nu mai exista si alte popriri pe venitul sau. nu sunt o persoana autorizata, dar am trecut prin exact aceeasi situatie.
buna ziua,
as dori sa ma ajutati cu o informatie. am un copil minor si sunt despartita de tatal copilului, acesta platindu-i pensie alimentara. pensia i se retine direct din salariu, in urma popririi dispuse de judecatorie. in prezent tatal are nevoie, pentru o perioada de cateva luni, de salariul intreg pe fluturasul de salariu, iar eu as dori sa-l ajut in acest sens, fara a renunta insa definitiv la poprire, ci doar pe o perioada de aprox 6 luni. este posibila sistarea popririi pensiei alimentare pentru o perioada determinata? daca da, care este procedura de urmat? va multumesc.
buna ziua
sora mea se confrunta cu o problema destul de complicata si as dori daca puteti sa ne ajutati cu niste informatii. este casatorita cu un barbat care nu poate avea copii si are un copil cu un alt barbat. fiind casatorita la momentul nasterii, copilul a fost recunoscut automat de catre sot. acum ea doreste sa divorteze intrucat intre cei doi soti au aparut probleme grave ce nu mai pot fi solutionate. ideea este ca ea doreste ca sotul sa nu aiba niciun drept asupra copilului dupa divort, si din acest motiv doreste sa rezolve problema legata de paternitate inainte de a intenta divortul.
intrebarea este daca poate deschide un proces de tagada a paternitatii atata timp cat este inca casatorita cu actualul sot, care in cate este si tatal copilului si daca poate face acest lucru fara a avea si acordul acestuia, intrucat el nu doreste sa renunte la copil.
mentionez ca tatal biologic nu are nicio implicare in viata copilului si totul a fost un aranjament intre cei 3 , mama, tata biologic si sotul mamei, pt ca familia sa poata avea un copil.
va multumesc.
Nu voia sa faca cerere din comoditate. Iar eu am vrut sa fiu corecta. Va multumesc pentru raspunsuri.
Buna ziua,
as dori sa ma ajutati cu niste raspunsuri.
Tatal copilului meu, de care m-am despartit in urma cu 3 ani, a fost obligat la plata unei sume lunare pentru pensie alimentara. Incepand din anul 2010, fiind bugetar, veniturile sale salariale au fost reduse cu 25%. La acel moment, am cazut la intelegere ca eu sa-i returnez o parte din bani lunar (pensia i se oprea automat din salariu) astfel incat sa fie respectat procentul stabilit de instanta, dar aplicat la noul venit. Timp de 1 an i-am returnat lunar bani. In prezent el si-a refacut viata si s-a hotarat sa solicite in instanta reducerea pensiei alimentare conform venitului actual. Totodata solicita recuperarea pe cale legala a diferentelor platite de la reducerea salariului sau si pana in prezent.
Mentionez ca eu i-am dat acei bani in mana, cand venea sa-si viziteze copilul, fara sa am o dovada scrisa in sensul acesta. Iar el acum nu mai recunoaste acest fapt.
Intrebarea mea este daca poate recupera legal acesti bani, atata timp cat in toata aceasta perioada lui i s-a oprit suma stabilita de instanta, si daca da, prin ce modalitate se va face recuperarea, avand in vedere ca este vorba de o suma desul de mare.
va multumesc.