avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Activitate Adriana Tugui

Activitate Adriana Tugui

Bunul dobandit prin donatie este un bun propriu. Daca contractul nu prevede vre-un drept in favoarea sotului, apartamentul nu va intra la masa partajabila in caz de divort. In cazul in care impreuna cu sotul ati facut imbunatatiri la acest apartament, sotul are un drept de creanta asupra acestor imbunatatiri.
Răspuns la discuția Sotul coproprietar poate vinde?
Varianta mai rapida si mai putin costisitoare: Sora impreuna cu sotul ei va pot instraina dvs cota de 1/2 din casa, iar pe cealalta cota de 1/2 ramane ea proprietara alaturi de sotul ei.
Cealalta varianta teoretica este calea instantei, care presupune costuri mai mari si timp mai lung pana la solutionare, Nu ati spus daca parintii mai sunt sau nu in viata si daca contractul de vanzare avea sau nu anumite clauze. In functie de aceste aspecte se poate evalua daca daca si in ce conditii puteti deschide o actiune in instanta.
Răspuns la discuția Proces pretentii
Stimate coleg @e4c5, sunt sigura ca daca ati auzit de cele doua, stiti prea bine ca ele se pun in executare respectand o anumita procedura. Voi intra in detalii asupra acesteia la solicitarea utilizatorului daca e cazul.
Depinde daca exista Contract colectiv de munca la nivel de unitate, ramura... care sa prevada plata de sume compensantorii la disponibilizarea salariantilor din motive neimputabile lor, sau mai exista situatia unor concedieri colective prevazute de OUG 36/2013, daca va incadrati in prevederile ei
Cand vorbim de un bun propriu, dobandit prin succesiune de la parinti, chiar daca aceasta dobandire a avut loc in timpul casatoriei, bunul nu este supus partajului intre soti.
In cazul in care s-au efectuat imbunatariri la acest bun, de catre soti in timpul casatoriei, sotul neproprietar poate solicita un drept de creanta privind cota lui din imbunatatirile aduse
Noul cod civil Art. 613

Distanţa minimă pentru arbori

(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.

(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.

(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.

pentru pomi fructiferi, inclusiv nuci si castani comestibili, sunt incidente dispozitiile Legii pomiculturii, legea nr. 348/2003, republicata 2008

Art. 9

(1) Infiintarea plantatiilor de pomi, arbusti fructiferi si capsuni se face in zone consacrate, alegerea speciilor si soiurilor este optiunea libera a oricarui proprietar sau detinator de teren, la recomandarea specialistilor autorizati in acest scop, conform prevederilor legale.
(2) Plantarea pomilor fructiferi din categoria pomi razleti in gradini si curti, precum si in terenurile din extravilan se face respectandu-se distantele fata de limita proprietatii vecinilor, astfel:
a) la 2 m de razor sau gard, pomi cu talie mica;
b) la cel putin 3 m de razor sau gard, pomi cu talie mare.
Răspuns la discuția Proces pretentii
Inteleg ca fosta sotie nu are venituri si bunuri in tara, dar poate are in strainatate acolo unde e plecata. Daca e plecata intr-un stat menbru UE ati putea apela la procedura de executare europeana
Ce legatura au abaterile cu schimbarea postului? Invocarile cu sanctiunea nu sunt reale, poate dictate de anumite interese.
Cand inceteaza contractul de munca (mai ales ca dvs solicitati) ei nu au nici o obligatie de a mai incheia in alta zi un alt CIM pe noul post propus, deci nu aveti garantii.
Se poate face un act aditional la CIM si cu acordul dvs se poate schimba si postul si salarizarea
Codul Muncii Art. 41. [modificarea contractului de muncă]
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.
Daca singurul criteriu pentru alegerea custodiei unice este plecarea periodica din tara a copilului insotit doar de unul din parinti, aceasta nu se justifica.
Parintii pot introduce in cererea adresata instantei sau la notaraiat (depinde de procedura pe care o aleg) o intelegere foarte clara si exacta pe acest aspect, in functie de vointa si acordul lor in aceasta problema.
Chiar daca este dizolvata societatea, ea intra in procedura de lichidare si va puteti inscrie la masa credala. Teoretic creantele reprezentand venituri salariale se vor plati cu prioritate