avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Distanta minima fata de limita proprietatii la care ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Distanta minima fata de limita proprietatii la care este permisa plantarea pomilor

Va rog sa-mi spuneti care este distanta minima fata de limita proprietatii la care este permisa plantarea pomilor si care este baza legala.
Doresc sa stiu acest lucru deoarece am un vecin care are salcami chiar langa gardul dintre proprietati.

Multumesc
Distanta minima pentru arbori
(1) in lipsa unor dispozitii cuprinse in lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie saditi la o distanta de cel putin 2 metri de linia de hotar, cu exceptia acelora mai mici de 2 metri, a plantatiilor sŸi a gardurilor vii.
Acesta este noul cod civil.
Totusi... presupun pomii au fost plantati cu ani in urma si e discutabila aplicabilitatea normei de mai sus. Va deranjeaza cu ceva sau aveti nevoie de un motiv de cearta cu vecinul ?
Ultima modificare: Duminică, 23 Iunie 2013
Bojan I.M., Mediator
Predecesorul meu, ce va raspuns bine,,,"probabil cautati un motiv de litigiu cu vecinul.!!!"
Noul cod civil Art. 613

Distanţa minimă pentru arbori

(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.

(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.

(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.

pentru pomi fructiferi, inclusiv nuci si castani comestibili, sunt incidente dispozitiile Legii pomiculturii, legea nr. 348/2003, republicata 2008

Art. 9

(1) Infiintarea plantatiilor de pomi, arbusti fructiferi si capsuni se face in zone consacrate, alegerea speciilor si soiurilor este optiunea libera a oricarui proprietar sau detinator de teren, la recomandarea specialistilor autorizati in acest scop, conform prevederilor legale.
(2) Plantarea pomilor fructiferi din categoria pomi razleti in gradini si curti, precum si in terenurile din extravilan se face respectandu-se distantele fata de limita proprietatii vecinilor, astfel:
a) la 2 m de razor sau gard, pomi cu talie mica;
b) la cel putin 3 m de razor sau gard, pomi cu talie mare.
Chiar nu caut motiv de cearta (avem relatii de buna vecinatate), insa, din cauza taliei acestor salcami, pomii mei fructiferi din gradina sunt striviti efectiv chiar la 3-4 m. Vacinul refuza sa-i taie macar pe cei mai apropiati de 2 m. Dar asta este ....
Multumesc mult pt raspunsuri.
Plantati si dvs nuci!:dance3:

Alte discuții în legătură

Exista vreo lege sa nu imi permita sa pun copacul la mai putin de 1m de gard cu vecinu ? cozsmin2 cozsmin2 Buna ziua , Am la tara o casa veche , unde am cativa copaci fix langa gardul cu un vecin . Am discutat cu el care dorea sa ma convinga sa tai copacii aceia ... (vezi toată discuția)
Vecinătăți Lupescu.nicolae@Yahoo. COM Lupescu.nicolae@Yahoo. COM Un pom fructifer,măr ,păr, la ce distanță de răzor (gard ) spune legea ,că trebuie plantat? Mulțumesc. (vezi toată discuția)
Divergențe cu vecinul din cauza pomilor fructiferi. nadiairina2000 nadiairina2000 Bună seara. Deranjez cu o intrebare ...vecinul meu a plantat la 40 cm de gardul meu pomi fructiferi. Am avut 2 discuții cu el si i-am atras atenția că ... (vezi toată discuția)