avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Activitate marturie

Activitate marturie

Cum sa scap de apa poluata care este dirijată către proprietatea mea din drumul național și dintr-o stație de carburanți?

De fiecare data când plouă ori când se topește zăpada, tone de apă poluată de pe drumul național și de pe platforma unei stații de carburanți sunt dirijate către proprietatea mea. Situația durează de mai bine de 20 de ani, însă acum doresc sa construiesc o locuință pe acel teren și nu mai pot tolera asa ceva.

Pe scurt situația este următoarea:

1. Proprietarul unei stații de carburanți când a amenajat accesul la drumul național a acoperit șanțul paralel cu drumul și l-a dirijat la un capăt către proprietatea mea. Astfel, de pe o distanta de aproximativ 700m, apa scursa în santul drumului național ajunge în proprietatea mea, aflata pe un fond inferior.

De asemenea, apa provenita din precipitații de pe platforma asfaltata a stației de carburanți este dirijata printr-o mica panta către marginea proprietății stației și ajunge tot pe proprietatea mea.

La suprafața apei se pot observa pelicule de produse petroliere care dovedesc fără echivoc ca apa este poluata.

Daca apa ar fi fost nepoluata s-ar fi aplicat art 604 din L. 287/2009 - " Regulile privind curgerea firească a apelor: Proprietarul fondului inferior nu poate împiedica în niciun fel curgerea firească a apelor provenite de pe fondul superior. Dacă această curgere cauzează prejudicii fondului inferior, proprietarul acestuia poate cere autorizarea justiției spre a face pe fondul său lucrările necesare schimbării direcției apelor, suportând toate cheltuielile ocazionate. La rândul său, proprietarul fondului superior este obligat să nu efectueze nicio lucrare de natură să agraveze situația fondului inferior."

Ori aici nu mai vorbim numai despre apa de ploaie în starea ei naturala ci pe de o parte despre dirijare a unei mari cantități de apa către proprietatea mea iar pe de alta parte aceasta apa este poluata cu fel de fel de produse petroliere, uleiuri etc.


In condițiile în care proprietarul stației de carburanți nu recunoaște ca apa este poluata, nici ca a influențat în vreun fel scurgerea naturala apei provenite din precipitații, trebuie sa găsesc o cale pentru a stopa poluarea proprietății mele. Proprietarul stației imi cere sa fac eu un șanț prin care sa direcționez apa mai departe în șanțul drumului național.

Ori daca el (1.) nu ar fi astupat & redirijat șanțul drumului național și (2.) daca ar fi amplasat rigole de scurgere la marginea platformei care sa dirijeze apa într-un separator de hidrocarburi, iar ulterior în șanțul drumului național, toate aceste probleme nu ar fi existat.

De ce trebuie sa suport eu consecințele și pana când ?

Ce ma sfătuiți sa fac?

Sa chem în instanta CNAIR-ul (Drumurile Naționale) sau sa încerc mai întâi o Mediere cu CNAIR ?

Sa chem în instanta proprietarul stației de carburanți ?

Sau sa chem în instanta ambele entități ?

Care ar fi formularea juridica corecta a solicitării mele în instanta ?

Sunt șanse sa obțin daune materiale ?

Mulțumesc pentru răspuns.
Buna ziua,

Am hotarat impreuna cu un prieten din strainatate, sa realizam un solar mare de flori & legume in Romania, sa contribuim si sa impartim banii in procentaj 40% eu , 60% el.

Nu am inființat o firma si nici nu am semnat vreun contract cu el, urmand sa ne ocupăm de asta ulterior....

Asadar, prietenul mi-a trimis 15.000 euro cu care am cumparat o mare parte din materiale necesare pentru realizarea solarului, iar diferența de aproximativ 40% am suportat-o eu.

Numai ca, acum cand am terminat de realizat solarul, prietenul s-a razgandit.

Nu doreste sa mai rămână in acest proiect si imi cere sa consider cei 15.000 euro ca fiind un imprumut pe care ar trebui sa-i rambursez anii urmatori, fara dobanda.

Am plecat la drum cu ideea de a investi si a ne asuma împreună câștigurile și pierderile din acest proiect, iar acum eu rămân cu proiectul (viabil sau poate nu) in timp ce prietenul cere toți banii inapoi.

Imi cere sa-i trimit pe mail o recunoaștere a împrumutului... deși termenul "imprumut" a aparut în discuție la propunerea lui, doar după realizarea proiectului.

Daca așa doreste el, mă voi stradui să-i returnez banii desigur, însa concret nu știu cand voi putea face acest lucru.

Cum stau lucrurile din punct de vedere juridic ? Ce părere aveți ?

Mulțumesc.
Asa cum am promis, revin cu detalii.

Ieri s-a încheiat procesul in Apel la Tribunalul Neamt, astfel:

Tip solutie: Schimbat total

Solutia pe scurt:
Admite apelul declarat de petentul A. I. împotriva sentinţei civile nr. 1....... din data de ....03.2018, pronunţată de Judecătoria Piatra-Neamţ în dosarul nr. ................./279/2017. Schimbă în totalitate sentinţa apelată, în sensul următor: Admite plângerea contravenţională formulată de petentul A. I. împotriva procesului-verbal de contravenţie seria PNTX nr. 1....., încheiat de intimatul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ.
Anulează procesul-verbal contestat şi exonerează petentul de executarea sancţiunilor contravenţionale aplicate. Definitivă. Pronunţată la data de 13.05.2019 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei. Preşedinte, Judecător, Document: Hotarâre ..../2019 13.05.2019


PS. Nu am avut avocat nici la judecarea cauzei pe Fond unde am fost prezent si am pierdut, nici in Apel, unde am cerut judecarea cauzei in lipsa si am câștigat.

Buna dimineata,

Am fost detectat de aparatul radar circuland cu 101 km/ora intr-o localitate, apoi am fost oprit de alt echipaj de politie intr-o alta localitate si mi s-a comunicat fapta, s-a intocmit un PV, am primit amenda de 1300 lei + s-a retinut permisul pentru 90 de zile.

Doresc sa fac contestatie in termen de 15 zile pentru anularea PV-ului. Examinând legalitatea procesului-verbal de contravenţie, consider ca acesta nu a fost intocmit cu respectarea dispozitiilor legale prevazute sub sanctiunea nulitatii absolute de art. 17 din O.G/ nr.2/2001, respectiv in ce priveste mentionarea corecta a momentului comiterii contraventiei.

In cuprinsul procesului verbal s-a consemnat in mod eronat ora incheierii lui. Procesul verbal a fost incheiat , la ora 17:45, iar fapta a fost savarsita 51 de minute mai tarziu, la ora 18:36. Un proces verbal poate fi incheiat in momentul savarsirii faptei sau imediat dupa, nicidecum inaintea momentului savarsirii faptei.

Intrebari:

1.) Data fiind anterioritatea incheierii PV-ului, pot invocat nulitatea absoluta in Instanta ?

2.) Mai pot invoca in instanta suspendarea permisului in baza marjei de eroare +- 3% a aparatelor radar ?

Conform art 3.1.1. din NML (Norma de Metrologie Legală) 021-05 prevede că pentru măsurarea vitezei, în condiţii normale de trafic, pentru cinemometrele care funcţionează numai în regim staţionar, eroarea maximă tolerată este de ± 3 km/h, pentru viteze de până la 100 km/h, şi ± 3 % din valoarea măsurată, pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h;

Conform marjei de eroare nu af fi curculat cu mai mult de 98 km/h. Consecintele acceptarii marjei de eroare: permisul nu ar mai fi suspendat iar amenda ar fi micsorata.

3.) Pot invoca ca PV-ul a fost incheiat de alt agent constatator decat cel aflat in fata apartului radar ?

Ordonanţa 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor prevede că agentul care constată contravenţia se numeşte agent constatator. Agentul constatator este şi cel care aplică sancţiunea, altfel procesul-verbal este lovit de nulitate absolută. Deci, dacă un agent constată contravenţia, dar procesul verbal este întocmit de un alt agent (situaţia în care transmite celuilalt viteza prin staţia radio), instanţa va anula şi amenda şi punctele. In fapt, procesul a fost incheiat la Roznov iar fapta ar fi fost savarsita la Costisa

Multumesc.

Nota: Exista pe forum discutii legate de contestarea unor procese verbale de contraventie intrucat datele erau gresite, insa nu am gasit discutii legate de anterioritatea orei incheierii unui PV. - motiv pentru care am deschis acest topic.
In stadiul actual al discutiilor, inclin sa cred ca scopul NU scuza mijloacele cand vine vorba de respectarea legii. Singurul interes al meu, este aflarea adevarului si implicit aplicarea legii daca se vor depune declaratii de dare/luare de mita.

Voi face o silicitarea la DNA sa vedem si parerea unui procuror.

Cat priveste dubla mea cetatenie, belgiana si romana, ma intreb daca nu ar fi mai oportun pentru siguranta mea, sa ofer recompensa aflandu-ma in Belgia....prin transfer de bani.

Demersul nu il indrept impotriva unui partid/candidat anume. Vreau sa aflu pe toti care au dat mita cu riscul sa mi-i pun pe toti in cap.

Cu stima, astept si alte pareri.
Va multumesc pentru opinia si analiza dumneavostra.
Buna ziua,

Este ilegal sa ofer / promit o recompense celor care denunta fapte ilegale ?

In fapt: Exista suspiciuni de fraudare a alegerilor prin oferirea de mita electorala unor persoane sarace.

Scop: In vederea descoperirii adevarului, ar fi ilegal un demers promovat pe facebook de exemplu .... prin care cei care au primit mita sunt invitati sa denunte mituitorul iar in schimbul denuntului depus la politie, sa primeasca o recompensa de la persoana care a initiat demersul de aflare a adevarului ?

Nimeni nu va denunta asemenea fapte in mod gratuit, cu atat mai mult cu cat le este teama de repercusiuni.

Cunoasteti un temei legal care interzice oferirea unei recompense in asemenea situatie ?

Multumesc.

Detin un teren extravilan cu o deschidere de 185m la marginea DN2, invecinat cu o statie de carburanti. Indentionez sa dezvolt o mica afacere pe acel teren , motiv pentru care de cativa ani am demarat un PUZ (plan urbanistic zonal pentru includere in intravilan). Cel mai dificil aviz care trebuie obtinut este avizul de la drumuri pentru accesul in drumul national.

Voi fi invitat saptamana viitoare la Directia de drumuri si poduri regionala intrucat va trebui sa imi exprim acordul/dezacordul asupra :

1. extinderii benzilor de decelerare/accelerare a unui acces existent in DN2 a unei pompe de carburanti vecine, precum si a

2. proiectarii unui drum colector de-a lungul proprietatii mele, spre sud , catre proprietarii vecini.

Benzile de decelerare/accelerare vor fi realizate de propritarul statiei de carburanti iar realizarea drumului colector mi-ar reveni mie. Doar banda de decelerare trece prin fata proprietatii mele.

Statia va avea acces direct din banda de decelerare iar eu voi avea acces din drumul colector, a carui racordare va fi proiectata la 15m inainte de accesul in statia de carburanti, din aceeasi banda de decelerare.

Drumul colector cu doua benzi (inclusiv raza de racordare la banda de decelerare) va ocupa aproximativ 1800mp din proprietatea mea.

Conform conditiilor impuse tuturor de Directia de drumuri si poduri, va trebui sa le dau o declaratie notariala prin care voi permite neconditionat accesul vecinilor pe acel drum colector citez din declaratia tip:

"că suntem de acord şi consimţim să constituim în favoarea proprietarilor tuturor terenurilor situate de o parte şi de alta a terenului mai sus menţionat un drept de servitute de trecere la DN...... pe o adâncime de ...…metri liniari spre interiorul proprietăţii noastre, precum că permitem necondiţionat executarea şi utilizarea unui drumul colector precum şi racordările acestuia la DN…... în condiţiile prevăzute în Planul Urbanistic Zonal nr…..."

Va rog sa ma sfatuiti cum ar fi bine sa le pun problema celor de la DRDP, astfel incat sa nu fac vreo greseala, in defavoarea mea, regretabila ulterior.

Aici ma gandesc la urmatoarele elemente:

1. obligatiile si responsabilitatile mele viitoare privitoare la acel drum colector, in urma unei asemenea declaratii notariale. Ma intreb ce valoare juridica poate avea o asemenea declaratie, fara o inscriere in cartea funciara.
2. dreptul de proprietate care se va restrange
3. constrangerea de a oferi neconditionat accesul vecinilor, implicit publicului, indiferent de activitatea acestora.
4. eventuale conditii pe care le pot pune in calitate de proprietar, atat celor de la DRDP cat si utilizatorilor viitori ai drumului colector.
5. costul proiectarii, realizarii, intretinerii, dezapezirii drumului colector, etc...
6. fiind un drum privat destinat publicului nu este exclus sa devin responsabil eventualelor accidente care s-ar putea produce in timp.
7. ma intreb daca nu intervin inconveniente cu privire la banda de decelerare (lungime totala 130m/5m) care se va construi la limita proprietatii mele, banda paralela cu drumul colector.
8. accesul in proprietatea mea facandu-se dintr-un drum colector, (asadar nu direct din banda de decelerare cu face statia de carburanti), ma intreb daca voi fi obligat sa platesc si eu taxa de trecere la DN2 si daca pot solicita o scutire de la plata acestei taxe pentru firme.

Am rugamintea sa ma sfatuiti asupra drepturilor mele, asupra detaliilor juridice care intervin si a conditiilor pe care le-as prezenta celor de la Directia de drumuri sau vecinului, cu ocazia realizarii acestui vast proiect.

Va multumesc anticipat pentru opinia dumneavostra.
Exista desigur acei "Termeni si conditii" pe care oricine se inscrie pe site-ul agentiei matrimoniale, trebuie sa-i citeasca si sa-i accepte inainte de a putea continua inscrierea in baza de date. Doamnele au acces gratuit la corespondenta pe site si agentia le poate recomanda ocazional anumiti domni pentru a-i intalni personal, cum a fost cazul doamnei G.C.

Cand doamna G.C s-a inscris pe site in 2013, in cadrul fomularului de inscriere a bifat o casuta declarand ca "Am citit si accept termenii si conditiile de utilizare". Acel document se aplica in relatia dintre agentia matrimoniala si membrii care se inscriu. Documentul este disponibil atat in formularul de inscriere cat si jos pe [site]

Nu este cazul doamnei G.C. intrucat dansa nu achitat un asemenea serviciu, insa trebuie stiut ca membrii care cumpara un serviciu personalizat trebuie sa semneze in plus un contract de curtaj matrimonial care descrie clar serviciile oferite, durata, drepturile si obligatiile partilor etc.

O agentia matrimoniala nu este nici o agentie de turism, nici o firma de paza si protectie, nici un legiuitor, nici un duhovnic, nici o agentie de credit.

Unele doamne isi gasesc perechea printr-o agentie matrimoniala (chiar si in mod gratuit), altele nu. Nu poti garanta 100% cuiva ca intalnirile pe care le va avea cu anumiti barbati, vor ajunge la casatorie. Ori, cu atat mai mult, cand beneficiezi de un serviciu gratuit, s-ar cuveni sa exonerezi agentia de amenintari si de reprosuri care nu cad in responsabilitatea ei. Asemenea atitudini pot duce la sistarea serviciilor gratuite, in defavoare viitorilor interesati.

Va multumesc pentru timpul acordat, pentru indrumarile si raspunsurile dumneavoastra.
Buna ziua,

O doamna de 33 ani G.C. divortata, s-a inscris gratuit pe site-ul unei agentii matrimoniale in 2013 in vederea intalnirii unui domn strain pentru o relatie serioasa cu un domn din strainatate, neachitand vreun abonament de servicii personalizate.

Agentia i-a prezentat personal si individual cativa barbati straini veniti in Bucuresti sa caute jumatatea. Intalnirile au durat apoximativ o ora la restaurant , timp in care partile si-au schimbat datele de contact. Dupa prima intalnire, agentia considera ca prezentarea s-a realizat corect urmand ca partile sa decida singure daca si unde se vor reintalni in viitor.

Domana G.C. a mers de buna voie in vacanta la respectivii domni in Franta si in Israel, de 2 ori impreuna cu fiica ei de 6 ani si o data singura. Biletele de avion tur-retur au fost platite direct de cei care au invitat-o. Totul s-a derulat normal, fara nici un fel de inconveniente. Barbatii i-au dat de fiecare data bani pentru alte cheltuieli ocazionate de calatorie, cadouri, etc. insa dansa nu mai recunoaste.

Recent, dansa s-a adresat agentiei spunand ca in calitate de clienta a agentiei de o lunga perioada de timp, in ultimii ani a cheltuit o suma impresionanta de bani ca sa se intalnesca cu diversi barbati in diverse locuri, bani care includ taxiuri, bilete de avion, cazare la hotel, bani care nu i s-ar fi restituit de cei care o invitasera.

A facut acuzatii grave nefondate si a spus ca va depune plangere intrucat nu gasit perechea. Fara a intra in detalii, trebuie notat ca dupa ce a intalnit un domn in Bucuresti, a locuit cu fiica ei aproximativ o luna in Israel la dansul. L-a parasit pe motiv ca au inceput tensiuni la granita cu Palestina. Intre timp invitase familia ei 11 zile etc, pe banii lui in Israel. A mers sa revada pe cineva la Paris, Marsilia, totul platit de domni.

Unii barbatii cu care s-a intalnit doresc o relatie serioasa cu ea, insa ea nu doreste sa paraseasca Bucurestiul pe motiv ca are un serviciu ei fata la scoala. Dansa nu recunoaste ca barbatii vor o relatie cu ea desi avem solicitari scrise din partea unora.

Alt repros este ca unul dintre domni era separat legal si nu era divortat.

Agentia i-a raspuns ca nu este la curent de asemenea cheltuieli, ca este dispusa sa analizeze situatia daca i se transmit nume/date concrete. Agentia nu isi poate asuma responsabilitatea asupra modului derularilor intalnirilor in strainatate, a rezultatelor si a eventualelor cheltuieli efectuate de EL sau de Ea.

Parerea noastra este ca dansa doreste mai degraba un sponsor bogat decat un sot. Spun acest lucru deoarece a cerut expres agentiei sa intalneasca barbati maturi, in ciuda atentionarilor facute de agentie cu privire la incompatibilitatea si interesul care intervine intre parteneri. Domnul din Israel are 66 ani cu pareza pe toata partea stanga se deplaseaza in scaun rulant; un domn din Franta are 75 de ani; alt domn din Franta are 50 ani; alt domn din Franta 38 ani muncitor - neinteresant pentru ea.

Intrebarile care decurg ar fi urmatoarele :

1. Poate fi considerata "clienta", din moment ce nu a platit serviciile agentiei si nu s-a semnat nici un fel de contract de servicii cu dansa ?

2. Ce ar trebui sa faca agentia in aceasta situatie ?